Ελπίζω να σας ενδιαφέρουν… (του Θανάση Γερμανίδη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ζούμε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση της πληροφορικής – του διαδικτύου – των ρομπότ – της τεχνητής νοημοσύνης. Για να βρεί εργασία ένας νέος θα πρέπει να έχει υψηλή εξειδικευμένη γνώση. Θα έχει αντιπάλους τις εξαιρετικά απαιτητικές προϋποθέσεις των εργοδοτών.

Ορισμένα επαγγέλματα τη γλιτώνουν π.χ. γκαρσόνι, ντελιβεράς, μάγειρας, οδοκαθαριστής, οδηγός κλπ. Φανταστείτε πως θα είναι οι εργασιακές σχέσεις σε 50 χρόνια (μικρή γεύση παίρνουμε από τον νόμο Χατζηδάκη).

Επειδή τα μέσα παραγωγής θα τα έχουν – όπως και τώρα – οι πολλαπλά έχοντες και οι πολλαπλά κατέχοντες, θα ενδιαφέρονται μόνο για την αύξηση των κερδών τους. Στις θέσεις εργασίας θα έχουν ρομπότ – τεχνητη νοημοσύνη.

Όλα αυτά θα δημιουργήσουν κοινωνικά προβλήματα π.χ. ανεργία – φτώχεια – εγκληματικότητα – μείωση γεννήσεων (άνεργοι νέοι δεν θα παντρεύονται), θα έχουμε άνοδο των ρατσιστικών-φασιστικών-ακροδεξιών κομμάτων (υπάρχουν και το 2021). Να προσθέσω και ψυχο-νευρικές παθήσεις (σπουδάστε τα παιδιά σας ψυχιάτρους ή ψυχολόγους…)

Το μικρό κείμενο είναι από το βιβλίο του Francois Jacob “Το παιχνίδι της εξέλιξης”. Γεννήθηκε το 1920 στο Nancy (Γαλλία) και πήρε Νόμπελ ιατρικής το 1965:

Οι άνθρωποι δεν αλληλοσκοτώνονται μόνο για το συμφέρον αλλά και εξαιτίας του δογματισμού. Τίποτε δεν είναι από τη βεβαιότητα κάποιου ότι έχει δίκιο. Τίποτε δεν προκαλεί τόση καταστροφή, όση η έμμονη ιδέα μιας αλήθειας που θεωρείται απόλυτη. Όλα τα εγκλήματα στην ιστορία είναι απόρροια κάποιου φανατισμού. Όλες οι σφαγές έγιναν από αρετή στο όνομα της αληθινής θρησκείας, του νόμιμου εθνικισμού, της καλής πολιτικής, της σωστής ιδεολογίας. Η επιστήμη δεν οδηγεί στον ρατσισμό και το μίσος, αλλά το μίσος προσφεύγει στην επιστήμη για να δικαιολογήσει τον ρατσισμό του…

Τα παραπάνω έχουν διαχρονική ισχύ από τα πρώτα χρόνια του Homo Sapiens.

Η τελευταία παράγραφος, σαν να είναι γραμμένη για τους ναζί της Γερμανίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σημείωση: Όταν γράφεις κείμενο ενός συγγραφέα πρέπει να αναφέρεις τα στοιχεία του. Αλλιώς είναι απαράδεκτη κλοπή. Όλοι μας επηρεαζόμαστε από ένα κείμενο. Και ο συγγραφέας επηρεάζεται από αυτά που έχουν γραφτεί πριν από το δικό του.

Μυστικά

Χαζεύω ένα γκρεμισμένο σπίτι στον Σακουλέβα. Σκέφτομαι. Μυστικά του παρελθόντος φυλακισμένα σε ξύλινα μπαούλα. Ο χρόνος πέρασε πάνω τους. Ψάχνω σκουριασμένα κλειδιά. Δεν υπάρχουν φωνές. Ένα βαθιά θλιμμένο κενό.

Θανάσης Γερμανίδης

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.