Εδώ είναι Βαλκάνια (Γράφει ο Θανάσης Γερμανίδης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Αχρίδα (ΟΧΡΙ στη σλαβική γλώσσα) το Forum Πρεσπών με θέμα τα προβλήματα των Δυτικών Βαλκανίων. Από την Ελλάδα συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωτεργάτης της Συμφωνίας των Πρεσπών (μαζι με τον Κοτζιά) και ο υφυπουργός εξωτερικών κ Φωτόπουλος.

Η συμμετοχή του κ. Φωτόπουλου και όχι του Δένδια υποβαθμίζει την παρουσία της Ελλάδος, σκοπίμως, με εντολή προφανώς Μητσοτάκη και έχει σχέση με τις ψηφοφορίες που θα γίνουν στη Βουλή για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Όλοι ξέρουμε ότι πολλοί νεοδημοκράτες βουλευτές (π.χ. Βορίδης, Γεωργιάδης, Κώστας Καραμανλής, Σαμαράς κ.α.) τάχτηκαν με μίσος κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και κατά του Τσίπρα. Άλλοι σαφώς σοβαρότεροι των προηγουμένων δηλώνουν ότι τώρα η συμφωνία έχει διεθνές κύρος και πρέπει να την τιμήσουμε.

Τα Βαλκάνια από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα ήταν πάντα “Βαλκανική σαλάτα” και “παράγουν” ιστορία περισσότερη από ότι μπορούν να καταναλώσουν. Είναι χώρος μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας μεταξύ της οικονομικά ισχυρής δυτικής Ευρώπης και ανατολικά. Επιθυμητές βλέψεις της τεράστιας Ρωσίας. Η Σερβία π.χ. προτιμά να ανήκει στην ομπρέλα της Λευκής Αρκούδας (Ρωσία).

Η Ευρωπαϊκή ένωση επιθυμεί να ενταχθούν οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων στη δική της αγκαλιά. Μόνο η Βουλγαρία είναι στην Ε.Ε. Το ίδιο ενδιαφέρον έχει και το ΝΑΤΟ. Τώρα μόλις η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Διαβάζοντας το βιβλίο του Λ.Σ. Σταυριανού “Τα Βαλκάνια μετά το 1453 και μετά” αδυνατείς να ταξινομήσεις τα ιστορικά γεγονότα αυτής της περιόδου. Χώρος πολυεθνικός, πολυπολιτισμικός, πολυθρησκευτικός, όλα αυτά τρέφουν εθνισμούς και εθνικισμούς, μίση και αίμα αθώων.

Δύο γεγονότα:

1) Κατά τη γερμανική Κατοχή η Κροατία είχε συμμαχίσει με τους Ναζί, οργανώθηκε μια παραστρατιωτική οργάνωση που κατέσφαξε χιλιάδες Σέρβους. Πίστευαν ότι όταν νικήσει ο Χίτλερ θα πάρουν σημαντικό κομμάτι ως λεία. Και σήμερα οι σχέσεις Σέρβων – Κροατών δεν είναι οι καλύτερες.

2) Πριν 26 χρόνια οι Σέρβοι τώρα κατέσφαξαν οχτώ χιλιάδες μουσουλμάνους, Βόσνιους στην πόλη Στρεμπρένιτσα. Ηγέτης των σερβικών στρατευμάτων ήταν ο εγκληματίας πολέμου Ραχνικο Μπλάνικε (φυλακισμένος ισόβια με απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου).
Έτερος Σέρβος σφαγέας ήταν ο Μιλόσεβιτς ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια και πέθανε στη φυλακή.

Γενικά οι Σέρβοι είναι έντονα εθνικιστές. Αλλά εθνικιστές και οι Αλβανοί (Ιλλυρικό φύλλο) που ονειρευονται τη Μεγάλη Αλβανία, οι Βούλγαροι που εποφθαλμιούσαν κατάκτηση της ανατολικής Θράκης και έξοδο στο Αιγαίο. Αυτό τους είχε τάξει ο Χίτλερ και συμμάχησαν μαζί του.

Η Βουλγαρία συμπεριφέρθηκε πολύ άσχημα στους Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας όπως π.χ. με τη σφαγή στο Δοξάτο Δράμας.
Η Βουλγαρία ως μέλος της Ε.Ε. ασκει βέτο στην αίτηση της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. με το επιχείρημα (;) ότι οι Βορειομακεδόνες πλέον είναι Βούλγαροι.

Επιχείρημα ανιστόρητο διότι οι μεν Βούλγαροι ως φύλλο είναι Τουρκο-Μογγόλοι από τις περιοχές του Βόλγα, οι δε Βορειομακεδόνες ως φύλλο είναι Σλάβοι και εγκαταστάθηκαν στα Βαλκάνια τον 7ο αιώνα μ.Χ. νωρίτερα από τους Βούλγαρους. Είναι φανερό ότι forums σαν αυτό που έγινε στην Αχρίδα είναι χρήσιμα μήπως και ηρεμήσουν τα Βαλκάνια.

Θανάσης Γερμανίδης

Θανάσης Γερμανίδης


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.