Εκ-πτώσεις τέλος (του Δημήτρη Α. Δημητριάδη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Μια νέα εποχή γεννιέται μέσα από μια διαδικασία επώδυνη. Η πορεία της χώρας σε νέα αχαρτογράφητα ύδατα, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά, προκαλεί τριγμούς στους αρμούς της, που δέθηκαν μεταπολιτευτικά μέσα από χίμαιρες.

Διαψεύδονται προσωπικές και συλλογικές προσδοκίες, μύθοι ευμάρειας και ευρωστίας καταρρίπτονται και το πολιτικό προσωπικό υφίσταται τις συνέπειες της κοινωνικής πλάνης, την οποία εξέθρεψε άκοπα.

Με την αυτοπεποίθηση της χώρας καταρρακωμένη και τον καθένα μας να αναδιατάσσει την προσωπική του πορεία, την οποία πλέον καθορίζουν δεδομένα που δεν μπορεί να ελέγξει, ίσως είναι η κρίσιμη ώρα να τεθούν επί τάπητος βεβαιότητας του παρελθόντος, αφού μόνο μέσα από την αποδόμησή τους μπορούμε να ελπίζουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε διόρθωση πορείας.

Δεν είναι μόνο το πολιτικό μας σύστημα που νοσεί. Δεν είναι μόνο οι πολιτικοί που απέκτησαν αμαρτωλές ατζέντες και επιδόθηκαν μετά μανίας σε χυδαίο πλουτισμό. Είμαστε και όλοι εμείς που κρυφοκοιτάζοντας από τις γρίλιες και αν μη τι άλλο οι περισσότεροι ευχηθήκαμε να μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε αυτό το ξέφρενο πανηγύρι.

Μία, όμως, είναι η βεβαιότητα που κανείς δεν τολμά πια να αμφισβητήσει. Η κρίση που βιώνουμε είναι κυρίως κρίση πολιτιστική, κρίση θεσμών και αξιών.

Ρίξτε μια ματιά στο οικοδόμημα που αποθεώσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Τις ζωές που προσπαθήσαμε να μιμηθούμε, τις δανεικές ζωές που προσπαθήσαμε να αποκτήσουμε μέσα από διακοποδάνεια και κάθε είδους παροχές που μας προσφέρονταν αφειδώς δοκιμάζοντας τις αντοχές και την εγκράτειά μας.

Ένας πολύχρωμος θίασος νέων προσώπων ανέβηκε στην τηλεοπτική σκηνή για να μας διδάξει πώς πρέπει να μιλάμε, να σκεφτόμαστε, να αγαπάμε, πώς να ζούμε με λίγα λόγια. Είναι ο θίασος που μας έκανε να αισθανόμαστε ότι είναι σημαντικότερο να κάνεις διακοπές στη Μύκονο κι ας μην έχεις ανέβει ποτέ σου στην Ακρόπολη.

Λατρέψαμε την αφέλεια και την ημιμάθεια που δικαίωνε και απενοχοποιούσε και τις δικές μας ανεπάρκειες, ταυτιστήκαμε με τους ήρωες της μιας μέρας – άντε της μια σεζόν – που προέκυψαν κατά δεκάδες μέσα από σόου και ποικιλώνυμους διαγωνισμούς, για να οδηγηθούν και πάλι στη λήθη.

Τα πρότυπα που επιλέξαμε με οδηγό τα νέα τηλεοπτικά ήθη, εύγλωττα για την κατάντια μας, για την απίστευτη αφασία μας… Ήρθε, όμως, η ώρα να πούμε πια τα πράγματα με το όνομά τους. Να επιλέξουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε πίσω. Να πάψουμε να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας.

Στον καθρέφτη της αυτοκριτικής, ας αναλογιστούμε ότι η πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου μας ανήκει και οφείλουμε να την παραδώσουμε εξ αδιαιρέτου στις γενιές που έρχονται.

Ήρθε η ώρα να μπει τέλος στην ακατάσχετη φλυαρία, στα χάχανα και στην ανακύκλωση προσώπων που προσβάλλουν την αισθητική μας. Τα τηλεοπτικά σκουπίδια να πάνε στον κάδο της λήθης.

Να απαιτήσουμε από την τηλεόραση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, της συνολικής και συλλογικής αλλαγής εκ βάθρων. Ο θίασος που πλούτισε με τα δικά μας χειροκροτήματα, που ανέδειξε το ασήμαντο σε σημαντικό, ήρθε η ώρα να αποστρατευθεί γιατί πολύ κακό μας έκανε. Ας βρει άλλους τρόπους για να βιοποριστεί και να διατηρήσει τα κακόγουστα παλάτια του.

Όσον αφορά το τηλεοπτικό κοινό, όλους εμάς, είναι και ευθύνη μας. Στο επίμονο εύλογο και θεμιτό ερώτημα «και ποια είναι η λύση;», θα προσφύγουμε στη σιγουριά της Τέχνης και θα απαντήσουμε με τα λόγια του Μπέρτολτ Μπρεχτ, από το έργο «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν»: «Πήγαινε, ψάξε αγαπητό κοινό, μια κατάλληλη λύση πρέπει να υπάρχει…». Θα πρέπει.

Τέρμα, λοιπόν, το παιχνίδι. Εκ-πτώσεις τέλος. Καιρός να συγκρατήσουμε τις «τιμές» και τις αξίες.

Δημήτρης Α. Δημητριάδης

Δημήτρης Α. Δημητριάδης


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.