Επίκαιρα Σχόλια και ένα ποίημα (Γράφει ο Θανάσης Γερμανίδης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

1) Ο Εφέσιος Ηράκλειτος. Είχε πει το: “Πατήρ πάντων ο πόλεμος”. Δηλαδή, αν το ερμηνεύω σωστά, ο πόλεμος είναι ο γεννήτορας των πάντων, των συμβαινόντων. Παρακαλώ πνευματικέ πρόγονε να επιτρέψεις να διαφωνήσω. Το σωστό είναι: “Δεινών πάντων ο πόλεμος” (όλα τα δεινά τα δημιουργεί ο πόλεμος).

2) Ο κ. Σπύρος Ηλιάδης (φίλος) γράφει στο ΒΗΜΑ της Φλώρινας (2-3-2022) για τις περιπτώσεις επεμβάσεων σε χώρες, των Αμερικανών και ΝΑΤΟ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αρχής γενομένης από το 1950 (Κορέα), οι επεμβάσεις είναι εξήντα (πόλεμοι και δικτατορίες). Ο δημοσιογράφος δεν απαλλάσει τον Πούτιν από την εγκληματική συμπεριφορά. Απλώς επισημαίνει την υποκρισία της “αγίας τριάδας”: ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΥΡΩΠΗ.

3) Σε προηγούμενους χρόνους έχουμε δει να παίζεται η τραγωδία “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” στη Νέα Υόρκη, ως διαμαρτυρία κατά του πολέμου στο ΒΙΕΤΝΑΜ (Αμερικανοί). Παραλλαγή των Τρωάδων του Ευριπίδη παίχτηκε στο Παρίσι, πάλι ως διαμαρτυρία κατά του πολέμου των Γάλλων στην Αλγερία. Η τέχνη πάντοτε πολεμάει τον πόλεμο.

4) Τα παρακάτω γεγονότα είναι σαν να έγιναν σήμερα: “Επιστρέφουμε στο 416 π.Χ. οπότε οι Αθηναίοι αποβιβάζονται στη Μήλο που κατακτείται από Λακεδαιμονίους αποίκους. Τους ζητούν να υποταχθούν στη Δήλιο Συμμαχία οικεία βουλήσει, ειδάλλως θα κυριεύσουν και θα εξανδραποδίσουν το νησί. Διαθέτουν 38 αρματωμένες τριήρεις, περί τους 3000 οπλίτες και άφθονες εκατοντάδες τοξότες, δύναμη ασυγκρίτως υπερτέρα εκείνης των πανταχώθεν περικυκλωμένων Κυκλαδιτών. Βαρυγκομούν οι Μήλιοι και καταπίνουν τη μιλιά τους καθώς οι εχθροί αξιώνουν άνευ όρων παράδοση, μετερχόμενοι διασταλτική εκδοχή του δικαίου και της ηθικής. “Γνωρίζομεν και οι δυο ότι κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων, το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ειδεμή ο ισχυρός επιβάλλει ότι του επιτρέπει η δύναμις του και ο ασθενής παραχωρεί ότι του επιβάλλει η αδυναμία του…” Ιδού η διαχρονική επιτομή του κυνισμού της ρεαλπολιτίκ. Ορρωδούν προ της θανάσιμης απειλής οι άμοιροι νησιώτες “Δεν θα δεχθείτε να είμεθα φίλοι σας αντί εχθροί αλλά να διατηρήσωμεν την ουδετερότητα μας;” προτείνουν. “Όχι. Διότι η η έχθρα σας μας βλάπτει πολύ ολιγώτερον από την φιλίαν σας Καθόσον εις τα όμματα των υπηκόων μας αυτή μεν είναι τεκμήριον αδυναμίας, ενώ το μίσος σας είναι τεκμήριον δυνάμεως”, αποκρίνονται ωμά οι Αθηναίοι. Ύστατο επιχείρημα των πολιορκημένων η προσδοκώμενη βοήθεια από τη Σπάρτη. Η απάντηση αποστομωτική. “Το συμφέρον συμβαδίζει με την ασφάλειαν, ενώ η άσκησις της δικαιοσύνης και της τιμής συνεπάγεται κινδύνους, τους οποίους οι Λακεδαιμόνιοι αποφεύγουν ως επί το πλείστον να αντιμετωπίζουν…” Ανηλεής σφαγή ακολούθησε. Εγκλήματα πολέμου που σήμερα συνιστούν τον ορισμό της γενοκτονίας. Αιγαίο – Αζοφική, σκάσε και κολύμπα!” (του Δημήτρη Νανούρη, Δημοσιογράφου Εφ.Συν.)

5) Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Η γυναίκα αξίζει το μισό του ουρανού, αντί όμως αυτόν οι γυναίκες είναι διαχρονικά θύματα των πολέμων, βιασμών και θανατώσεων από άνανδρους άνδρες.

Η ματιά της

Διασταυρωθήκαμε
σε δρόμο πέτρινο
Η ματιά της
είχε μια ιστορία
από το παρελθόν
Μια ιστορία
σύντομη,
Μας είχε πονέσει
τότε και τους δυο
Μιλήσαμε
μόνο με τα μάτια
Τα χείλη μας
θέλησαν να
κρατήσουν τη
γεύση εκείνου
του φιλιού.

Φλώρινα (1-5-2001)

Γ. Θ.


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.