Εκδηλώση μνήμης για τα 107α Ελευθέρια της Τοπικής Κοινότητας Κέλλης (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Εκδήλωση με θέμα “Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας: από τον Εθνοϊερομάρτυρα Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό έως τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 – 1913” πραγματοποίησε η Τοπική Κοινότητα Κέλλης σε συνεργασία με τον Δήμο Αμυνταίου, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κέλλης, στα πλαίσια του εορτασμού των 107ων Ελευθερίων της Τοπικής Κοινότητας.

Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Αξιωματικός Στρατού Ξηράς κ. Γεώργιος Μυλωνάς, ήταν ενταγμένη στις Επιστημονικές, Εκκλησιαστικές, Πολιτιστικές και Πολιτισμικές Εκδηλώσεις με γενικό θέμα: “Εκκλησία – Μακεδονία – Ελλάδα: Τρεις ταυτόσημοι αιώνιαι αξίαι και οντότητες. Χρόνια 107 απελευθερώσεως της Μακεδονίας από τον Οθωμανικό ζυγό”

Η ημέρα ξεκίνησε με Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κέλλης ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κέλλης Αθανάσιος Τάσκας, ο οποίος κύρηξε και την έναρξης της εκδήλωσης.

Η πρώτη ενότητα, “Πρόσωπα στον αγώνα για την ελευθερία”, περιλάμβανε ομιλία του Υποψήφιου Διδάκτωρ του Τομέα Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Ηλία Μογλενίδη με θέμα “Ο Πατροκοσμάς στη Μακεδονία. Η Διέλευσή του από τα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας και οι Προφητείες του για την Απελευθέρωση του Γένους το 1912-13”.

Η δεύτερη ενότητα, “Όψεις Ιστορίας Βαλκανικών Πολέμων, περιλάμβανε ομιλία του Αντιστράτηγου ε.α. και Επίτιμου Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού κ. Ιωάννη Ζούκα με θέμα: “Βαλκανικοί Πόλεμοι – Μάχη της Κέλλης: Μια Γεωπολιτική και Γεωστρατηγική Προσέγγιση”.

Η εκδήλωση έκλεισε με την τοποθέτηση του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητου.

Δείτε τα σχετικό βίντεο και φωτογραφίες:


Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.