Επίκαιρα Σχόλια (Γράφει ο Θανάσης Γερμανίδης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Α) Σε προηγούμενο σημείωμα μου είχα αναφερθεί στους πολέμους που γίνονταν από τους πρωτόγονους ανθρώπους. Μόνο που ήταν πολύ μικρής κλίμακας μεταξύ ομάδων φυλών. Θα ήθελα να αναφερθώ στον Πελλοπονησιακό πόλεμο μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης (431-404 π.χ.). Αυτός ο πόλεμος είναι ο μεγαλύτερος εμφύλιος πόλεμος της αρχαίας Ελλάδας. Ο πόλεμος έληξε με ήττα της Αθήνας. Κράτησε 30 χρόνια και έπειτα υπογράφηκε η Νίκειος ειρήνη. Στην αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχε ενιαίο κράτος Ελλήνων, αλλά πόλεις-κράτη. Μεταξύ τους υπήρξαν πόλεμοι. Αυτός που επιχείρησε να ενώσει τους Έλληνες ήταν ο Φίλιππος ο Β’, βασιλιάς των αρχαίων Μακεδόνων και πατέρας του ονομαζόμενου Μέγα Αλέξανδρου. Ο Φίλιππος έζησε 382-336 π.Χ. και δολοφονήθηκε από στρατιώτη στο παλάτι του στις Αιγες (Βεργίνα). Η μόνη πόλη-κράτος που αντιστάθηκε στον Φίλιππο ήταν η Θήβα και την έφαγε μαύρο φίδι. Η πόλις εκάει. Κάτι τωρινό μου θυμίζει.

Β) Στην αρχαιότητα σπουδαίοι πόλεμοι ήταν οι λεγόμενοι Περσικοί πόλεμοι που διεξήχθησαν μεταξύ Περσών και Ελλήνων (492-466 π.Χ.) και κατέληξαν σε θριαμβευτική νικη των Ελλήνων. Οι αρχαίοι Πέρσες είναι οι σημερινοί Ιρανοί. Στην περίοδο αυτή έχουμε τρεις σοβαρές μάχες. Το 490 π.Χ. η μάχη του Μαραθώνα. Το 480 π.Χ. στις Θερμοπύλες 300 Σπαρτιάτες υπό την ηγεσία του βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα και την συμμετοχή 700 Θεσπιέων (Θηβαίοι νομίζω). Ο στρατός του Ξέρξη ήταν πολυαριθμότερος. Ο Λεωνίδας διάλεξε το στενό των Θερμοπυλών, μεταξύ του όρους Καλλίδρομου και του Μαλλιακού κόλπου για να συγκρουστεί με τους Πέρσες. Η μάχη ήταν σκληρή και οι Έλληνες προδόθηκαν από τον Εφιάλτη (οι προδότες δεν έλειψαν ποτέ από την ιστορία μας), ο οποίος οδήγησε τους Πέρσες όπισθεν των Ελλήνων. Έπεσαν υπέρ πατρίδος όλοι. Στο μνημείο του Λεωνίδα υπάρχει το επίγραμμα: “Ω ξειν αγγέλειν τοις Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμεθα”.

Γ) Οι αρχαίοι συγγραφείς όταν αναφέρονταν σε κάποιο σπουδαίο πρόσωπο, στρατηγό, βασιλιά κλπ. εξαντλούσαν το γενεαλογικό δέντρο αρκετά πίσω, προφανώς για να δείξουν τη σημαντότητα του προσώπου.

Παράδειγμα: Περσικοί πόλεμοι (ΗΡΟΔΟΤΟΣ) ΠΟΛΥΜΝΙΑ. 204. “Αυτοί βέβαια είχαν και άλλους στρατηγούς, η κάθε μια πόλη ξεχωριστά, εκείνος όμως που συγκέντρωνε τη γενική αναγνώριση και που ήταν επίσης επικεφαλής όλων των τμημάτων, ήταν ο Λακεδαιμόνιος Λεωνίδας, ο γιός του Αναξανδρίδη, γιού του Λέοντα, ο οποίος ήταν παιδί του Ευρυκρατίδη, ο οποίος με τη σειρά του είχε πατέρα τον Ανάξανδρο, τον γιό δηλαδή του Ευρυκράτη, που ήταν γιός του Πολύδωρου και που αυτός ήταν παιδί του Αλκαμένη, ο οποίος ήταν γιός του Τήλεκλου, που τον είχε γιό ο Αρχέλας του Ηγησίλα και που αυτός ήταν γιός του Δυρύσσου, που ήταν παιδί δηλαδή του Λεωβώτη και που με τη σειρά του αυτός είχε πατέρα τον Εχέστρατο που αυτός ήταν παιδί του Άγη, τον οποίο είχε γιό ο Ευρυσθένης και που αυτός ήταν γιός του Αριστόδημου του Αριστομάχου, που με τη σειρά του εκείνος είχε πατέρα τον Κλεόδαιο, τον γιό δηλαδή του Ύλλου που ήταν γιός του Ηρακλή.

Δ) Δεν γνωρίζω το γενεαλογικό δέντρο του Πούτιν. Άντε να φτάνει μέχρι τον προπάππου του. Τόσο του αξίζει.

Θ. Γ.


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.