Είναι υλοποιήσιμες οι εξαγγελίες Τσίπρα από τη ΔΕΘ; – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της δήλωσε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μπορεί να υπόσχεται τα πάντα σε όλους αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα κληθεί να τα εφαρμόσει. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι γιατί τα όσα εξήγγειλε, με μαθηματική βεβαιότητα θα οδηγούσαν τη χώρα σε μια νέα χρεοκοπία… σε μια κρίση χειρότερη από εκείνη των μνημονίων…».

Στις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης υπάρχει μια σταθερά: όταν ο πρωθυπουργός υπόσχεται πέντε, ο επίδοξος διάδοχός του δικαιούται να υποσχεθεί έξι. Αυτό έγινε και φέτος στο μπραντεφέρ Μητσοτάκη-Τσίπρα. Όμως, όταν ο πρωθυπουργός έχει μοιράσει καμιά πενηνταριά δισεκατομμύρια μόνο σε επιδοτήσεις, πάει πολύ να βγαίνει ο εκπρόσωπός του και να κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι υποσχέθηκε «παροχές 20 δισεκατομμυρίων, που θα εκτοξεύσουν το έλλειμμα κατά 10% και θα οδηγήσουν σε νέα μνημόνια».

Αν η οικονομία «πετάει», όπως ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης και από το φόβο μην χάσει την εξουσία, από μήνα σε μήνα μας θυμίζει το «δώστα όλα» του Τσοβόλα, δεν δικαιούνται να επικρίνει την όποια πλειοδοσία της αντιπολίτευσης. Αυτός, ο ίδιος είναι ο πρώτος διδάξας.

Για να λέμε όμως τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, αυτό δεν σημαίνει ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης πρέπει να υπόσχεται τα πάντα. Ο Αλέξης Τσίπρας το γνωρίζει πολύ καλά γιατί έχει καθίσει στην καρέκλα της εξουσίας ότι αν ξανακαθίσει, υπάρχει περίπτωση να μην μπορέσει να φανεί συνεπής.

Τι όμως από όσα εξήγγειλε ο κ Τσίπρας είναι υλοποιήσιμο, και τι όχι;

Ας πάρουμε για παράδειγμα τις λεγόμενες θεσμικές αλλαγές, την κατάργηση πανεπιστημιακής Αστυνομίας, την νομοθετική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία,την κατάργηση της βάσης του 10 για την είσοδο στα πανεπιστήμια κ.α. Για αυτά, εμπόδια δεν θα υπάρξουν. Μπορεί να τα υλοποιήσει γιατί είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης.

Μια άλλη εξαγγελία, μεγαλύτερης σημασίας είναι ότι θα καταργηθούν οι διατάξεις, που θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση και παρέχουν ποινική ασυλία σε στελέχη τραπεζών, που χειρίστηκαν ή χειρίζονται σκανδαλώδεις υποθέσεις. Ουδείς διαφωνεί ότι πρόκειται για απαράδεκτα ευνοϊκή μεταχείριση, που θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση και καθιστά προνομιούχα μια ομάδα επαγγελματιών, οι οποίοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και το διαχειρίζονται χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.

Και αυτό το ζήτημα υλοποιείται γιατί είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Ένα κόμμα της Αριστεράς δεν μπορεί παρά να το υπόσχεται και δεν θα έχει σοβαρά εμπόδια στην υλοποίησή του.

Ένα καίριας σημασίας ζήτημα, σε μια εποχή που η ενέργεια έχει γίνει παγκόσμιο πρόβλημα είναι η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και κάθε χώρα δικαιούται να ελέγχει την παραγωγή και διανομή της. Την ώρα που ο καγκελάριος της Γερμανίας εξήγγειλε την κρατικοποίηση του μεγαλύτερου ενεργειακού κολοσσού και η Γαλλία έχει κρατικοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρισμού, είναι αδιανόητο η ΔΕΗ να διοικείται με τα περίφημα «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» και να μοιράζει θηριώδη μπόνους σε στελέχη της.

Όταν εταιρείες παραγωγής ενέργειας καταρρέουν στη Μ. Βρετανία, η επανακρατικοποίηση ΔΕΗ μπορεί να αποδειχθεί απόφαση σταθμός για να αντιμετωπισθεί η ενεργειακή κρίση όσο αυτό είναι εφικτό. Ολοκληρωτική αντιμετώπιση, όμως δεν μπορεί να υπάρξει, αν δε βρεθεί λύση στην Ουκρανία και ο Πούτιν δεν ανοίξει τις στρόφιγγες.

Όλες οι άλλες παροχές, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, πρόσθετα επιδόματα, προσλήψεις στο ΕΣΥ, θα εξαρτηθούν, αν κατορθώσει να σχηματιστεί κυβέρνηση είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε «προοδευτικής συνεργασίας», από το τι θα παραλάβει. Άλλωστε πάνω κάτω τις ίδιες παροχές έχει εξαγγείλει και ο κ. Μητσοτάκης . Αν, όπως διατείνεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η οικονομία δεν αντέχει, αυτός που είναι υπεύθυνος για να το πει είναι ο πρωθυπουργός και αυτός πρώτος επιβάλλεται να είναι συγκρατημένος.

‘Όπως και να έχει, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να θυμάται δύο πράγματα. Ένα αυτό που έπαθε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, όταν δεν υπολόγισε ότι είχε παραλάβει από την προκάτοχο κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή τη χώρα σε κατάσταση ουσιαστικής χρεοκοπίας. Και ένα δεύτερο, τι έπαθε ο ίδιος και η κυβέρνησή του με το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του 2014, αφού δεν είχαν υπολογίσει ούτε αυτοί ότι θα διαχειρίζονταν μια χώρα με άδεια ταμεία και σε μνημονιακή εποπτεία.

Εντάξει, σήμερα οι συνθήκες δεν είναι ίδιες. Δεν είναι όμως και τόσο ρόδινες ώστε να δικαιολογούν εφησυχασμό και εύκολες υποσχέσεις. Μακάρι να υπήρχε τρόπος για να μπορεί προβλεφθεί πώς θα περάσει ο χειμώνας και τι θα συμβαίνει την άνοιξη και πως θα είναι η κατάσταση στις αρχές του καλοκαιριού, όταν λογικά θα έχουμε την επόμενη κυβέρνηση.

Επομένως αυτοί που διεκδικούν την εξουσία ένα πράγμα πρέπει να έχουν κατά νου: Ότι δεν πρέπει να επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος, διότι κατά τη γνωστή ρήση του Μενάνδρου, «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *