Είναι καιρός να παίξουμε – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ατέλειωτο το βάθος του πολιτικού βόθρου, αγαπημένοι μου. Τον Σεπτέμβρη να δείτε. Όταν ο τουρισμός και η παραγωγή θα κάνουν ταμείο, και ο ΟΑΕΔ δεν θα χωράει άλλους άνεργους… Η οικονομία περνάει ίσως τη χειρότερη φάση της εδώ και δεκαετίες με την ύφεση να χτυπάει κόκκινο, την ανεργία να εκτοξεύεται, τα εισοδήματα να μειώνονται, τα εθνικά θέματα, να διέρχονται μία απολύτως κρίσιμη φάση, την αβεβαιότητα να επικρατεί, αλλά ελάχιστοι ασχολούνται στα σοβαρά με το πρόβλημα.

Αντί να επικεντρώνεται η προσοχή όλων μας στα παραπάνω πεδία, γινόμαστε μάρτυρες  κτηνώδους πολιτικής κόντρας, με πυρήνα τη σκανδαλολογία. Καταγγελίες, αποκαλύψεις και «αποκαλύψεις», υποκλαπείσες συνομιλίες, αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, έγγραφα και «έγγραφα», Siemens και Novartis, προστατευόμενοι μάρτυρες, επίορκοι εισαγγελείς, βρώμικοι πολιτικοί και πάει λέγοντας, σε ένα ατέρμονο παιχνίδι εντυπώσεων.

Ουδείς διδάσκεται από το παρελθόν, όλοι κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται. Και στη μέση ο πολίτης ο οποίος βομβαρδίζεται ανηλεώς από τον καταιγισμό των γεγονότων και δεν ξέρει κατά που να κοιτάξει.

Λέω, λοιπόν, σήμερα, αγαπημένοι μου να ξεφύγουμε κάπως και να παίξουμε ένα παιχνίδι. Το ονομάζω παιχνίδι των υποθέσεων. Νομίζω πως, παίζοντάς το, ίσως κατανοήσουμε συμπεριφορές και ακόμα ίσως βγάλουμε κάποια συμπεράσματα σχετικά με όσα αμαρτωλά ακούμε να συμβαίνουν γύρω μας.

Ξεκινάμε…

Υπόθεση πρώτη: Ας πούμε ότι εσείς που διαβάζετε τούτο το κείμενο είστε στέλεχος στο ελληνικό τμήμα μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας. Μη με ρωτήσετε ποιας πολυεθνικής. Μιας, οποιασδήποτε. Δεν εχει σημασία, Από την θέση σας, λοιπόν, αυτή, έχετε πληροφορίες ότι η διοίκηση της εταιρείας, για να κερδίσει πόντους στον ανταγωνισμό, δεν χρησιμοποιεί και τόσο έντιμα μέσα. Έρχονται στα χέρια σας απτά στοιχεία ότι κάνει σκοτεινές και αθέμιτες κινήσεις προκειμένου να επηρεάσει παράγοντες του κράτους, από τις αποφάσεις των οποίων θα ωφεληθούν τα αφεντικά σας…

Υπόθεση δεύτερη:  Ας υποθέσουμε ότι εσείς προσωπικά είστε ένας άνθρωπος γενικά καθαρός, και ένας έντιμος υπάλληλος επίσης. Με λίγα λόγια, γνωρίζετε τι γίνεται αλλά είστε μακριά από αυτά, δεν εμπλέκεστε στη βρώμικη ιστορία. Στω κάτω κάτω έχετε και κάποιες αρχές.

Ερωτώ: Πώς το χειρίζεστε αυτό το σκοτεινό μυστικό που ήρθε στην αντίληψή σας; Τι κάνετε; Πάτε, ας πούμε και κάνετε καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες ή μήπως σφυρίζετε αδιάφορα και συνεχίζετε σαν να μην τρέχει τίποτε;

Σας έβαλα μπροστά σε μεγάλο δίλλημα αγαπημένοι μου; Ας συνεχίσουμε όμως το παιχνίδι.

Υπόθεση Τρίτη: Ας πούμε, αποφασίζετε να  αδιαφορήσετε, να παραμείνετε ωραία και καλά στη θέση σας απολαμβάνοντας τον παχυλό μισθό σας.  Εντάξει, μπορεί η συνείδησή σας να αρχίσει λιγάκι να κλοτσάει. Μπορεί ακόμα να κάνετε κάπως ανήσυχο ύπνο αλλά, βρε αδερφέ, υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να της βάλετε χαλινάρι. Αν δε, είστε άτομο θρησκευόμενο, θα πάτε στον παππά της ενορίας, θα κάνετε μια εξομολόγηση και η αμαρτία σας θα συγχωρεθεί.

Υπόθεση τέταρτη: Ας πούμε ότι αποφασίζετε να βοηθήσετε στην εξιχνίαση του σκανδάλου, να δώσετε δηλαδή τα στοιχεία. Τότε το πιο πιθανόν είναι να μπλέξετε σε περιπέτειες. Θα αρχίσουν κάποιοι να σας απειλούν, κάποιοι άλλοι να σας εκβιάζουν και τέλος σίγουρα θα χάσετε τη δουλειά σας. Πράγμα που σημαίνει ότι  θα μείνετε άνεργος για πολύ καιρό. Διότι με αυτά τα στοιχεία στο… βιογραφικό σας, καμία επιχείρηση που… σέβεται τον εαυτό της δεν θα κάνει την αποκοτιά να σας προσλάβει.

Καμία επιχείρηση δεν θα τολμήσει να εντάξει στις τάξεις της έναν άνθρωπο που δεν βολεύεται με τις παρανομίες και δεν κρατάει το στόμα του κλειστό.

Η ομερτά! Η συνωμοσία της σιωπής.

Η εξέλιξη όμως μπορεί ακόμα να γίνει ακόμα πιο δυσάρεστη για εσάς.

Υπόθεση Πέμπτη: Ας πούμε ότι στο σκάνδαλο είναι μπλεγμένοι και πολιτικοί. Πιστός στον όρκο σας εσείς, θέλετε να κάνετε το καθήκον σας. Δεν διστάζετε να συγκρουστείτε με ισχυρά συμφέροντα και με τους πολιτικούς που είναι διαπλεκόμενοι. Πάρα τις πιέσεις, αντέχετε. Θέλετε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Τα πράγματα όμως ξεφεύγουν. Οι ύποπτοι δεν είναι τυχαία πρόσωπα. Έχουν πολύ χρήμα, προσβάσεις σε κέντρα εξουσίας, διαθέτουν νομική υποστήριξη από δικηγορικά γραφεία στα οποία επικεφαλής είναι νομικοί με καθημερινή παρουσία στα τηλεοπτικά κανάλια. Όλοι αυτοί σας επιτίθενται μετωπικά, αμφισβητούν την ακεραιότητά σας, διακινούν δηλητηριώδη σχόλια για την αφεντιά σας και τους συγγενείς σας, σας μηνύουν για παράβαση καθήκοντος και για συμμετοχή σε σκευωρία, σας απειλούν ότι θα βρεθείτε στη φυλακή, βάζουν τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν να οργανώσουν εκστρατείες δυσφήμισής σας, πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα…

Τέλος, σας υπόσχονται ότι όλα αυτά θα σταματήσουν αν συμμορφωθείτε προς τας υποδείξεις τους.

Υπόθεση έκτη και φαρμακερή:  Ας πούμε ότι παρ’ όλα αυτά,  εσείς παραμείνετε σταθερός στη θέση σας και επιμείνετε και δεχθείτε να μπείτε ακόμα και σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα. Τότε διατρέχετε σοβαρό κίνδυνο. Θα σας αποκαλέσουν «κουκουλοφόρο», θα σας κυνηγήσουν χωρίς έλεος για να αποκαλύψουν την ταυτότητά σας, θα σας κάνουν τη ζωή πολύ δύσκολη και η μόνη διέξοδός σας θα είναι να μεταναστεύσετε.

Οπότε σκεπτόμενοι όλα τα παραπάνω είναι λογικό να σας χτυπήσει την πόρτα η αμφιβολία. Θα κοιτάξετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και θα του πείτε: «Πού πας να μπλέξεις άνθρωπέ μου; Κάθισε στα αυγά σου και βγάλε τον σκασμό. Άσε τους ηρωισμούς κατά μέρος. Δε θα βγάλεις εσύ το φίδι από την τρύπα. Άσε τους άλλους να το κάνουν.»

Εδώ που τα λέμε, άνθρωπος είστε και είναι λογικό να φοβηθείτε. Ξέρετε άλλωστε ότι σπανίως στην Ελλάδα μαθαίνουμε την πλήρη αλήθεια για τα σκάνδαλα. Το έχετε μάθει πιά ότι εκείνες οι ποιητικές φράσεις που εκτοξεύουν τα κόμματα όπως «θα πέσει άπλετο φως», «θα λάμψει η αλήθεια» και «θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο» είναι για να παραμυθιάζεται το αφελές πόπολο.

Σας έχει γίνει επίσης βίωμα ότι το συστημικό αφήγημα θέλει να επιβάλει την άποψη ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν σκάνδαλα, παρά μόνο σκευωρίες. Το έχετε, επίσης, εμπεδώσει καλά πως η πορεία εκείνων των συναδέλφων σας που δεν υπέκυψαν δεν ήταν καλή. Αυτοί έφαγαν χώμα. Αυτοί έμειναν στάσιμοι ή μετατέθηκαν δυσμενώς.  Οι άλλοι, οι πρόθυμοι, αυτοί που έκαναν τα στραβά μάτια και κράτησαν το στόμα τους  κλειστό προήχθησαν μετ’ επαίνων και ανέβηκαν ακόμα και μέχρι τα πιο ψηλά σκαλοπάτια της ιεραρχίας...

Οπότε, γιατί να μη σκεφτείτε: «Πού πάω να μπλέξω; Ασ’ το καλύτερα. Δεν είμαι ήρωας. Εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;»

 Το παιχνίδι μόλις έλαβε τέλος…

Με αγάπη ΕΎΑ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.