Εδώ δεν έφτασε η Επανάσταση… (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - Σημείωμα“Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών – Τουρκία Τούρκων Μωαμεθανών”

Ο μπάρμπα-Τάσος γύρισε σπίτι-σπίτι όλο το χωριό για να ειδοποιήσει τους κατοίκους ότι θα’ρχότανε ο στρατός για να υιοθετήσει το χωριό. “Ευκαιρία να κάνουν κάτι για το χωριό μας. Σε αυτούς δεν θα έχει ‘θα και θα’ και ‘παίξε γέλασε’. Αποφασίζουμε και διατάζουμε, κι όποιος δεν συμμορφώνεται θα πηγαίνει για πολύμηνες διακοπές στα ξερονήσια…”, έλεγε ο μπάρμπα-Τάσος που εκτός των άλλων ήταν και πρόεδρος του χωριού.

“Γι’αυτό όλοι να σκεφτούμε τι χρειαζόμαστε εδώ στο χωριό μας και να το ζητήσουμε… και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν.”, έλεγε.

Ντύθηκαν οι κοπέλες του χωριού με τις τοπικές στολές, τα αγόρια με φουστανέλες, έμαθαν τσάμικο και καλαματιανό και περίμεναν.

Έτρεξε ο μπάρμπα-Τάσος να βρει αρνιά, αγγάρεψε τους κατοίκους να σφάξουν, να γδάρουν, να βρουν κέδρα για τη φωτιά για να είναι μυρωδάτο το κρέας, να ετοιμάσουν σούβλες, να σκάψουν λάκκους για το ψήσιμο, να φορέσουν τα καλά τους και να περιμένουν στην είσοδο του χωριού για να υποδεχτούν τους σωτήρες του έθνους και να τους χειροκροτήσουν…

Ο πρόεδρος ο μπάρμπα-Τάσος ήταν κουβαρντάς στα αρνιά και στα ποτά γιατί πίστευε πως ο στρατός θ’αναλάμβανε τα έξοδα της τελετής, αφού θα υιοθετούσε το χωριό.

Μοσχομύριζε το χωριό από την τσίκνα που σκόρπιζαν τα σουβλισμένα αρνιά και η ατμόσφαιρα ήταν γιορταστική με την τοπική ορχήστρα να παίζει…

Κατά το μεσημέρι φάνηκε μια φάλαγγα από στρατιωτικά οχήματα. Όταν φτάσανε στην είσοδο του χωριού κατέβηκαν οι υψηλόβαθμοι του στρατού και ο πρόεδρος τους υποδέχτηκε λέγοντας κάποια λόγια κάπως μπερδεμένα.

Εκείνο που έκανε όμως εντύπωση κι έβγαλε εκτός εαυτού τον Συνταγματάρχη, που ήταν και ο διοικητής του συντάγματος, ήταν ότι ο μπάρμπα-Τάσος θέλοντας να τονίσει την επιθυμία και τον διακαή πόθο του χωριού να επαινεθεί ο στρατός για την επαναστατική πρωτοβουλία να αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης του κράτους για τη σωτηρία της χώρας, είπε με έντονο ύφος: “Η επανάσταση δεν έφτασε εδώ στο χωριό μας για να μπορέσουμε σήμερα…”.

Αυτό ο διοικητής το εξέλαβε ως μομφή ότι ο πρόεδρος προειδοποιούσε τον στρατό ότι το χωριό διατηρούσε το προεπαναστατικό καθεστώς και ότι οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να το διατηρήσουν.

Δεν απάντησε όμως ο διοικητής αλλά τον διέκοψε με μια κίνηση του χεριού του και έχοντας στραβομουτσουνιάσει και ρώτησε τον διπλανό: “Υπάρχουν εδώ ακόμα αντάρτες και κομιτατζήδες;”

Προχώρησε η κουστωδία των αξιωματικών προς το χωριό και οι κάτοικοι παρατεταγμένοι κατά μήκος του δρόμου κι από τις δυο μεριές, χειροκροτούσαν και φώναζαν συνθήματα τα οποία τους υπαγόρευαν ορισμένοι “βαλτοί” που είχαν μπει ανάμεσα τους. Κάποια απο αυτά ήταν: “Ζήτω η επανάσταση”, “Ζήτω η 21η Απριλίου 1967”, “Ζήτω ο στρατός”, “Ζήτω η Ελλάς”, “Ζήτω ο Παπαδόπουλος” κ.α.

Από ένα στρατιωτικό REO κατέβασαν ένα ξύλινο βήμα προς το οποίο κατευθύνθηκε ο Συνταγματάρχης. Έβγαλε κάτι χαρτιά από την τσέπη του και διάβασε έναν πύρινο εθνικιστικό λόγο.

“Η εθνοσωτήριος επανάστασις της 21η Απριλίου πρόλαβε την Ελλάδα μας, την πατρίδα στο χείλος του γκρεμού που οδηγούσε η διακυβέρνησις των προδοτών πολιτικών που ήταν συνοδοιπόροι με τους άθρησκους και αρνησιπάτριδες κομμουνιστές. Ο στρατός όμως, άγρυπνος φύλακας της πατρίδος μας και πάντοτε συνεπής και πιστός στο καθήκον του πρόλαβε τον εθνικό όλεθρο κι έσωσε την πατρίδα από την καταστροφή. Η Ελλάς ποτέ δεν πεθαίνει και πάντοτε αναγεννάται εκ της τέφρας ως ο μυθικός Φοίνιξ. Θα παραμείνουμε εις την εξουσίαν όσο χρειάζεται δια να επαναφέρωμεν το εθνικό σκάφος εις την εθνικήν πορεία που επιτάσσει η λαμπρή ιστορία του έθνους μας…”. Έπειτα έβαλε τα χαρτιά πίσω στη τσέπη και συνέχισε: “Λυπούμαι που το δικό σας χωριό δεν έχει ακόμα προσχωρήσει εις την εθνοσωτήριον επανάστασιν μας, όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος σας κατά την προσφώνηση της υποδοχής μας, όμως θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα δια να σας πείσωμε να συνταχθείτε μαζί μας. Ήρθαμε να βοηθήσωμεν και να λύσωμεν τα προβλήματα σας. Ας αναφωνήσουμε μαζί ‘Ζήτω η Ελλάς’, ‘Ζήτω ο Ελληνικός Στρατός’, ‘Ζήτω η Εθνοσωτήριος Επανάστασις της 21ης Απριλίου 1967’, ‘Ζήτω το Έθνος’, ‘Ζήτω ο Παπαδόπουλος'”.

Μετά από αυτά τα λόγια έπεσε χειροκρότημα, ακούστηκαν τα “Ζήτω” και οι αξιωματικοί κατευθύνθηκαν προς τα στρωμενα τραπέζια με τα αρνιά, τα ποτά, τις πίτες και τα άλλα καλούδια…

Την άλλη μέρα ήρθε τηλεφωνικό μήνυμα από τον Νομάρχη που γνωστοποιούσε στον πρόεδρο του χωριού ότι έληξε η προεδρική του θητεία και ότι θα γινόταν αντικατάσταση του από κάποιον άλλον. Και ο λόγος ήταν η αντεθνική του συμπεριφορά!

Τ’αρνιά όμως δεν είχαν πληρωθεί και οι κάτοικοι ζητούσαν από τον μπάρμπα-Τάσο να τους δώσει τα λεφτά. Τα ποτά ήταν από το μαγαζί του, αφού αυτός ήταν ο καφετζής του χωριού. Και σαν να μην έφτανε η παύση από την προεδρία και το φέσι με τα ποτά, απαγόρευσαν και στους στρατιώτες των φυλακίων να πηγαίνουν στο καφενείο του. Ο μπάρμπα-Τάσος έλεγε στους συγχωριανούς του που ζητούσαν να πληρωθούν για τα αρνιά: “Το Σύνταγμα ξέρετε που είναι, πηγαίνετε να ζητήσετε να σας τα πληρώσουν αυτοί… … …”

Πέρασε ένας ολόκληρος μήνας και ήρθαν κάποια στρατιωτικά συνεργεία και περιποιήθηκαν τη μάντρα της εκκλησίας και του νεκροταφείου. Κάποιοι καχύποπτοι και κακόπιστοι είπαν πως τα συνεργεία ήρθαν για να εξαφανίσουν κάτι περίεργες γραφές γραμμένες σε εξίσου περίεργη γλώσσα…

Πέτρος Βότσης

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.