Επίκαιρα.. (Γράφει ο Θανάσης Γερμανίδης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Α) Τέσσερις φίλοι απολαμβάνουν τον καφέ τους στον πεζόδρομο. Ένας ΠΑΣΟΚΟΣ (του κρατεού ΠΑΣΟΚ), ο άλλος αδρανής ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ, ο τρίτος γενικά και απροσδιόριστα αριστερός. Ο τέταρτος καθαρόαιμος δεξιός. Άπαντες συνταξιούχοι. Τους πειράζω: “Πως γίνεται τρεις αριστεροί να συνεβρίσκεσθε με έναν δεξιό;” Η απάντηση του δεξιού (γιατρός): “Πάντα σε μια παρέα υπάρχει και ένας σοβαρός άνθρωπος”. Καλό!! Ο Πιραντέλο (φιλόσοφος Ιταλός) είχε πει: “Έτσι είναι αν έτσι νομίζεις” Δεν το είπα από ευγένεια.

Β) ΓΙΑΤΙ Μ’ΑΓΑΠΗΣΕΣ
Δεν τραγουδώ παρά γιατί μ’αγάπησες
στα περασμένα χρόνια.
Και σε ήλιο, σε καλοκαιριού προμάντεμα
και σε βροχή, σε χιόνια,
δεν τραγουδώ παρά γιατί μ’αγάπησες.
Μόνο γιατί με κράτησες στα χέρια σου
μια νύχτα και με φίλησες στο στόμα,
μόνο γι’αυτό είμαι ωραία σαν κρίνο ολάνοιχτο
κ’έχω ένα ρίγος στη ψυχή μου ακόμα,
μόνο γιατί με κράτησες στα χέρια σου…
(Από ποίημα της Μαρίας Πολυδούρη, Γιατί Μ’Αγάπησες)

Μαρία Πολυδούρη, ποιήτρια. Γεννήθηκε Πρωταπριλιά του 1902. Πέθανε 24 Απριλίου 1930 σε ηλικία μόλις 28 ετών. Κώστας Καρυωτάκης. Γεννήθηκε 11 Νοεμβρίου 1896 στην Τρίπολη. Πέθανε 21 Ιουλίου 1928. Αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα σε ηλικία 31 ετών. Η Πολυδούρη και ο Καρυωτάκης έζησαν έναν σφοδρό και τραγικό έρωτα. Δεν παντρεύτηκαν και δεν έκαναν παιδί. Το παραπάνω ποίημα αναφέρεται στον Καρυωτάκη.

Γ) 25 Μαρτίου 1969
Δυο χρόνια από το πραξικόπημα της Χούντας (21-4-1967). Την ημέρα αυτή μεταδίδεται από ραδιοσταθμούς του εξωτερικού το ηχογραφημένο μήνυμα του ποιητή Γιώργου Σεφέρη..: “Κλείνουν δυο χρόνια που μας έχει επιβληθεί ένα καθεστώς ολωσδιόλου αντίθετο με τα ιδεώδη για τα οποία πολέμησε ο κόσμος μας και τόσο περίλαμπρα ο λαός μας στον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο. Είναι μια κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης. Δυστυχώς δεν πρόκειται μόνο γι’αυτόν τον κίνδυνο. Όλοι πια το διδάχτηκαν και το ξέρουν πως στις δικτατορικές καταστάσεις η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει αναπότρεπτη στο τέλος. Όσο μένει η ανωμαλία, τόσο προχωρεί το κακό. Βλέπω μπροστά μου τον γκρεμό όπου μας οδηγεί η καταπίεση που κάλυψε τον τόπο. Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει. Είναι εθνική επιταγή…” Ο Μεγάλος ποιητής (Νομπελίστας) επιλέγει να στείλει το μήνυμα στις 25 Μαρτίου, ιστορική ημέρα ως αρχή του αγώνα της παλιγγενεσίας. Υπονοεί ότι η πατρίδα πρέπει να απελευθερωθεί από τη Χούντα. Ο Σεφέρης – ως άλλος προφήτης – βλέπει τραγωδία και αυτή είναι η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο (20 Ιουλίου 1974). Νεκροί-αγνοούμενοι (μέχρι σήμερα), κατοχή του 40% της Κύπρου (βόρεια Κύπρος). Σαράντα οχτώ και η πληγή ανοιχτή, γεμάτη πόνο και αίμα. Οι Χουντικοί ευθύνονται για πολλά. Το μεγαλύτερο τους έγκλημα είναι η τραγωδία της Κύπρου.

Θανάσης Γερμανίδης

Θανάσης Γερμανίδης

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *