Δεν είναι το Big Brother, η νοοτροπία μας είναι (της Μαρίας Σκαμπαρδώνη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Τις τελευταίες ημέρες, η Ελληνική κοινωνία καταδίκασε και σοκαρίστηκε από τη δημόσια παραδοχή ενός παίκτη του δημοφιλούς ριάλιτι ‘’Big Brother’’ ότι θα μπορούσε να προβεί σε βιασμό αν δεν έβρισκε γυναίκα που θα κάλυπτε τις σεξουαλικές του ανάγκες.

Σύσσωμη  η κοινωνία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πολιτική ηγεσία καταδίκασε αυτή τη δημόσια και εξοργιστική δήλωση, η οποία υποτιμά τις γυναίκες και θεωρεί πως οφείλουν να γίνονται θύματα των επικίνδυνων ορμών του οποιουδήποτε.

Εν έτη 2020, είναι αποκρουστικό να ακούγονται απόψεις οι οποίες θεωρούν πως η γυναίκα είναι ‘’σκεύος ηδονής’’ και πρέπει να προσφέρει σεξ στον άνδρα, παρά τη θέλησή της ή όχι.

Το Big Brother είναι ένα σκληρό ριάλιτι το οποίο από τα πρώτα του επεισόδια προήγαγε ομοφοβικές και σεξιστικές αντιλήψεις. Όλοι μας περιμέναμε πως οι ιθύνοντες της εκπομπής θα επέλεγαν να προβάλλουν προκλητικά στιγμιότυπα ώστε να συγκεντρώσουν τη μεγαλύτερη προβολή της εκπομπής, όμως αυτό ξεπέρασε κάθε όριο. Ο βιασμός δεν είναι ανέκδοτο, δεν είναι ένας απλός τσακωμός που θα απασχολήσει την πρωινή κουτσομπολίστικη εκπομπή. Ο βιασμός είναι ΕΓΚΛΗΜΑ.

Ωστόσο, το Big Brother δεν είναι μία εκπομπή που ευθύνεται αυτή καθεαυτή για τις αντιλήψεις που εκφράστηκαν περί βιασμού, όσο ρηχή και με έλλειψη πνευματικότητας εκπομπή είναι.

Δεν είναι το Big Brother, η νοοτροπία μας είναι. Αυτή η νοοτροπία που ακόμα θεωρεί πως οι γυναίκες οφείλουν σεξ στον άνδρα, ακόμα και παρά τη θέλησή τους.

Η νοοτροπία που θεωρεί πως η γυναίκα ευθύνεται για το βιασμό της επειδή ‘’προκάλεσε’’, αλλά δε νουθετεί τους άνδρες να μη βιάζουν. Η κοινωνία που διδάσκει τον άνδρα να μην ελέγχει τις σεξουαλικές του ορμές, αλλά επιβάλλει στη γυναίκα το πρότυπο της αγνότητας και την επιβολή της ενοχής για το βιασμό και την κακοποίηση που θα δεχθεί.

Δεν είναι το Big Brother, η νοοτροπία μας είναι. Και αυτή τη νοοτροπία πρέπει να την αλλάξουμε.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Μαρία Σκαμπαρδώνη


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.