«Δεν ιδρώνει το αυτί του!» – Γιατί το λέμε έτσι; (της Αρετής Κοσμοπούλου)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Το προηγούμενο καλοκαίρι αξιώθηκα να επισκεφτώ έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου, αυτόν του Ασκληπιείου Επιδαύρου. Ένας ευλογημένος, κατάφυτος τόπος αποτέλεσε για την αρχαιότητα το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο, του οποίου η φήμη ξεπερνούσε τα όρια του ελλαδικού χώρου. Εκεί λοιπόν, λατρεύτηκε ως θεός ο Ασκληπιός και τιμήθηκε ως προστάτης της υγείας.

Οι επιγραφές που σήμερα υπάρχουν στον χώρο μάς δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τα ερωτήματα που απηύθυναν όσοι προσέρχονταν στο Ασκληπιείο προσμένοντας ίαση για κάποια σωματική ή ψυχική ασθένεια που αντιμετώπιζαν. Κατά την περιήγηση, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η απεικόνιση στις πλάκες μελών του ανθρώπινου σώματος όπως χέρια, πόδια και αυτιά μαζί με τις αναγραφόμενες παρακλήσεις προς τον Ασκληπιό. Λέγεται μάλιστα ότι τα αυτιά στις επιγραφές  εκτός από το αίτημα θεραπείας  προβλημάτων ακοής  σχετίζονται και με ζητήματα «καρδιάς»:

Κάποτε, επισκέφτηκε το Ασκληπιείο μια νεαρή κοπέλα, η οποία ενδιαφερόταν για κάποιον άντρα, αλλά δυστυχώς  τα αισθήματα δεν ήταν αμοιβαία. Μάταια περίμενε για πολύ καιρό να ανταποκριθεί στον έρωτά της. Αποφάσισε λοιπόν να προστρέξει στον Ασκληπιό και να του ζητήσει την πολύτιμη βοήθειά του, ώστε να τον κάνει να την αγαπήσει. Τότε ήταν που ο Ασκληπιός της πρότεινε να τον κλείσει σε ένα πολύ ζεστό δωμάτιο. «Αν ιδρώσουν τα αυτιά του, θα σε αγαπήσει, Αν δεν ιδρώσουν, μην παιδεύεσαι άδικα». Φυσικά το να ιδρώσει το αυτί μας είναι εξαιρετικά σπάνιο σύμπτωμα!

Η φράση αυτή λέγεται σήμερα για τους ανθρώπους εκείνους που μένουν αδιάφοροι και αναίσθητοι μπροστά σε σημαντικά ζητήματα.

Υ.Γ. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε την περιοχή, να αφιερώσετε χρόνο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου αλλά και στα εκθέματα  του Αρχαιολογικού Μουσείου και φυσικά να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική και την ακουστική του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου.

Αρετή Κοσμοπούλου – φιλόλογος

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.