Εμ έτσι, έμ γιουβέτσι – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ο τέως Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μιλώντας στο πρώτο πάνελ του Συνεδρίου του Economist είπε: «Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ήταν ξεκάθαρος για το τίμημα των κυρώσεων που πρέπει να πληρώσει η Τουρκία αφού επιβουλεύεται τα κυριαρχικά δικαιώματα Ευρωπαϊκής χώρας.

Σε ακριβώς αντίθετη διάθεση ήταν ο τέως Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι κυρώσεις δεν αποτελούν λύση» και αντί των κυρώσεων πρότεινε «στρατηγική υπομονή“.

Ανέφερα τα παραπάνω για να γίνει αισθητή η διαφορετική, διαχρονική προσέγγιση που επικρατεί στις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της ΕΕ, ως προς το θέμα «Τουρκία». Είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτή η διαφορά προσέγγισης της ΕΕ ως προς τις κυρώσεις, μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Άνγκελας Μέρκελ, πηγάζει από διαφορετικές στρατηγικές πολιτικές αντιλήψεις που είναι μακροχρόνιες και εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα.

Ο πρωθυπουργός μας από την μια επηρεάζεται καθημερινά και υιοθετεί τη λογική της Άνγκελας και από την άλλη, τσιμπάει και κάτι από τη λογική του Εμανουέλ Μακρόν γιατί αυτή συμπίπτει με τα συμφέροντα της χώρας. Με λίγα λόγια ακολουθεί τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» δίνοντας ένα ελαφρό προβάδισμα στη γερμανική θέση, ενδεχομένως, γιατί αυτή έχει και τη συγκατάθεση του Αμερικανού Προέδρου.

Κατά τη ταπεινή μου άποψη, προσπαθεί να πατήσει ταυτόχρονα σε δυο βάρκες και να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί. Εν τω μεταξύ ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει να «γαβγίζει» απειλητικά ενώ ο υπουργός των εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μας δείχνει χάρτες με τη Λέσβο τουρκική.

Αυτή η μη ξεκάθαρη πολιτική του πρωθυπουργού, του «Εμ έτσι, εμ γουβέτσι» του «θέλω ή δεν θέλω κυρώσεις», του «να δούμε τι θα μας πει η Μέρκελ»,σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο κρυφό διάλογο των συμβούλων του και, με την μη αποκάλυψη του υπογεγραμμένου εγγράφου στους πολιτικούς Αρχηγούς, δημιουργεί ένα πλήθος ερωτημάτων για το «κατά που το πάει το καράβι» που λέγεται Ελλάδα.

Συνοψίζοντας λέμε ότι: Μόνο ο καπετάνιος του καραβιού, δηλαδή ο πρωθυπουργός μπορεί να δώσει εξηγήσεις για την τακτική του να αφήσει το Oruc Reis επί σαράντα περίπου ημέρες να κάνει έρευνες στο σύμπλεγμα των νήσων του Καστελλόριζου, χωρίς να απαιτήσει από την ΕΕ δυναμικά κυρώσεις. Με αυτήν του τη στάση έδωσε στον Ερντογάν το πλεονέκτημα να κάνει θετικά βήματα στα σχέδιά του.

Μόνο ο καπετάνιος του καραβιού μπορεί να δώσει εξηγήσεις γιατί, τώρα που αποχώρησε το Oruc Reis ενισχύει περαιτέρω τη θέση του, ως προς την μη επιβολή κυρώσεων.

Να εξηγήσει επίσης την λογική του να πάει σε διάλογο με την Τουρκία, παρ’ ότι η Τουρκία ζητά ακόμη και την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, και χωρίς να λαμβάνει υπόψη του, ότι το Barbaros με το Yavuz οργώνει την οριοθετημένη κυπριακή ΑΟΖ.

Να εξηγήσει την λογική του για τη μη επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ανατολικά της Ρόδου, νοτίως του Καστελόριζου και της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια, γεγονός που το είχε αφήσει να νοηθεί ο υπουργός των εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία.

Να εξηγήσει την λογική για τη μη υπογραφή με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, που την άφησε στην καλή πρόθεση της ΕΕ, δηλαδή της Γερμανίας.

Όλα αυτά αφήνουν πολλά κενά, ως προς τη στρατηγική που ακολουθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός. Λέω «προσωπικά» γιατί κατά πως δείχνουν τα γεγονότα, έχει πάρει πάνω του όλη την κατάσταση με τα ελληνοτουρκικά, ερήμην των πολιτικών αρχηγών.

Η επιβολή ενισχυμένων οικονομικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας από την ΕΕ, είναι κομβικό σημείο καμπής. Ίσως αποτελεί το μοναδικό χαρτί της χώρας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για να κοπεί η επιθετικότητα του Ερντογάν.

Αν αυτό δεν γίνει, έστω και καθυστερημένα τώρα, τότε είτε με διάλογο είτε χωρίς διάλογο, το έργο που θα δούμε στη συνέχεια θα είναι το ίδιο. Συνεπώς η χώρα χρειάζεται επειγόντως μία διπλωματική νίκη, αυτή της ενισχυμένης επιβολής κυρώσεων για να καταλάβει ο Ερντογάν ότι η αναθεωρητική του πολιτική έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και, το ευρωπαϊκό κεκτημένο ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατούνται βάναυσα στη Τουρκία.

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.