Δεσμοί αίματος… – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Διάβασα τις προάλλες, αγαπημένοι μου μια συνέντευξη του Τόνι Μπλερ στην «Καθημερινή». Ξέρετε, του γνωστού Τόνι Μπλέρ, ο οποίος υπήρξε πρωθυπουργός της Βρετανίας από τις 2 Μαΐου 1997 έως τις 27 Ιουνίου 2007. Του Τόνυ Μπλερ που είναι ο μόνος Εργατικός Πρωθυπουργός που κατάφερε να εκλεγεί στο αξίωμα για 3 συνεχείς φορές.

Για να είμαι ειλικρινής η συνέντευξη, από πρώτη άποψη, μου φάνηκε ενδιαφέρουσα. Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός δεν είναι δα καμιά τυχαία προσωπικότητα. Έχει συνδέσει την θητεία του με το πόλεμο στο Ιράκ το 2003 και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους έχει τεράστιες ευθύνες γιατί δεν συμμετείχε απλώς, δίπλα στον Τζορτζ Μπους: πρωταγωνίστησε μαζί του στα ψέματα και την παραπλάνηση του πλανήτη.

Χωρίς αυτόν, με δεδομένες τις τεράστιες τότε διεθνείς αντιδράσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος ίσως δεν θα είχε προχωρήσει από μόνος του στην εισβολή.

Τα αποτελέσματα της πολεμικής επιχείρησης στο Ιράκ, αγαπημένοι μου, είναι γνωστά. Άλλωστε τα ζούμε ακόμη. Μια ολόκληρη χώρα καταστράφηκε. Στα συντρίμμια της γεννήθηκε το Ισλαμικό Κράτος, τρομοκρατώντας και δολοφονώντας αθώους στις πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Βασανιστήρια, αμέτρητες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 25% των Ιρακινών παιδιών να υποφέρουν από υποσιτισμό, ένα εκατομμύριο Ιρακινοί έχουν βρει το θάνατο και πολλοί περισσότεροι πρόσφυγες χτυπούν τις πόρτες της Ευρώπης. Ο χαρισματικός Τόνι Μπλερ, αγαπημένοι μου, είναι απλά, ο ορισμός του εγκληματία πολέμου.

Ας πάμε όμως πίσω στην συνέντευξη. Σας μεταφέρω ένα μικρό απόσπασμα από τον πρόλογο που έκανε ο δημοσιογράφος:

«Ομολογώ ότι ο Τόνι Μπλερ είναι ο μόνος ξένος πολιτικός που παρακολουθώ συστηματικά. Ποτέ δεν έπαψε να με εντυπωσιάζει με το μυαλό, με το χάρισμα που διαθέτει και φυσικά με τις ηγετικές του ικανότητες, ακόμα και στις πιο αμφιλεγόμενες περιόδους της 10ετούς πρωθυπουργίας του».

Περίμενα τουλάχιστον να διαβάσω κάτι για τη ματωμένη «αμφιλεγόμενη περίοδο» που έχει σφραγίσει και αποτελεί την κληρονομιά του Μπλερ. Τίποτα.

Δεν μπορεί, λέω κάτι θα υπάρχει και την ξαναδιάβασα μήπως και έκανα λάθος. Δεν υπάρχει η παραμικρή, όχι ερώτηση, αλλά ούτε καν νύξη για την εισβολή στο Ιράκ.

Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός ερωτάται για τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Μεγάλης Βρετανίας, για τους οποίους, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις, δεν έχει ιδέα.

Δημοσιογράφος: Το 2021 κλείνουν 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Είστε υπερήφανος για τον καταλυτικό ρόλο της χώρας σας στην ανεξαρτησία της Ελλάδας;

Μπλέρ: Απολύτως. Η σχέση της Βρετανίας και της Ελλάδας είναι πολύ ισχυρή. Δεν βασίζεται μόνο στον μεγάλο αριθμό Βρετανών που πηγαίνουν στην Ελλάδα για διακοπές. Βασίζεται και στον πολιτισμό. Υπάρχει, επίσης, ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δημοσιογράφος: Δεν ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ταξίδευσε στην Αθήνα τα Χριστούγεννα του 1944 για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στον ελεύθερο κόσμο…

Μπλέρ: Φυσικά δεν το ξεχνάμε!

Λακωνικός ο κατά τα άλλα λαλίστατος Μπλερ που δεν έχει τίποτα να πει και η συνέντευξη περνάει σε άλλο θέμα.

Ας πάμε όμως στον Δεκέμβριο του 1944, αγαπημένοι μου, τότε που όπως είπε ο δημοσιογράφος, «ο Ουίστον Τσώρτσιλ ταξίδεψε στην Ελλάδα για να διασφαλίσει ότι αυτή θα παραμείνει στον ελεύθερο κόσμο.»

Εκείνον τον μαύρο Δεκέμβρη, η βρετανική στρατιωτική επίθεση κατέστρεψε την Αθήνα. Ο τότε πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε διατάξει τον Βρετανό διοικητή Σκόμπυ: «Μη διστάσετε να πυροβολείτε κάθε ένοπλο που θα δοκιμάσει να αμφισβητήσει το βρετανικό κύρος στην Αθήνα … Μη διστάζετε να ενεργείτε σα να βρισκόσαστε σε κατακτημένη πόλη, όπου θα είχε ξεσπάσει μια τοπική εξέγερση. Σε ό,τι αφορά τις ομάδες του ΕΛΑΣ που πλησιάζουν ερχόμενες απ’ έξω, πρέπει να είσαστε σε θέση με τα τεθωρακισμένα σας να δώσετε σε μερικές απ’ αυτές ένα μάθημα, που θα αποθαρρύνει τις άλλες να δοκιμάσουν να δράσουν. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μου … Πρέπει να κρατήσουμε και να κυριαρχήσουμε στην Αθήνα. Θα ήταν για μας μεγάλο πράγμα να το κατορθώσουμε χωρίς αιματοχυσία, αν μπορεί να γίνει, αλλά και με αιματοχυσία αν είναι αναπόφευκτο».*

Πώς είναι δυνατή, αγαπημένοι μου, μια ένοπλη επέμβαση χωρίς αιματοχυσία, αυτό μόνο ο Τσώρτσιλ το ξέρει. Πάνω από 5.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκείνον τον μαύρο Δεκέμβρη και δεκάδες χιλιάδες πιάστηκαν όμηροι, και από τις 2 εμπόλεμες πλευρές.

Ενώ, λοιπόν ο Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε τελειώσει, η πρώτη στην ιστορία επέμβαση συμμαχικών δυνάμεων ενάντια στην αντιναζιστική, εθνική αντίσταση μιας χώρας που είχε πετύχει την πρώτη νίκη επί του φασιστικού Άξονα, έγινε μέσα σε κλίμα πρωτοφανών αντιδράσεων της διεθνούς και βρετανικής κοινής γνώμης. Οι ανταποκρίσεις των βρετανικών εφημερίδων, τότε που υπήρχαν έξοχοι δημοσιογράφοι, είναι συγκλονιστικές.

Τα Δεκεμβριανά, καταλύτης για τον εμφύλιο πόλεμο που κατέστρεψε τα επόμενα χρόνια την Ελλάδα, ξεκίνησαν από τη σφαγή αθώων διαδηλωτών στην Πλατεία Συντάγματος.

Αυτόπτης μάρτυρας, ο Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Wilfred Byford-Jones, που υπηρετούσε τότε ως αξιωματικός στην Αθήνα, περιέγραφε: «Η αστυνομική διμοιρία από πάνω μας, άδειασε τα όπλα της στη διαδήλωση. Είχα ακούσει ατελείωτες ιστορίες για μαζικές εκτελέσεις Ελλήνων από Γερμανούς, τις οποίες είχα και δεν είχα πιστέψει. Είχα δει ανθρώπους που γνώριζα και αγαπούσα πολύ να σκοτώνονται δίπλα μου στο πεδίο της μάχης, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν δυνατόν να με προετοιμάσει γι’ αυτό που αντίκρισα σ’ εκείνον τον πλατύ, ηλιόλουστο, δεντροστοιχισμένο δρόμο, πλημμυρισμένο από ανθρώπους που αστειεύονταν και γελούσαν, μια αναπνοή από τα αρχαία μνημεία της πρώτης δημοκρατίας, με τη γλυκιά ηχώ της καμπάνας να αιωρείται ακόμα πάνω από το ήσυχο κυριακάτικο αεράκι».

Τι Κρίμα που δεν είχε προλάβει να γνωρίσει τον «χαρισματικό» Τόνι Μπλερ.

Με αγάπη εύα

* Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Αντρέα Κέδρου «Η ελληνική αντίσταση 1940-44».


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.