Εγκαίνια μουσείου αφιερωμένου στη δράση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΣ κατά την περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου, στην Καλλιθέα Πρεσπών (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Μουσείο αφιερωμένο στη δράση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ), του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και του Ελληνικού Δημοκρατικού Στρατού (ΕΔΣ) κατά την περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου εγκαινίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας Πρεσπών κατά τη διάρκεια τη περιοδείας του στην περιοχή, την Κυριακή 03 Νοεμβρίου.

Το μουσείο, που δημιουργήθηκε με εθελοντική προσφορά μελών του κόμματος από την Πρέσπα και τη Δ. Μακεδονία, φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει τη ζωή των κατοίκων της Πρέσπας και τη δράση του ΔΣΕ κατά τη διάρκεια της περιόδου του εμφυλίου. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του ΚΚΕ και συλλογές μελών και φίλων του κόμματος. Φιλοξενούνται επίσης εκθέματα, όπως εργαλεία που χρησιμοποιούσαν τα εργαστήρια της εποχής ενισχύοντας ως επιμελητεία τη δράση του ΔΣΕ, που προσφέρθηκαν από ιδιωτικές συλλογές κατοίκων της περιοχής.

Εγκαίνια Μουσείου στην Καλλιθέα Πρεσπών από Κουτσούμπα

Την εκδήλωση των εγκαινίων άνοιξε ο Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, Θανάσης Χαστάς, ευχαριστώντας το Δημοτικό Συμβούλιο Πρεσπών και τον Δήμαρχο Παναγιώτη Πασχαλίδη για την παραχώρηση του χώρου του παλαιού δημοτικού σχολείου Καλλιθέας για την κατασκευή του Μουσείου, τον Πρόεδρο και τους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Καλλιθέας που στήριξαν με υπογραφές το αίτημα για παραχώρηση του χώρου και τους κατοίκους της Πρέσπας που προσέφεραν διάφορα αντικείμενα ώστε να ενταχθούν στη συλλογή του Μουσείου.

Ακολούθησε κεντρική ομιλία του κ. Κουτσούμπα, στην οποία ο Γ. Γραμματέας μίλησε για τους αγώνες που έδωσαν οι κάτοικοι της περιοχής κατά τη διάρκεια της κατοχής και για την προσφορά τους στον αγώνα του ΔΣΕ, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά της Πρέσπας αλλά και στη γενικότερη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σήμερα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «σε αυτό το σημείο επιλέξαμε να δημιουργήσουμε το μουσείο που φιλοδοξούμε να γίνει ένα σχολείο για την ιστορία της περιοχής, μέσα από τα ευρήματα που προέρχονται από τα αρχεία του ΚΚΕ».

Εγκαίνια Μουσείου στην Καλλιθέα Πρεσπών από Κουτσούμπα

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα για τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή.

Όσοι ενδιαφέρονται να επισκεφτούν το μουσείο μπορούν να προγραμματίσουν επίσκεψη επικοινωνώντας με τα εξής τηλέφωνα:

Κώστας Τερψόπουλος (Πρόεδρος Τ.Κ. Καλλιθέας): 6972869179

Μιμίκα Ναλμπαντίδου (Δημοτική Σύμβουλος Δ. Φλώρινας – Στέλεχος ΚΚΕ): 6985689137

Δείτε το σχετικό βίντεο και φωτογραφίες:

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.