Ειδωλολατρεία και Εικονολατρεία (του συγγραφέα-ερευνητή Ιωάννη Ευθυμιάδη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Θα ερμηνεύσουμε αναλυτικά τις δύο λέξεις, τι είναι είδωλο και τι είναι εικόνα, αν είναι πράγματι δύο διαφορετικές έννοιες ή όχι. Στην αρχαιότητα όπως γνωρίζουμε υπήρχαν δύο λατρείες η ειδωλολατρεία και η εικονολατρεία.

Εντάξει προηγήθηκε η ειδωλολατρεία αλλά αργότερα ήρθε το νέο κύμα της εικονολατρείας. Τι είναι το είδωλο που πίστευαν οι αρχαίοι σε αυτό; Η λέξη είδωλο βγαίνει από την λέξη “είδος” αυτό που φαίνεται.

Επίσης μια παράλληλη ερμηνεία είναι ότι το είδωλο είναι μια αντανάκλαση πραγματικής απεικόνισης. (απεικόνισμα, εικόνα, ομοίωμα, είδωλο). Για παράδειγμα μια φωτογραφία απεικονίζει το είδωλο ενός πραγματικού προσώπου. Οπότε το είδωλο είναι ένα γεγονός που δεν κρίνεται υποκειμενικά.

Εικόνα είναι μια φαινομενολογική αντίληψη της (πραγματικότητας) όπως ένα εικόνισμα ζωγραφικής, μιας παράστασης  αγίου προσώπου. Η λέξη εικόνα, στην αρχαιοελληνική είκών σημαίνει ομοίωμα, αποτύπωση μορφών η πραγμάτων μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής η γλυπτικής.

Είδωλο είναι ομοίωμα κτισμάτων.

Το δόγμα μας βεβαιώνει ότι δεν καταδικάζει την κατασκευή εικόνων η ειδώλων κτισμάτων, εκτός αν η κατασκευή μιας εικόνας η ειδώλου απεικονίζει τον άκτιστο αόρατο θεό και λατρεύεται, τότε θεωρείται είδωλο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Άρα κάποιοι θεωρούν το είδωλο και την εικόνα σαν δυο διαφορετικές έννοιες και κάποιοι άλλοι τις θεωρούν ταυτόσημες. Το δόγμα ισχυρίζεται και (αφορίζει) αυτούς που λατρεύουν τον άκτιστο και αόρατο θεό η και (αγγέλους;) και δεν καταδικάζει αυτούς που λατρεύουν τα κτιστά πρόσωπα. Χμμ.

Οπότε δεν πρέπει κάποιος να λατρεύει ούτε τα κτιστά ορατά, ούτε και τα άκτιστα αόρατα, διότι θα θεωρείτε ειδωλολάτρης. Ποιά είναι η χρυσή τομή σε αυτή την περίπτωση; Για να λατρευτεί κάποιος και να γίνεται αποδεκτός πρέπει να χαρακτηριστεί κάτι το ενδιάμεσο; Δηλαδή άνθρωπος και θεός όπως ο Ιησούς (ημίθεος).

Ιωάννης Ευθυμιάδης

Ιωάννης Ευθυμιάδης


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 950 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

One thought on “Ειδωλολατρεία και Εικονολατρεία (του συγγραφέα-ερευνητή Ιωάννη Ευθυμιάδη)

  • 11/06/2020, 13:38
    Permalink

    Το είδωλο παριστάνει έναν δαίμονα ή ένα φανταστικό πλάσμα. Η εικόνα δείχνει ένα υπαρκτό πρόσωπο. Η πέτρα ή το μάρμαρο ή ο χαλκός του ειδώλου προσκυνειται ως Θεός από τους ειδωλολατρες, ενώ η τιμή της εικονος επί το πρωτότυπον διαβαινει…

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.