Επιβεβλημένη απάντηση (του Δημήτρη Νεδέλκου – Δροσοπηγιώτη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Αγαπητοί μου αναγνώστες, είναι αλήθεια πως η ταπεινότητά μου δεν έχει αρθρογραφήσει γιατί ειλικρινά έχω απελπιστεί οικτρά από τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που κάθε άλλο παρά αισιόδοξα για τον τόπο μας είναι.

Σήμερα, όμως, διάβασα στην εβδομαδιαία εφημερίδα της Φλώρινας «ΗΧΩ», αριθμός φύλλου 533/19-6-2019, το γράφημα του φίλου πατέρα Σωτήρη Παρδάλη με θέμα «Εγκαίνια ή Επέτειοι Αγώνων» με αφορμή τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μητροπολιτικού κτιρίου της Φλώρινας και αφετέρου η γιορτή μνήμης στο Πισοδέρι (17-6-2019) για να «τιμήσουμε τους αγωνιστές και αγνούς σημερινούς Έλληνες Μακεδόνες που αντιστάθηκαν πριν ένα χρόνο κατά της επαίσχυντης υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών».

Πατέρα Σωτήριε. Η Φλώρινα, καθ΄όλη την διάρκεια της ιστορικής της διαδρομής, έχει αποδείξει -με αγώνες και θυσίες – ότι είναι σε θέση να βαστάξει στους ώμους της το βάρος της ιστορίας. Η ιστορία όμως την έχει αδικήσει και εξακολουθεί να την αδικεί.

Γιατί δυστυχώς άτομα και παράγοντες διαφεντεύουν σ’ αυτόν τον ταλαίπωρο τόπο, εμφορούνται από κάλπικες εθνικές εξάρσεις και περισσό θράσος και διαχωρίζουν τους Μακεδόνες σε Έλληνες και προδότες.

Με ποιο δικαίωμα εσείς, πατέρα Σωτήριε, αυτοαποκαλείστε Έλληνας Μακεδόνας κι εγώ και όσοι επικροτούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών είμαστε προδότες Μακεδόνες; Από πού αντλείται αυτό το δικαίωμα; Είστε πέρα για πέρα διχαστικός και λυπάμαι αφάνταστα.

Θα ήθελα να επεκταθώ στα της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν το κάνω όμως γιατί ο κ. Λιάνης σε μια τηλεοπτική εκπομπή τα είπε όλα με το όνομά τους. Είπε αλήθειες που φωτίζουν την ιστορία του τόπου μας. Θα σας πω μόνο τούτο. Η μακαρίτισσα η γιαγιά μου δεν ήξερε γρι Ελληνικά. Μιλούσε μόνο την αρβανίτικη γλώσσα. Αυτή όμως δεν υποχρεώθηκε να βάλει το χέρι στο Ευαγγέλιο και να ορκισθεί ότι δεν θα ξαναμιλήσει αρβανίτικα.

Η γιαγιά όμως του Πέτρου, του Παύλου, του, του… που μιλούσε τη σλάβικη γλώσσα υποχρεώθηκε να βάλει το χέρι στο Ευαγγέλιο και να ορκιστεί ότι δεν θα την ξαναμιλήσει.

Μήπως πατέρα Σωτήριε, μια που κρατάτε το Ευαγγέλιο στα χέρια σας, πρέπει να μας καλέσετε στην εκκλησία, στον οίκο του Θεού, για να ορκιστούμε ότι είμαστε Έλληνες Μακεδόνες; Ντροπή!

Με τέτοιες διχαστικές απόψεις μερίδας ιερωμένων στον έρημο τον τόπο μας πότε θα ανθίσουν οι αμυγδαλιές; Πέραν αυτού, ολισθαίνετε επικίνδυνα όταν γράφεται «Ένα χρόνο μετά δυστυχώς η τοπική εκκλησία μας λησμόνησε τα γεγονότα του Πισοδερίου και προτίμησε να εγκαινιάσει ένα κτίριο και όχι να τιμήσει τους αγωνιστές που αντιστάθηκαν σε μια λιτή και απέρριτη πράγματι εκδήλωση του Πισοδερίου».

Εδώ μένω πράγματι άφωνος. Ώστε ο Επίσκοπος της Φλώρινας και ο λοιπός κλήρος που δεν παραβρέθηκε στο Πισοδέρι δεν είναι Έλληνες Μακεδόνες; Από τα χείλη ιερέως είναι δυνατόν να εκτοξεύονται τέτοιες κατηγορίες;

Το άκρον άωτον, όμως, της επίθεσής σας ενάντια στον Μητροπολίτη μας συμπυκνώνεται στην παράγραφο σας: «Δεν με ένοιαξε αν το βράδυ ο Επίσκοπος μου π. Θεόκλητος κοιμήθηκε σ’ ένα ολοκαίνουργιο κρεβάτι μ’ ένα αφράτο στρώμα σ’ ένα πολυτελέστατο μέγαρο…». Θού κύριε φυλακήν τω στόματί μου!

Τον Σεβασμιότατο τον αγαπώ και τον εκτιμώ ιδιαίτερα αλλά και τον έχω κατακρίνει με δημοσιεύματά μου. Δεν θέλω να του παράξω εκδούλευση. Όμως το να δεχθεί μια τέτοια ανοίκεια επίθεση από υφιστάμενο του ιερέα τον αδικεί υπέρμετρα.

Εμβαθύνοντας κάπως τα λεχθέντα του πατέρα Σωτηρίου, υποψιάζομαι ότι κάπου στοχεύει, κάτι επιδιώκει. Πάντως θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι όταν ασκούμε κάποια κριτική εναντίον οποιουδήποτε θα πρέπει να περιοριστούμε μόνο σε όσα έχουν να κάνουν με το θέμα χωρίς να επεκταθούμε σε αυστηρώς προσωπικά.

Κλείνοντας θα ήθελα να παρακαλέσω τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Φλώρινας αλλά και την αντιπολίτευση να συνεργασθούν αρμονικά στον τομέα αυτό και όλοι μας να αποκηρύξουμε τους κήρυκες του μίσους και, ενωμένοι όλοι, να ανεβάσουμε την πόλη μας ψηλά.

Δημήτρης Νεδέλκος

Υ.Γ.: Σεβασμιότατε, σ’ ένα ποντιακό χωριό ένας γέροντας καθόταν σε μια καρέκλα του καφενείου παίζοντας το κομπολόι του στα χέρια του. Τον πλησιάζει ένας συγχωριανός του και του λέει: Πάππου, ο Γιώργος συνέχεια σε κατηγοράει. Κι αυτός, παίζοντας πάντα το κομπολόι στα χέρια του, του απαντάει: Δεν πιστεύω. Γιατί ρε πάππου; Γιατί δεν του έχω κάνει κανένα καλό-.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *