Δημοκρατία ή ελευθερία (του Ιωάννη Ευθυμιάδη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ένα απλό ερώτημα σε έναν πολιτικό, υπάρχει κανένα κράτος (σήμερα) που να φέρει δημοκρατική ελευθερία στο λαό του;  Ποιος είναι ο ρόλος και ο στόχος των πολιτικών; Η πραγματικότητα είναι ότι η δημοκρατία και η ελευθερία είναι δυο διαφορετικά και αντίθετα πράγματα που δεν έχουν σχέση το ένα με το άλλο.

Η ανάλυση δίνει πάντα την σωστή ερμηνεία. Ας πάμε πρώτα στον αρχικό και δημιουργικό στόχο της ιδέας “δημοκρατία”.

Η έξυπνη ιδέα του Κλεισθένη και αργότερα η εφαρμογή του Περικλέους της (πολιτείας) κράτος των Αθηναίων, περιείχε ένα βαθύτερο και ουσιαστικό στόχο αυτών, την απαλλαγή από την εξουσία της μοναρχίας των βασιλέων.

Ήθελαν να δημιουργήσουν ένα νέο πολίτευμα που να στηρίζεται σε δίκαιους νόμους σε όλους και όχι “αποφασίζουμε και διατάζουμε” αδίκως.

Αυτή η μαγική λέξη που όριζε το πρώτο νέο πολίτευμα των Αθηναίων με ελεγχόμενους νόμους για την εξουσία των λαών, δεν ήταν παρά η διεθνής  σημερινή λέξη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Το μόνο ουσιαστικό κοινό σημείο που έχει η μοναρχία με την δημοκρατία είναι η εξουσία των λαών. Ο ένας με την βία και ο άλλος με τους νόμους.

Πως ερμήνευσαν τη λέξη δημοκρατία, ότι το δημοκρατικό πολίτευμα εξουσιάζεται από το λαό; Όπως φαίνεται έχει ήδη περάσει αυτή η  θεωρητική αντίληψη.

Δημοκρατία = δήμο – κρατία < κρατέω / κρατώ, (έχω στα χέρια μου) εξουσιάζω τον δήμο, το λαό.

Ο καθένας με την αντίληψή του, είναι αν θα χρησιμοποιήσει το κόμμα η όχι (ήξεις αφήξεις ουκ εν πολέμου θνήξεις).

Το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να εξουσιαστεί σε έναν άνθρωπο είναι η ελευθερία του. Θα πρέπει να μείνει ελεύθερος  στη ψυχή και στο σώμα.

Ιωάννης Ευθυμιάδης (Συγγραφέας – Ερευνητής)

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.