“Είμαστε οι επιλογές μας…” – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Στις αρχές του 2017, αγαπημένοι μου, σε ηλικία 90 ετών, «έφυγε» από τη ζωή ένας βραβευμένος συγγραφέας και κορυφαίος θεωρητικός της Τέχνης, ο διανοούμενος Τζον Μπέργκερ. Ο Τζον Μπέρκγερ, εκτός από όλα τα παραπάνω, ήταν μαρξιστής και σφοδρός επικριτής του καπιταλισμού. Πριν από λίγο καιρό, έπεσε στα χέρια μου ένα θεατρικό του, όπου μιλούσε για τα όρια των επιλογών που είχαν οι κρατούμενοι στα σοβιετικά γκουλάγκ. Σε κάποιο σημείο του θεατρικού, ένας πολιτικός κρατούμενος, παλιά καραβάνα, στέκεται απέναντι από έναν νεαρό εξόριστο, ο οποίος μόλις έφτασε στο στρατόπεδο, και τον συμβουλεύει με πατρικό σχεδόν ενδιαφέρον:

«Άκου παιδί μου. Σε συμβουλεύω, όταν επιστρέφεις μετά την ολοήμερη δουλειά στην τάιγκα, εξοντωμένος από την κούραση και την πείνα, σου δίνουν σούπα και ψωμί. Ως προς τη σούπα, δεν έχεις επιλογή καθώς πρέπει να τη φας όσο είναι ζεστή ή τουλάχιστον όσο δεν έχει παγώσει. Ως προς τα τετρακόσια γραμμάρια ψωμί, μπορείς να επιλέξεις. Π.χ., να το κόψεις σε τρία κομμάτια: το ένα να το φας αμέσως μαζί με τη σούπα, το άλλο να το μασουλήσεις στην κουκέτα σου πριν κοιμηθείς και το τρίτο να το κρατήσεις μέχρι το άλλο πρωί στις δέκα, όταν θα δουλεύεις στην τάιγκα και το άδειο στομάχι σου θα έχει γίνει σφιχτό σαν πέτρα από την πείνα…».

Ο χαρακτηρισμός «κορυφαίος», αγαπημένοι μου, δεν είναι υπερβολικός για τον Μπέργκερ, ιστορικό της τέχνης, πεζογράφο, ποιητή, ζωγράφο και αγωνιστή, έναν ευφυέστατο και μαχόμενο δημιουργό που σκεφτόταν και δρούσε έξω από τα συνηθισμένα, «έξω από το κουτί», που θα έλεγε και ο δικός μου ο πατέρας. Οι επιλογές βέβαια που περιγράφει πιο πάνω ξεδιπλώνονται σε μια πολύ ακραία κατάσταση. Επ’ ουδενί δεν θα μπορούσαμε να τις συγκρίνουμε με το σήμερα.

Σήμερα οι περισσότεροι ζούμε δύσκολα αλλά οι συνθήκες δεν είναι συνθήκες στρατοπέδου. Όμως η κατάσταση στην οποία ζούμε στα χρόνια της δεκάχρονης μνημονιακής λιτότητας είναι ακραία όχι μόνο σε σύγκριση με ό,τι γνωρίσαμε στην προ κρίσης εποχή, αλλά κυρίως σε σύγκριση με τις δυνατότητες και τις υποσχέσεις της εποχής μας για το μέλλον, το οποίο φαντάζει σκοτεινό, χωρίς ίχνος ελπίδας στον ορίζοντα.

Στα μεταπολεμικά χρόνια, αγαπημένοι μου, ακόμα και στις φτωχές, εργατικές οικογένειες, συνήθως πολυμελείς, όπως η δική μου, συζητούσαν το Σάββατο για το πώς θα μαγειρέψουν το κρέας του κυριακάτικου τραπεζιού. Θα το κάνουν με τις πατάτες στο φούρνο, με το κριθαράκι γιουβετσάκι, κοκκινιστό ή λεμονάτο; Θα το ψήσουν στον φούρνο της γειτονιάς ή στο σπίτι;

Οι μερίδες βέβαια ήταν μετρημένες. Συχνά η μητέρα αδικούσε σκόπιμα τον εαυτό της παίρνοντας το πιο άχαρο κομμάτι και αφήνοντας το «καλό» για τα παιδιά και τον άντρα, τον κουβαλητή, την κολώνα του σπιτιού. Όμως, παρ’ όλη τη φτώχια, υπήρχε η βεβαιότητα, ή μάλλον η σιγουριά, πως σε όλες τις Κυριακές του μέλλοντος θα υπήρχε λίγο κρέας στο τραπέζι. Σήμερα οι περισσότερες επιλογές επιβίωσης, αγαπημένοι μου, περιστρέφονται γύρω από τους λογαριασμούς, τουλάχιστον για όσους έχουν ακόμα κάποιον μισθό.

Τι να κάνεις πρώτα; Να πληρώσεις τον ΕΝΦΙΑ ή κάποια από τις «100 δόσεις»; Να κάνεις διακανονισμό με τη ΔΕΗ ή με τη ΔΕΥΑΦ; Να παραγγείλεις πετρέλαιο ή να αφήσεις το αερόθερμο να καίει και να στενοχωρηθείς αργότερα; Να κόψεις το φροντιστήριο των Αγγλικών του παιδιού ή τα μαθήματα κιθάρας; Να κρατήσεις το αυτοκίνητο ή να καταθέσεις «δήλωση ακινησίας» στην Εφορία, γλιτώνοντας από τέλη και τεκμήριο διαβίωσης; Να περάσεις από το σπίτι του φίλου που γιορτάζει ή να προφασιστείς μια δικαιολογία και να περιοριστείς σε ένα SMS, αφού δεν γίνεται να πας με άδεια χέρια; Να ζητήσεις δανεικά από τον Χι ή από τον Ψι; Να κρατήσεις τη συνταξιούχο γιαγιά στο σπίτι ή να την παρκάρεις σε έναν οικονομικό οίκο ευγηρίας; Να μεταναστεύσεις ή να μείνεις στον τόπο σου;

Επιλογές επιβίωσης είναι και οι πιο πάνω, αγαπημένοι μου, επιβίωσης ατομικής και οικογενειακής. Ως προς τις συλλογικές επιλογές επιβίωσης, τους τρόπους δηλαδή με τους οποίους θα μπορούσαμε να αγωνιστούμε συλλογικά για να έρθουν καλύτερες μέρες ή, έστω, λιγότερο χειρότερες, αυτές είτε τις έχουμε αφήσει στα χέρια άλλων, είτε δεν τις βλέπουμε πουθενά, είναι ανύπαρκτες!

Με αγάπη εύα

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *