“Δυο μέτρα και δυο σταθμά” – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Μία από τις βασικές αρχές του Δικαίου είναι το «dura lex sed lex». Που σημαίνει «σκληρός νόμος, αλλά νόμος». Που επί- σης σημαίνει πως, εάν έσφαλες, θα τιμωρηθείς. Πριν από τρεις μήνες η είδηση ότι μια γυναίκα πλαστογράφησε το απολυτήριο του Δημοτικού για να δουλέψει ως καθαρίστρια ταρακούνησε την ειδησεογραφία.

Έσφαλε, λοιπόν, η καθαρίστρια από τον Βόλο; Προφανώς και έσφαλε. Πρέπει να τιμωρηθεί; Προφανώς και πρέπει να τιμωρηθεί. Αλλά, βρε αδερφέ, να τιμωρηθεί με βάση την «αρχή της αναλογικότητας». Που σημαίνει πως το έγκλημα πάντοτε συνδέεται με την ποινή και αυτή εξαρτάται από τη σπουδαιότητά του, τις συνθήκες τέλεσης κτλ.

Όχι, λέει ο νόμος. Η καθαρίστρια διέπραξε κακούργημα. Είναι καταχράστρια του Δημοσίου. Η ποινή επιβλήθηκε «τυφλά», επειδή θεωρήθηκε ότι το Δημόσιο ζημιώθηκε με ποσό άνω των 150.000 ευρώ! Πόθεν προκύπτει αυτό το ποσό; Πρόκειται για τους μισθούς της καθαρίστριας αθροιστικά στα 10 χρόνια που εργαζόταν με το πλαστό απολυτήριο του Δημοτικού και οποιοδήποτε αδίκημα κατά του Δημοσίου πάνω από αυτό το ποσό αυτομάτως θεωρείται κακούργημα.

Μόνο που η γυναίκα δεν έκλεψε τα λεφτά. Δούλεψε όλα αυτά τα χρόνια, για να μην έχουν τα παιδιά της την ίδια τύχη με εκείνην. Έτσι τουλάχιστον είπε. Και υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά σε σύγκριση με έναν γιατρό π.χ. που πλαστογράφησε το πτυχίο της Ιατρικής ή έναν δικηγόρο που πλαστογράφησε το πτυχίο της Νομικής.

Ποιά είναι αυτή; Ότι η καθαρίστρια δεν χρειαζόταν το απολυτήριο Δημοτικού για να… καθαρίζει καλά, για να είναι επαρκής και αποτελεσματική στη δουλειά της. Μακάρι όμως η Δικαιοσύνη να λειτουργούσε έτσι αδέκαστα και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα την παρακάτω, όπου πρώην βουλευτής και επιφανής δικηγόρος καταδικάζεται σε 13 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε παραδικαστικό κύκλωμα (13 χρόνια με αναστολή σε Μαντούβαλο, Ευσταθίου – 12 στον Γιοσάκη).

Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ελεύθερος ο πρώην βουλευτής και επιφανής δικηγόρος! Ούτε μια μέρα φυλακή!

Υπάρχει και μια άλλη περίπτωση, φρέσκια αυτή, όπου άλλος πρώην βουλευτής καταδικάζεται για ασέλγεια, παρακαλώ, σε βάρος ανηλίκων!!! (Ένοχος για ασέλγεια κατά ανηλίκων ο Νίκος Γεωργιάδης – 28 μήνες με αναστολή) 28 μήνες φυλάκιση!!! Μόνο!!! Με αναστολή!!! Ελεύθερος κι αυτός!!! Ούτε μια μέρα στη στενή, έτσι για παραδειγματισμό βρε αδερφέ…

Και για να έχουμε μια εικόνα του πως λειτουργεί αλλού η δικαιοσύνη, αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόσφατα καταδικάστηκε από δικαστήριο της Μελβούρνης για τέσσερις κατηγορίες ασέλγειας με θύματα δύο ανήλικους και μία κατηγορία σεξουαλικής επίθεσης σε βάρος ανηλίκου ο 77χρονος Αυστραλός καρδινάλιος Τζορτζ Πελ.

Κάθε μία από τις κατηγορίες επισύρει ποινή φυλάκισης 10 ετών! Χωρίς αναστολή! Και ήδη ο Πελ, αν και θα ασκήσει έφεση, εκτίει την ποινή του. Αυτό όμως που θα ήθελα να κρατήσετε είναι ότι ο συγκεκριμένος καρδινάλιος είναι ο τρίτος τη τάξει στην ιεραρχία του Βατικανού! Δεν είναι δηλαδή όποιος κι όποιος. Είναι το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που καταδικάζεται για υπόθεση παιδεραστίας…

Τώρα τι να πούμε εμείς; Δικαστές δεν είμαστε αλλά, καταπώς φαίνεται, μάλλον τα αδικήματα των δύο πρώην υπουργών αλλά και πρώην ευυπόληπτων κυρίων δεν ήταν τόσο ατιμωτικά όσο εκείνο της καθαρίστριας, για την οποία χρειάστηκε ειδική παρέμβαση προκειμένου να βγει από τη φυλακή.

Έτσι λένε οι νόμοι! «Τέτοιους νόμους να τους βράσω», θα έλεγε ο συγχωρεμένος ο παππούς μου. Ο παλιός καγκελάριος της Γερμανίας, Ότο Φον Μπίσμαρκ, είχε πει: «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να βλέπουν πώς φτιάχνονται δύο πράγματα: οι νόμοι και τα λουκάνικα…»

Αν λοιπόν καθίσουμε και σκεφτούμε τα παραπάνω παραδείγματα απονομής δικαιοσύνης, δικαιούμαστε να αναφωνήσουμε ομαδικώς: «Αϊ σιχτίρ κι εσείς και οι νόμοι σας».

Ο Στρατής Μηριβήλης είχε πει: «Η Δικαιοσύνη βαστά σπαθί. Σαν της πάρεις το σπαθί απομένει μόνο με τη ζυγαριά. Αυτήν την έχουν όμως και οι μπακάληδες…»

Λένε πως η Δικαιοσύνη είναι τυφλή αλλά μάλλον δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η δικαιοσύνη μια χαρά βλέπει. Ο αμφιβληστροειδής της λειτουργεί άψογα, εξ’ ου και μπορεί να διακρίνει ποιον έχει απέναντί της και αναλόγως να τον κρίνει.

Το σφάλμα δεν βρίσκεται στην όρασή της αλλά στο γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρχει δικαιοσύνη χωρίς ισοτιμία. Που πάει να πει πως στον καθένα πρέπει να αναγνωρίζονται τα ίδια ακριβώς δικαιώματα! Εμείς, με βάση τις παραπάνω περιπτώσεις, απλά να πούμε μην σου τύχει… και όπου φτωχός κι η μοίρα του…

ΗΧΩ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.