Επίσκεψη της Υφ. Τουρισμού κας Ζαχαράκη στον Δήμο Πρεσπών

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η υφυπουργός τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη επισκέφτηκε τον Δήμο Πρεσπών και είχε συνάντηση με την δημοτική αρχή και φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμού ενώ περιηγήθηκε στον παραδοσιακό οικισμό του Αγ. Γερμανού όπου επισκέφτηκε την Βυζαντινή συλλογή και το εργαστήρι συντήρησης καθώς και τον βραβευμένο νερόμυλο του Αγ. Γερμανού.

Η επίσκεψη της κας Ζαχαράκη ακολούθησε τη συνάντηση που είχε ένα μήνα πριν με τον Δήμαρχο Πρεσπών κ. Παναγιώτη Πασχαλίδη στο υπουργείο τουρισμού.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, από την Δημοτική αρχή τέθηκαν τα ζητήματα της έλλειψης δράσεων για την τουριστική ανάπτυξη του νομού Φλώρινας στον σχεδιασμό της αναπτυξιακής μετάβασης καθώς και τα θέματα της ανάπτυξης της διασυνοριακής Πρέσπας ως διεθνούς οικοτουριστικού προορισμού καθώς και της ανάγκης βελτίωσης των υποδομών και δικτύων στην ελληνικής πλευρά των λιμνών.

Επίσης παρουσιάστηκε ένα πρώτο σχέδιο για την ανάπτυξη των τουριστικών εγκαταστάσεων (αποκατάσταση και ανακαίνιση υπαρχόντων υποδομών, ανάπτυξη και λειτουργία Camping, εκθετήριο τοπικών προιόντων κλπ.) της περιοχής της Κούλας στον ισθμό που χωρίζει την Μικρή από την Μεγάλη Πρέσπα και ζητήθηκε η συμβολή του υπ. Τουρισμού ώστε να παραχωρηθεί η έκταση στον Δήμο Πρεσπών για να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίησή τους.

Η Ένωση τουριστικών και συναφών δραστηριοτήτων Δήμου Πρεσπών εκπροσωπούμενη από τον αντιπρόεδρο της Ένωσης κ. Γιάννη Κωσταντίνου εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του τουρισμού στην Πρέσπα που έχει πληγεί τόσο από την μακροχρόνια οικονομική κρίση όσο και από την πανδημία και οι επιχειρήσεις έχουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης μια και τα μέχρι τώρα μέτρα στήριξης δεν έχουν αποδώσει στην πράξη.

Η ένωση κατέθεσε υπόμνημα με προτάσεις για την ενίσχυση του κλάδου (επιπλέον στήριξη ξενοδοχείων, αναστολή αποπληρωμής επιστρεπτέας προκαταβολής, ενίσχυση για το 2021, επέκταση του προγράμματος Κοινωνικού τουρισμού κλπ.), που θα μπορούσαν να προσφέρουν ανάσα στους επιχειρηματίες καθώς και προτάσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή των Πρεσπών (Δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, κυρίως συγκοινωνία, ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, ενημερωτικό πόρταλ, σήμανση προς και εντός της περιοχής των Πρεσπών και ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού) και γενικότερα στη Δυτική Μακεδονία.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας παρουσίασε το εκτεταμένο έργο συντήρησης των ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως από ανασκαφές που έγιναν κατά καιρούς στην περιοχή των Πρεσπών. Ειδικότερα, κατά την επίσκεψη της υφυπουργού οι αρχαιολόγοι της Εφορείας παρουσίασαν τους χώρους της υπό προετοιμασία έκθεσης των συντηρημένων πλέον ευρημάτων στο κτίριο της Βυζαντινής συλλογής στον Άγιο Γερμανό το οποίο ετοιμάζεται πλέον να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό.

Επίσης περιέγραψαν το αξιόλογο έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης των μνημείων της περιοχής που είναι σε εξέλιξη και που σχεδιάζεται για το άμεσο μέλλον.

Αντίστοιχη παρουσίαση των δράσεων της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών για τον τουρισμό με την σήμανση και την ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών καθώς και την υποδειγματική ανακαίνιση νερόμυλου στον Αγ. Γερμανό που τον έχει καταστήσει πλήρως λειτουργικό έργο το οποίο έχει βραβευθεί με βραβείο Ευρωπαϊκής κληρονομιάς Europa Nostra.

Τέλος ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών παρουσίασε τις δράσεις και τα έργα που υλοποιεί για την ανάπτυξη του τουρισμού και τον σχεδιασμό του για τη νέα περίοδο όπου η αρμοδιότητά του με έδρα τον Άγιο Γερμανό Πρεσπών θα επεκταθεί σε όλη τη Δυτική Μακεδονία και μέρος της Κεντρικής Μακεδονίας. 

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 960 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.