Επίκαιρα Σχόλια… (Γράφει ο Θανάσης Γερμανίδης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Α) Mark Mazower – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ 1430-1950.
Ένα εξαιρετικό βιβλίο για την ιστορική διαδρομή της Θεσσαλονίκης από το 1430 που κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, μέχρι τους νεώτερους ελληνικούς χρόνους (1950). Στην ιστορική διαδρομή της, υπήρξε μια πόλη πολυεθνική, πολυθρησκευτική, πολυπολιτισμική. Η παρακάτω παράγραφος είναι το τέλος του βιβλίου..: “Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ – Η ιστορία των εθνικιστών είναι φτιαγμένη από πλαστές συνέχειες και βολικές αποσιωπήσεις, από φανταστικές κατασκευές, αναγκαίες ώστε να αφηγηθούν την ιστορία του ραντεβού ενός περιούσιου λαού με τη γη που επεφύλαξε το πεπρωμένο. Είναι μια παράδοξη και μη αληθοφανής εκδοχή του παρελθόντος, ιδίως για μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη, που οι περισσότεροι κάτοικοι της δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τη σύνδεση τους με τον τόπο περισσότερο από τρεις με τέσσερις γενιές πίσω. Ξέρουν πως, ανεξάρτητα από το τι τους μαθαίνουν στο σχολείο, οι δικές τους οικογενειακές εμπειρίες υποβάλλουν μια πολύ διαφορετική ιστορία: ένα έπος γεμάτο αναταράξεις, αναστατώσεις, ξεριζωμούς και ξαναριζώματα, στα οποία τον μεγαλύτερο ρόλο τον έπαιξε η τύχη και όχι το πεπρωμένο. Μια τέτοια ιστορία προσπάθησα να δείξω στο ξεδίπλωμα της, μια ιστορία γεμάτη λησμονημένους εναλλακτικούς δρόμους και λανθασμένες επιλογές, γεμάτη ταυτότητες που υιοθετήθηκαν και απορρίφθηκαν. Σ’αυτή την πόλη, η κυρίαρχη ομάδα για αιώνες ήταν ένας λαός που έμεινε προσκολλημένος στη μεσαιωνική γλώσσα της χώρας, από την οποία είχε απελαθεί και που ωστόσο ένιωθε στη Θεσσαλονίκη, όπως το διατύπωσε ο ραβίνος Μοσέ Αρόκις το 1509, ότι “σε αυτούς μόνο δόθηκε η γη και αυτοί είναι η δόξα και η λάμψη και το μεγαλείο της”. Στην πραγματικότητα ο Θεός την είχε ήδη δώσει στους Οθωμανούς σουλτάνους, ώστε, όπως έλεγε ο χρονογράφος του δέκατου πέμπτου αιώνα Λουκ Πασά Ζαντέ, “η μητρόπολη της απιστίας να γίνει μητρόπολη του ισλάμ”. Ακόμα πιο πριν την είχε δώσει στους Χριστιανούς και το 1912 οι Έλληνες ευχαρίστησαν γι’άλλη μια φορά τον Θεό για τον θρίαμβο του στρατού τους. Όλοι διεκδικούσαν την πόλη για τον εαυτό τους στο όνομα του Θεού. Μήπως όμως δε λένε ότι εκεί που είναι ο Θεός, είναι τα πάντα;

Β) Αλιεύω από εφημερίδες
1. Την υπερπολυτελή βίλα του στον Διόνυσο Αττικής πουλάει ο Ν.Μανιαδάκης, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) – Η βίλα είναι 510 τ.μ. (ξέρω ότι έχετε κι εσείς), εκτιμάται στο 1.700.000 ευρώ.
2. Ο διορισμένος από την κυβέρνηση διοικητής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης έχει βίλα κοντα στα 700 τ.μ.

Δεν είμαι ΔΟΥ για να ελέγξω τα εισοδήματα πολύ πλούσιων Ελλήνων, σαν τους παραπάνω. Δεν αποκλείω να απέκτησαν την κινητή και ακίνητη περιουσία τους με ιδρώτα ή είχαν πλούσια πεθερά… Με ενοχλεί η αρρωστημένη μεγαλομανία τους. Βίλες που προκαλούν, όταν σε Αφρική – Ασία και τώρα σε Ουκρανία δεν έχουν ούτε λαμαρινένια καλύβα να στεγαστούν τα παιδιά. Είναι ανοησία να πιστεύεις στην ιστορία κτίζοντας οθωμανικά παλάτια. Η ιστορία δεν ξεχνά τους “ΠΑΣΕΡ” που έσωσαν χιλιάδες ανθρώπους από τον θάνατο. Δεν ξεχνά εκατοντάδες καλλιτέχνες, ποιητές, ζωγράφους, μουσικούς κλπ. Γνώρισα ανθρώπους ευτυχισμένους με την οικογένεια τους, με τους τσιπουροφίλους τους, με δίσκους, με ανοιχτά βιβλία στον Ντοστογιέφσκι, στον Παπαδιαμάντη και στον Καβάφη, και σε χιλιάδες άλλους.

Γ) Ο πόλεμος στην Ουκρανία καλά κρατεί, νεκροί – στρατιώτες – ηλικιωμένοι – νέοι – παιδιά. Μια χώρα γεμάτη ερείπια, μια όμορφη χώρα με κτίρια, με υποδομές, με πάρκα, με γεφύρια. Μια ολοσχερής καταστροφή από τη μανία του δικτάτορα Πούτιν. Λένε οι ειδικοί διεθνολόγοι και πολιτικοί ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει έναν χρόνο. Στα σχέδια του Πούτιν είναι να δημιουργήσει κράτος (Νέα Ρωσία) στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Έτσι οι Τούρκοι κατέλλαβαν το βόρειο τμήμα της φιλτάτης Κύπρου στις 20 Ιουλίου 1974. Η προδοσία του Δημήτρη Ιωαννίδη και των λοιπών χουντικών.

Θανάσης Γερμανίδης

Θανάσης Γερμανίδης

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.