Δικη γαρ ουκ ενεστ’ εν οφθαλμοίς βροτών (Χρονογράφημα του Φοίβου Ιωσήφ)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ο Μεγάλος μας τραγικός Ευριπίδης προέβλεψε και κατέγραψε τις επιθυμίες ακόμη και των σημερινών ποδοσφαιριστών. Μας λέει λοιπόν στην Μήδεια πως ”δεν υπάρχει δικαιοσύνη στα μάτια των ανθρώπων”. Και έχει δίκιο.

Ο άνθρωπος από την φύση του επιδιώκει την αδικία για τον συνάνθρωπό του, τον συμπαίκτη του ακόμη και για τον αδερφό του. Η αδικία είναι το εκλιπαρούμενο από τον Θεό, είναι λαϊκή απαίτηση.

Όλοι μας έχουμε δεί πολλούς ποδοσφαιριστές την ώρα που μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο να κάνουν το σημείο του σταυρού. Κυρίως οι παίχτες των ομάδων της Νοτίου Αμερικής όπου επικρατεί και η μεγαλύτερη θρησκομανία.

Παρακαλάνε τους Αγίους της Χριστιανοσύνης να τους παρέξουν την μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια για να κερδίσουν τον αντίπαλο. Τα ίδιο προσεύχονται οι ποδοσφαιριστές και της άλλης ομάδας. Αμφότερες οι παρακλήσεις καταγράφονται στο Θεϊκό πρωτόκολο.

Οι μεν και οι δε παρακαλάνε να βοηθηθούν οι ίδιοι και να αδικηθούνε οι αντίπαλοι. Λαμβάνει τα μηνύματα η Παναγία και τα χάνει. Ποιόν να βοηθήσει και ποιόν να αδικήσει, διότι όταν βοηθάς τον έναν να του δώσει ο διαιτητής τρία πέναλτυ την ίδια ώρα αδικείς τον άλλον που επίσης πιστεύει σε σένα και ζητά την βοήθειά σου να μην δεί ο διαιτητής το οφσάϊντ και να κατακυρώσει το γκόλ.

Το ανθρώπινο γένος παραληρεί από άνοια και έλλειψη υλικών ψυχής. Η άρνηση λογικής σκέψης σε οδηγεί στην επίκληση της αδικίας για τους συνανθρώπους συμπολίτες.

Έχω δει παίχτες μεγάλης τεχνικής κατάρτισης και οικονομικής εμβέλειας τύπου Μαραντόνα και Ριβάλντο να κάνουν τον σταυρό τους πριν την έναρξη της συνάντησης σε επίκληση του Χριστού για την αδικία των αντιπάλων.

Ευτυχώς που προϋπήρξαν οι Έλληνες και διαλεύκαναν την ψυχή και τον χαρακτήρα των ανθρώπων χιλιάδες χρόνια νωρίτερα. Φανταστείτε να μην είχε υπάρξει ο Αισχύλος και ο Ευριπίδης σε πιο βαθύ σκοτάδι θα ήταν ακόμη η ανθρωπότητα.

Αυτοί υπήρξαν και διαφώτισαν, κι όμως, ακόμη η οικουμένη βρίσκεται στο πυκνό σκοτάδι των παράλογων προσευχών. Η Ελληνική διανόηση φώτισε και φωτίζει εκεί που η θρησκοληψία συσκοτίζει σήμερα τις αληθινές έννοιες και αξίες της έλλογης ζωής.

Το εύκολο κέρδος, η υποβοηθούμενη νίκη με θεία αδικία είναι το ζητούμενο των μαζών και των λαών έξω και πέρα από την Ελληνική βαθειά και δίκαιη σκέψη.

Δεν είναι ο Θείος λόγος αλλά ο Ελληνικός λόγος που ενοχλεί τους άπληστους ανά την γην πολεμοκάπηλους. Είναι τα λόγια, οι φράσεις και τα νοήματα των διανοητών Ελλήνων που πρέπει να εκλείψουν από το στερέωμα ξηράς, θαλάσσης και αέρος.

Δυσκολεύονται, χρησιμοποιούν κοντοπίθαρους εμπνευστές πολιτικών και θρησκευτικών ιδεολογιών μέχρι να φτάσουν στην εξαΰλωση του Ελληνικού πνεύματος.

Όμως και πάλι, σε απόλυτα θετικό αποτέλεσμα δεν καταλήγουν. Θα τα καταφέρουν, δεν θα τα καταφέρουν; Δεν ξέρουμε, όλο και κάποια Μήδεια, κάποια Αντιγόνη και κάποιος Προμηθέας Δεσμώτης θα έχει ξεχαστεί σκονισμένος σε κάποιου τρελού την βιβλιοθήκη.

Ας προσευχηθούμε κι εμείς με την σειρά μας να υπάρξουν πολλοί ξεχασιάρηδες ιδιοκτήτες βιβλιοθηκών, όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Φοίβος Ιωσήφ

Φοίβος Ιωσήφ

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *