Επίκαιρες σκέψεις… (του Θανάση Γερμανίδη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση, διότι τα στελέχη της οργάνωσαν εγκλήματα. Την πολιτική καταδίκη της – την έδωσαν οι Έλληνες ψηφοφόροι και την έθεσαν εκτός Βουλής. Όμως νεοναζιστικά μορφώματα υπάρχουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και δεν εξέλειπαν και στην Ελλάδα παρά την καταδίκη του πολιτικού φορέα τους. Το ερώτημα που προκύπτει (κατ’εμέ) είναι πως θα μειωθούν-εξαλειφθούν μέσα στην κοινωνία οι επιρροές των νεοναζιστικών-φασιστικών απόψεων.

Δεν αρκεί μια καταδίκη και οι ποινές. Υπάρχει και ο κίνδυνος της ηρωποίησης τους. Ας αρχίσω από το βασικό θέμα της παιδείας. Η καλλιέργεια αντιφασιστικής συνείδησης μπορεί να γίνει μέσα από τη διδασκαλία πολλών μαθημάτων.

Ιστορία – όταν διδάσκεται σωστά, παράδειγμα, η ιστορική μας διαδρομή εντός του 20ού αιώνα. Υπήρξαν επιτυχίες αλλά και ήττες. Βαλκανικοί πόλεμοι αλλά διχασμός (Βενιζελικοί-Βασιλικοί), Μικρασιατική Καταστροφή, Δικτατορία της 4ης Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά. Στην περιοχή μας τράβηξαν αρκετά οι σλαβόφωνοι (“ντόπιοι”). Το Έπος του 1940, η Εθνική Αντίσταση – αλλά και οι δοσίλογοι – οι μαυραγορίτες. Η μαύρη περίοδος του Εμφυλίου. Να τονιστούν με αντικειμενικότητα οι ευθύνες των δυο αντίπαλων, δεξιάς και αριστεράς.

Η αντιπαράθεση της ΕΡΕ με τον Κ.Καραμανλή και ΚΕΝΤΡΟΥ υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου (πάλι διχόνοια και διχασμός). Η κατάμαυρη περίοδος της Χούντας των συνταγματαρχών 1967-1974 (Παπαδόπουλος – Μακαρέζος – Πατακός – Ιωαννίδης κλπ.). Η τραγωδία της Κύπρου και οι ευθύνες της δικτατορίας.

Σημαντικό είναι και το μάθημα της πολιτικής αγωγής. Σύνταγμα – Νόμοι – Υποχρεώσεις Κράτους – δικαιώματα και υποχρεώσεις πολιτών. Ακόμα και μέσα από τη λογοτεχνία – ποίηση, με διδασκαλία κατάλληλων κειμένων.

Το πολιτικό μας σύστημα οφείλει να εξαλείψει τις αδυναμίες του:
– Πάγιο εκλογικό σύστημα
– Περιορισμένη θητεία Βουλευτών (π.χ. τρεις θητείες)
– Μείωση υπερβολικών προνομίων Βουλευτών
– Αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων
– Εξάλειψη του κομματισμού και του ρουσφετιού
– Αυστηρός έλεγχος των δαπανών κομμάτων και δημοσίου
– Όχι διορισμός των ανωτάτων δικαστών αλλά εκλογή τους από τα όργανά τους.

Υπάρχουν και άλλα που μπορείτε να σκεφθείτε και εσείς. Ο σκοπός είναι να μην απαξιώνεται η Δημοκρατία μας στην συνείδηση των πολιτών και κυρίως των νέων.

Θανάσης Γερμανίδης

Θανάσης Γερμανίδης


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.