Δρυός Πεσούσης… (του Δημήτρη Ψευτογκά)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Λαθραία υλοτομία: Καρκίνωμα και περιβαλλοντικό έγκλημα σε έξαρση! Η ορθή διαχείριση του δάσους σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της αειφορίας δεν πρέπει να συγκρούεται με το αναφαίρετο δικαίωμα των μόνιμων κατοίκων των ορεινών χωριών για θέρμανση.

Η ανεξέλεγκτη και ληστρική επέμβαση των τελευταίων χρόνων δημιούργησε τεράστια προβλήματα στο δασικό οικοσύστημα όπου παρατηρούνται αποψιλώσεις , διαβρώσεις και κατολισθητικά φαινόμενα . Οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι! Η ορθή και συνετή διαχείριση δεκαετιών κινδυνεύει από την υπερβολή στη χρήση ως καύσιμης ύλης βαλανιδιές και οξιές!

Η ευκολία στην πρόσβαση με την διάνοιξη αγροτικών δρόμων και η χρήση αλυσςοπρίονων μαζι με την χαλαρότητα των ελέγχων εντείνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Έτσι οδηγηθήκαμε σε ακραίες λογικές. Από τη μια η πληρης απαγόρευση ξυλευσης σε ορισμενες ορεινες ή ημιορεινες κοινοτητες και από την άλλη η ξύλευση με αυστηρούς περιορισμούς στις υπόλοιπες!

Οι περιορισμοί δεν αρέσουν σε κανέναν αλλά το πρόβλημα είναι μεγάλο και υπαρκτό! Η οικονομική κρίση και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σε συνδιασμό με την πολύμηνη παρουσία του χειμώνα στα βόρεια και ορεινά ωθούν αρκετούς συμπολίτες στην παρανομία! Απαιτείται η χρυσή τομή! Έλεγχος, κοινωνική ευαισθησία, δικαιοσύνη και εφαρμογή των νόμων.

Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και εντός των πόλεων με τη χρήση ρυπογόνων στερεών καυσίμων πρέπει να απαγοευτεί αυστηρά! Σε μικρούς οικισμούς πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες καλής χρήσης και οι πάντες να συμμορφωθούν! Μας λυπεί το γεγονός που βλέπουμε αυτές τις κακές πρακτικές από ανθρώπους που κατοικούν στην πόλη και συνάμα ανήκουν στους έχοντες!

Οι πραγματικά μή έχοντες, κάτοικοι των χωριών μας πρέπει να βοηθηθούν από την Πολιτεία με κάθε τρόπο(επιδότηση, δωρεάν ύλη )! Το αξίζουν αυτοί οι λίγοι εναπομείναντες φύλακες της πατρίδας, απόμαχοι της ζωής ή νέοι που πρωτογενούς τομέα. Σε κάθε δε περίπτωση συμμορφούμενοι με την ισχύουσα νομοθεσία …

Οι τοπικοί άρχοντες και η διοίκηση ας γνωρίζουν ότι η χρηστότητα δεν εξασφαλίζεται πολλές φορές από το γράμμα αλλά από το πνεύμα του νόμου και κυρίως από την ίση αντιμετώπιση, την κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη ! Πάσχουμε πολύ στη διοίκηση…Η σωφροσύνη υπολείπεται …Περισσεύει η ευθυνοφοβία, το «δε βαριέσαι» ή το «εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;»… Απουσιάζει η ανάληψη ευθύνης…

Συχνά δε επιδυκνυεται άμετρη ισχύς… Δυστυχώς ουδείς ασχολήθηκε να εντρυφήσει στο σοφό «αρχεσθαι μαθών αρχείων επιστήσει».. Θα μάθεις να κυβερνάς αν μάθεις να κυβερνιέται…. Εύκολα ξυλεύονται σήμερα οι δρύες … Είτε πεσμένες είτε όρθιες…

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *