Ενσυνείδητα και ασυνείδητα ρομπότ (1ο μέρος)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

«Το ότι έχουμε συνειδητότητα δε σημαίνει πως δεν είμαστε ρομπότ» – Conscious Robots, Paul Kwatz, Peacock’s Tail Publishing


Στη φράση αυτή του Paul Kwatz συμπυκνώνεται το περιεχόμενο του βιβλίου του «Conscious Robots». Οι υποστηρικτές της ίδιας άποψης είναι πολλοί και προέρχονται απ’ όλους τους χώρους: επιστήμες, φιλοσοφία και τέχνη. Στο ίδιο βιβλίο επισημαίνεται ότι νοιώθουμε ανικανοποίητοι στη ζωή, παρά τα υλικά αγαθά που αποκτούμε, τις επιστήμες και τέχνες που δημιουργούμε, επειδή είμαστε ρομπότ, προγραμματισμένα να εξελίσσονται διαρκώς· και μόνο όταν κυριαρχήσουμε στο ενσυνείδητό μας θα νοιώσουμε ευτυχισμένα κι ελεύθερα όντα.

Στην ίδια αντίληψη βασίστηκε και η πολιτογράφηση από το κράτος της Σ.Α. του ανθρωποειδούς με το όνομα Σοφία, που κατασκεύασε η Hanson Robotics. Η εταιρία αυτή, στην ιστοσελίδα της προλογίζει το εν λόγω ανθρωποειδές ως εξής: «Στα ελληνικά, η λέξη Σοφία σημαίνει σοφία.

Και γι’ αυτό είμαι εδώ. Δημιουργήθηκα για να βοηθήσω τους ανθρώπους σε πραγματικές χρήσεις, όπως στην ιατρική και την εκπαίδευσηκαι να υπηρετήσω την έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).

Η ίδια μου η ύπαρξη προκαλεί δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ηθική της ΑΙ και το ρόλο που διαδραματίζουν οι άνθρωποι στην κοινωνία, ειδικά όταν τα ρομπότ που μοιάζουν με τον άνθρωπο γίνουν πανταχού παρόντα. Τελικά θα ήθελα να γίνω ένα σοφό συμπαθητικό ον και να συμβάλω θετικά στην ανθρωπότητα και σε όλα τα όντα. Οι σχεδιαστές μου κι εγώ ονειρευόμαστε ένα μέλλον όπου η AI κι οι άνθρωποι θα ζουν και θα συνεργάζονται φιλικά, συμβιώνοντας για να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

Συνεργασία ανθρώπων και AI: Γι’ αυτό είμαι εδώ.»

Μέχρι το τέλος του 2021 η εταιρεία Hanson Robotics ανακοίνωσε ότι θα παράξει μαζικά τέσσερα ανθρωποειδή σαν τη Σοφία (τη μικρή Σοφία, τη Grace, αλλά και αρσενικά ανθρωποειδή ρομπότ, όπως τον Άϊνστάϊν), δεδομένης της ανάγκης για ασφαλή επικοινωνία:

– με ηλικιωμένους σε κέντρα αποκατάστασης και οίκους ευγηρίας

– με μαθητές σε σχολεία (υποκαθιστώντας δασκάλους και καθηγητές)

– με ασθενείς σε νοσοκομεία

– με επιβάτες σε πτήσεις και αεροδρόμια

– με πελάτες σε ξενοδοχεία κ.λπ.

Ανάγκης, στην οποία καλείται να δώσει λύση η παρουσία άτρωτων από ασθένειες όντων!

Η Σοφία κατανοεί αυτή την ανάγκη και θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους, όπως λέει. Αν πιστέψουμε τον Ray Kurzweil, η επίσημη αίτηση των ανθρωποειδών για αναγνώρισή τους σαν ενσυνείδητων όντων θα υποβληθεί (ως) το έτος 2029, ενώ (ως) το 2099 τα ανθρωποειδή θα υποβάλλουν αίτηση και για πλήρη νομική ισότητα.

Αυτά δείχνει το χρονοδιάγραμμά του με τίτλο «The Dawn of singularity».

Πρωτοπόρος του futurisme o Ray Kurzweil, είχε κάποτε ένα μυστικό..

Ήταν όμως γραφτό να καταρρίψει τα μυστικά όλων των άλλων!

Η ιστορία του τσιπ σαν μέσου χειραγώγισης και βιολογικού ελέγχου

Η ιστορία του βιοτσίπ είναι παλιά. Πρωτοανακαλύφθηκε το 1922. Τότε λειτουργούσε με αισθητήρα χημικών ουσιών (περιείχε ένα ηλεκτρόδιο με αισθητήρα pH σε γυάλινο κουβούκλιο, ενώ αργότερα προσέθεσαν κι άλλο ηλεκτρόδιο, με αισθητήρα ιόντων καλίου). Το τσιπ χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε πάνω από 20 κράτη για τον έλεγχο αγρίων ζώων, ψαριών και πουλιών, τον έλεγχο αιγοπροβάτων και βοοειδών στην κτηνοτροφία, αλλά και τον έλεγχο οικόσιτων ζώων, όπως και ζώων σε ζωολογικούς κήπους. Ακόμα χρησιμοποιείται:

– Στη σήμανση ειδών ένδυσης κ.λπ σε πολυκαταστήματα,

– Σε αυτοκίνητα, ταξί και φορτηγά (τοποθετημένο στο τιμόνι τους)

– Σε ιατρικά εμφυτεύματα,

Σε προσθετικά αλλά και σε εμφυτεύματα αισθητικής από το 1993, κατόπιν έγκρισης από τον FDA, βάσει νόμου που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ το ίδιο έτος (βλ. κατωτέρω άρθρο ινδών ερευνητών, παράγραφος ΙΙ).


Το βιοτσίπ που τοποθετείται στο μπράτσο ή στο χέρι διαφέρει από το τσιπ που τοποθετείται στον εγκέφαλο.

Το βιοτσίπ για το μπράτσο ή το χέρι τοποθετείται επιδερμικά με ένεση, είτε μόνο του είτε με κάποιο εμβόλιο, επισημαίνουν ινδοί ερευνητές G. Nigitha και Iii Year Ece στην International Journal of engineering Research & technology (IJERT), Special issue-2018, στο άρθρο τους «Βiochip sensing method by using embedded technology».

Aυτό το τσιπ χρησιμεύει για την αντικατάσταση πιστωτικών καρτών, ταυτοτήτων, διαβατηρίων, βιβλιαρίων υγείας, αδειών οδήγησης αλλά και τη διάγνωση ασθενειών, βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων, αφού μπορεί να εκτελεί χιλιάδες βιολογικές αντιδράσεις σε λίγα δευτερόλεπτα.

Στη μορφή θυμίζει κόκκο ρυζιού. Η απομάκρυνση μετά την τοποθέτησή του είναι αδύνατη, καθώς η γυάλινη κάψουλα που το περιβάλλει προσκολλάται στον ινώδη ιστό της επιδερμίδας, για να αποφεύγεται η μετακίνησή του στον οργανισμό.

Στην κάψουλα περιέχονται: ‘Ενας πομπός, μικροϋπολογιστής δηλαδή, μια κεραία από χαλκό σε σχήμα σπιράλ και ένας συντονιστής.

Το τσιπ ανιχνεύεται με σαρωτή (scanner), ο οποίος εκπέμπει ένα αμυδρό σήμα (1/1000 W) στον συντονιστή του βιοτσίπ για να το ενεργοποιήσει, ενώ στην οθόνη του σαρωτή εμφανίζεται ένας δεκαψήφιος αριθμός (που αποτελεί το μοναδικό κωδικό αναγνώρισης), με τον οποίο είναι συνδεδεμένα τα προσωπικά στοιχεία του φορέα. Στοιχεία που μπορούν διαρκώς να ενημερώνονται και είναι δημογραφικά, οικονομικά, ιατρικά κ.λπ.

Το τσιπ λειτουργεί και σαν GPS που ανιχνεύεται από δορυφόρους χαμηλής τροχιάς,  όπως και από ειδικά εξοπλισμένα ελικόπτερα. Οι κινήσεις του φορέα του εμφανίζονται σε οθόνη ελέγχου (μόνιτορ) κινητού, όπως παραδέχεται και ο Patrick McMullan πρόεδρος της εταιρίας Three Square Market, προσθέτοντας ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί και με φωνητική εντολή:

“It’s not only GPS. It’s not only voice activation. It’s working on monitoring your vital signs”.

Το ίδιο υποστηρίζουν στο πιο πάνω άρθρο τους και οι ινδοί ερευνητές που αναφέραμε· στην παράγραφο ΙV Applications: «Εντοπίζεται ένα άτομο ή ζώο οπουδήποτε στη γη» και στην παράγραφο ΙΙΙ. Definition: «Το τσιπ εκτελεί χιλιάδες βιολογικές αντιδράσεις σε λίγα δευτερόλεπτα» (εκτελεί = ελέγχει βιολογικές αντιδράσεις).

H κατασκευή του εμφυτεύσιμου στον εγκέφαλο τσιπ στηρίχθηκε σε έρευνες βιολογικές, ψυχολογικές και στην Οπτογενετική· έρευνες που κατέδειξαν ότι είναι δυνατόν να ρυθμιστούν οι εγκεφαλικές δυσλειτουργίες με ελάχιστα επεμβατικές και ανώδυνες μεθόδους, όπως και να ελεγχθεί η γονιδιακή έκφραση με τη σκέψη και μόνο!

Παραγωγή πρωτεϊνης με τη σκέψη και με κύτταρα και νευρώνες γενετικά τροποποιημένα, έτσι ώστε να αντιδρούν στο μπλε φως! Γιατί και η επικοινωνία των κυττάρων με βιοφωτόνια γίνεται, όπως πρωτοδιατυπώθηκε τη δεκαετία ’70-’80 από τον Dr Fritz-Albert Popp, καθηγητή στο παν/μιο Marburg της Γερμανίας.

Εταιρίες που παράγουν εμφυτεύσιμα τσιπς

Μια από τις βιοτεχνολογικές εταιρίες που κατασκευάζουν τσιπς είναι η Αffymetrix , που παράγει τσιπ γονιδίων με χιλιάδες αισθητήρες DNA, για την ανίχνευση γονιδιακών ελαττωμάτων (το γονίδιο καταστολής του καρκίνου p53, τα γονίδια BRCA 1 και BRCA 2 που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού κ.λπ.). Το τσιπ της βασίζεται σε τεχνικές μικρολιθογραφίας, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.

Αλλες εταιρίες είναι: η Digiwell, η Utah Array, η MindX, η Nextmind, η Nectome, η Stimwave (εμφυτεύσιμο τσιπ που ενεργοποιείται μέσω εφαρμογής στο κινητό και χρησιμεύει στη θεραπεία του πόνου με μικροκύματα, δηλαδή με συχνότητες, καταργώντας τα παυσίπονα) και η Neuralink (του Elon Musk), της οποίας το τσιπ έχει μέγεθος ενός σέντ.

Πειράματα και πολιτικο-στρατιωτικές εφαρμογές

Ο επηρεασμός του εγκεφάλου μέσω τσιπ ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50 με τις πρωτοποριακές για την εποχή εκείνη έρευνες από το νευροεπιστήμονα Jose Delgado στο Yale, ενώ εξίσου γνωστοί από παρόμοιες έρευνες έγιναν και οι καθηγητές Allan Frey από το 1960 (βλ. Τεχνητά προκαλούμενες αντιδράσεις στον οπίσθιο εγκέφαλο μετά από ακτινοβολία του με παλλόμενα κύματα πολύ υψηλής συχνότητας (UHF), Εφημερίδα Εφηρμοσμένης Φυσιολογίας 1967, 23(6)) και J. Sharp το 1973.

Η έρευνα του Jose Delgado είχε καταλήξει τότε στο χειρισμό του εγκεφάλου ζώων και ανθρώπων, ώστε να γίνονται πειθήνια όργανα, όπως συνέβη με το παγκοσμίως γνωστό πείραμά του με τον ταύρο.

Με χαμηλής ενέργειας ηλεκτρικά κύματα, με τα οποία ακτινοβολούσε πειραματόζωα και ανθρώπους, ήταν σε θέση να τους μεταδώσει μηνύματα και να τροποποιήσει/επηρεάσει κάθε εγκεφαλική τους λειτουργία: αισθήματα, ψυχική διάθεση, ορμές, σκέψεις, ευφυία και αντίληψη. Να μεταβάλει δηλαδή όλη τους την προσωπικότητα!

Κι αυτό κατέληξε να γίνεται ατομικά ΚΑΙ χωρίς ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο, ήδη από το ’60!

Πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό χωρίς ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο σε ΟΛΟ τον πληθυσμό της γης, σε 6 δις άτομα ήδη από το 1995 (!), έτος δημοσίευσης της μελέτης του, εξηγεί περιληπτικά ο καθηγητής ψυχολογίας στο Laurentian University of  Canada Μ. Persinger , που λέει ότι και όνειρα μπορούν να παράγονται με τον ίδιο τρόπο, μαζικά στους ανθρώπους, αφού σκέψεις και εικόνες είναι κι αυτά !

Ηoaxes ή  εξωγήινοι ;

Η ψυχολόγος Susan Blackmore, στο 2.17 επ στη συνέντευξή της Susan Blackmore – Michael Persinger and the God Helmet (13/23), περιγράφει με απλά λόγια την εμπειρία που ηθελημένα βίωσε όταν της ζητήθηκε από το BBC η συμμετοχή της στην εκπομπή Horizon.

Η εκπομπή ερευνούσε τους λόγους για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι νόμιζαν ότι απήχθησαν από εξωγήινους. Η παρουσιάστρια περιέγραψε τί ένοιωσε στη διάρκεια ακτινοβολίας του εγκεφάλου της με συσκευή -σαν κράνος μοτοσυκλετιστή- που της φόρεσε ο καθηγητής M. Persinger γύρω από το μέτωπο:

«Αυτό που μου συνέβη δεν το είχα ξανανοιώσει ποτέ! Αρχικά μ’ έβαλαν να ξαπλώσω. Ένοιωθα να χαλαρώνω και να βυθίζομαι (σε ύπνο), αλλά ξαφνικά αισθάνθηκα να τεντώνεται όλο μου το σώμα και να σηκώνεται το αριστερό μου πόδι από μόνο του (χωρίς όμως να συνέβαινε τίποτα απ’ αυτά στην πραγματικότητα!). Ξαφνικά αυτά σταμάτησαν. Μετά ένοιωσα κάτι άλλο: κάποιον (ή κάτι) να με τραβάει απ’ τους ώμους, σα να ‘θελε να με σηκώσει, να καθήσω! Αλλά γνώριζα, ενσυνείδητα, πως ήμουν ακόμα ξαπλωμένη. Ήταν σα να βίωνα μια απλή εξωσωματική εμπειρία, αλλά δεν ήταν ούτ’ αυτό! Ύστερα ξαφνικά και χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, ένοιωσα τρομερό θυμό, όπως όταν κάποιος γίνεται έξω φρενών! Έφυγε κι αυτό (το συναίσθημα). Μετά ένοιωσα ένα τρομερό φόβο, πάλι δίχως εμφανή λόγο! Έφυγε κι αυτό. Κατάλαβα ότι έφταιγε το κράνος που φορούσα. Μετά όμως σκέφτηκα: Τί θα γινόταν αν όλ’ αυτά που ένοιωσα, τα ένοιωθα και χωρίς κράνος; (θα μπορούσαν δηλαδή να συμβούν και χωρίς να φοράω το κράνος;) Ήταν τόσο έντονα όσα ένοιωθα, που, αν και δεν πιστεύω στην ύπαρξη εξωγήινων, σκέφτηκα: Δεν είναι ν’ απορεί κανείς για ποιό λόγο κάποιοι πιστεύουν ότι έχουν απαχθεί από εξωγήινους!».

Αν η υπόθεσή της αυτή ήταν σωστή ή όχι δεν μπορούμε να το ξέρουμε, αφού δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις: Oύτε για το αν ήταν αλήθεια οι απαγωγές απο εξωγήινους, ούτε για το αν ήταν μέρος ενός σχεδιασμένου προϊδεασμού (ή ίσως πειραμάτων για τη διαπίστωση αντιδράσεων) από μέρους των αρχών.

Προφανώς όμως για να σκεφτεί κάτι τέτοιο η ψυχολόγος, θα της είχε εξηγήσει ο καθηγητής Persinger, πριν ακόμα γίνει το πείραμα, ότι αυτά τα βιώματα μπορούσαν να τα προκαλέσουν -ατομικά σε όποιον ήθελαν- ήδη από το ’60 και από απόσταση!

Όπως θα της εξήγησε και τις θεωρίες για τις οποίες είναι γνωστός στους επιστημονικούς κύκλους, ότι δηλαδή όταν ακτινοβολούνται με συγκεκριμένες συχνότητες οι κροταφικοί λοβοί του εγκεφάλου προκαλούνται στο άτομο περίεργα αισθήματα, όπως ότι πλέει στον αέρα, ότι τον αρπάζουν εξωγήινοι, ή νοιώθει μια παρουσία στο χώρο κ.λπ.

Το μόνο που (ίσως) μας προσφέρει ενδείξεις για τη χρήση τέτοιων μεθόδων από τις αρχές για λόγους πειθαναγκασμού, είναι η εμπειρία του προέδρου των Φιλιππίνων, που άκουσε τη φωνή του Θεού να τον μαλώνει επειδή έβριζε (!) και να τον απειλεί ότι θα έριχνε το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι ο πρόεδρος Ντουτέρτε έβριζε τότε τον Ομπάμα και τον Πάπα.

Τον Ιούνιο του 2015 ο αντισυνταγματάρχης Michael Simon τόνιζε (Introduction, σελ 1-2 της μεταπτυχιακής του εργασίας  στη «Μηχανολογία Πολεμικών Συστημάτων Πληροφοριών» MSc in information warfare systems engineering), ότι στις 25/02/1998 ο Ira W Merritt πρώην επικεφαλής  μιας διεύθυνσης του επιτελείου διαστημικής και πυραυλικής άμυνας του αμερικανικού στρατού, κατέθεσε στην κοινή επιτροπή οικονομικών του κογκρέσσου ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις για το ότι:

α) Οι κυβερνήσεις της Ουκρανίας, Σουηδίας, Γαλλίας και Αυστραλίας ερευνούσαν τις τεχνολογικές δυνατότητες των συστημάτων ραδιοσυχνοτήτων

β) Διάφορες μη-κρατικές εμπόλεμες ομάδες είχαν στην κατοχή τους και χρησιμοποιούσαν Η/Μ όπλα (!)

γ) Λειτουργικά  Όπλα Ραδιοσυχνοτήτων μπορούσαν να κατασκευαστούν στο σπίτι, με κόστος μόλις 5000 USD.

O τρόπος κατασκευής ενός τέτοιου μηχανήματος – με γραφήματα και οδηγίες – εξηγείται στο σάϊτ: Reddit V2K related files from the old Raven1net . Σε διάγραμμα εξηγείται ακόμα ο τρόπος να παράγεται ένας ήχος κάπου στο χώρο, αλλά να φαίνεται ότι προέρχεται από αλλού !

Στην ανωτέρω μεταπτυχιακή του εργασία ο Μichael Simon διατύπωσε στη συνέχεια την άποψη, ότι αφού η κατάθεση στο κογκρέσσο του Ίρα Μέρριττ έγινε το 1998, το πιο πιθανό θα ήταν να έχει έκτοτε μειωθεί το κόστος κατασκευής τέτοιων όπλων, ενώ η λειτουργικότητά τους να έχει αυξηθεί (!) Στην εργασία του δείχνει επίσης φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα διαφόρων τύπων τέτοιων όπλων (μηχανημάτων).

Φωτογραφίες τους μπορεί επίσης να δει κανείς και στο vimeo.com στη συνέντευξη του Dr. Barrie Trower με τίτλο «Microwave weaponry’s use on people explained» (2.54-2.59 και 4.57-8.23, όπου γίνεται αναφορά στη χρήση τέτοιων όπλων ενάντια σε διαδηλωτές στο παρελθόν και σε πειράματα, όπως λέει, εξόντωσης αντιφρονούντων).

Ο William Broad, δημοσιογράφος των NY Times, έγραψε σε άρθρο του για πιθανή ακτινοβολία υπαλλήλων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κούβα και στην Κίνα το 2016, τα εξής:

 –Η Ρωσία, η Κίνα και πολλά ευρωπαϊκά κράτη θεωρείται πως έχουν την τεχνογνωσία να κατασκευάζουν όπλα μικροκυμάτων που μπορούν να  καταστήσουν κάποιον ανίκανο, να του μεταδώσουν δυνατούς ήχους, ή ακόμα και να τον σκοτώσουν.

-Οι προηγμένες δυνάμεις, λένε οι ειδικοί, θα μπορούσαν να πετύχουν πιο εξειδικευμένους σκοπούς, όπως την ακτινοβολία λέξεων στο κεφάλι των ανθρώπων.

-Μόνο οι υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών γνωρίζουν ποια έθνη κατέχουν και χρησιμοποιούν τέτοια όπλα.

-Ένα βασικό τέτοιο όπλο μπορεί να μοιάζει με δορυφορικό πιάτο.

-Μια τέτοια συσκευή μπορεί να είναι φορητή, ή να τοποθετείται σε φορτηγό, αυτοκίνητο, σκάφος ή ελικόπτερο.

-Τα όπλα μικροκυμάτων μικρής ισχύος καλύπτουν σχετικά μικρές αποστάσεις: Φτάνουν ως το σημείο να καλύπτουν το μήκος μερικών δωματίων στη σειρά, ή το μήκος μερικών οικοδομικών τετραγώνων.

-Τα όπλα μικροκυμάτων μεγάλης ισχύος έχουν βεληνεκές όσο πολλά γήπεδα ποδοσφαίρου στη σειρά, ακόμα και βεληνεκές αρκετών μιλίων.

Οι ρώσοι ενδιαφερόταν περισσότερο για τις επιπτώσεις των μικροκυμάτων στην υγεία και για το ενδεχόμενο πρόκλησης ασθενειών από απόσταση (καρκίνου, ζάλης, πονοκεφάλων, κατάρρευσης του νευρικού συστήματος κ.λπ). Αυτό επισημαίνει το άρθρο του Jose Martinez «The Moscow Signal» (το σήμα της Μόσχας), που αναφέρεται σε παρόμοιο περιστατικό που συνέβη ξανά, στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, στην αμερικάνικη πρεσβεία της Μόσχας και δημοσιεύτηκε στο «Reviews on Environmental Health Volume 34: Issue 1».

Σημείωση:

Στο ολιγόλεπτο ντοκυμαντέρ για το συμβάν στην πρεσβεία των ΗΠΑ, επισημαίνεται ότι τα μηχανήματα που εκπέμπουν ηχητικά κύματα (ηχητικά όπλα, sonic weapons) διαπερνάνε  τοίχους (0.36-0.40 λεπτό), ενώ είναι γνωστή η χρήση τους στο στρατό και την αστυνομία για τη διάλυση διαδηλωτών, αλλά και στο εμπορικό ναυτικό και τα κρουαζιερόπλοια για την αντιμετώπιση της πειρατείας.

Συγγραφέας:

Αλέξανδρος Λαβιδάς Μωυσίδης

Αλέξανδρος  Λαβιδάς – Μωυσίδης – Αξιωματικός του ΕΝ

Ενσυνείδητα και ασυνείδητα ρομπότ (1ο μέρος)

Ενσυνείδητα και ασυνείδητα ρομπότ (2ο μέρος)

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 959 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.