Επιστημονική ανορθογραφία (Χρονογράφημα του Φοίβου Ιωσήφ)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Αν λάβετε επιστολή ιδιόχειρη από γιατρό θα είναι καθαρογραμμένη και τα γράμματα ολοστρόγγυλα και ορθογραφημένα.  Θα την διαβάσετε και θα την κατανοήσετε, το πιθανότερο δε, θα έχει εξαιρετική σύνταξη.

Τώρα, επισκέπτεσθε τον ίδιον άνθρωπο στο ιατρείο του, σας εξετάζει και αποφαίνεται επιστημονικά ότι πρέπει να πάρετε μία σειρά φαρμάκων ανάλογων για την πάθησή σας. Στην συνταγή που σας δίνει προσπαθείτε να διαπιστώσετε αν απευθύνεται σε Έλληνα φαρμακοποιό ή σε φαρμακείο του Ισλαμαμπάντ.

Εσείς, επειδή δεν γνωρίζετε τις ονομασίες των φαρμάκων πείθεσθε ότι ο γιατρός σας είναι άριστος γνώστης της Αραβικής γλώσσας. Φεύγοντας, χαιρετάτε τον γιατρό με αραβικό χαιρετισμό salam alecoum και αντιλαμβάνεστε ότι εκείνος δεν καταλαβαίνει γρι από Αραβικά.

Υπάρχει μία απόσταση ανάμεσα στις γνώσεις του στον γραπτό λόγο από τον προφορικό. Προφανώς έχει μάθει αραβικά μόνον να γράφει και δεν έχει μάθει να μιλάει. Scripta manent που λέγαν και οι Λατίνοι, τα γραπτά μένουν. Verba Volant- τα λόγια πετάνε.

Είναι η φιλοσοφία των ιατρών, θέλουν να σιγουρέψουν τον πελάτη τους. Τις συνταγές δεν διαβάζει αλλά αποκρυπτογραφεί ο Φαρμακοποιός ως γνώστης και αυτός της Λατινοαραβικής γραφής. Σχεδόν πάντα αποκρυπτογραφεί σωστά, τώρα αν καμιά φορά σας έγραψε ο γιατρός χάπια για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και ο Φαρμακοποιός σας έδωσε για τον σταματημό της ευκοιλιότητας, μην περιμένετε να πάτε στο αποχωρητήριο πριν την παρέλευση δεκαημέρου.

Να εξηγούμαστε γιατί κι εμείς άνθρωποι είμαστε και ένα λάθος 2%  δικαιολογείται. Είναι από τις περιπτώσεις που οι δυσκοίλιοι χρησιμοποιούνται και για εκρηκτικοί μηχανισμοί στην υπονόμευση κατεδαφιστέων κτιρίων.

Πολλοί κακόβουλοι άνθρωποι λένε πως ο Γιατρός δεν γνωρίζει την ορθογραφία του φαρμάκου και την γράφει δυσανάγνωστα για να μην εκτεθεί στον παραλήπτη Φαρμακοποιό. Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω. Είμαι άπιστος. Η πίστη είναι σπουδαίο πράγμα γι αυτό συνοδεύεται και από την φράση ‘’πίστευε και μη ερεύνα’’ Όλοι οι ερευνητές στο πυρ το εξώτερον και ακόμη παραπέρα. Δεν είναι ώρα τώρα να εκτιθέμεθα. Τζίζ, καίει.

Κάποιοι άλλοι, ελαφρώς ακοινώνητοι θεωρούν την συμπεριφορά της κακογραφής και σαν ένδειξη υπεροψίας απέναντι στον ασθενή πελάτη. Ποιος είσαι εσύ ρε φίλε που θα ελέγξεις τον ανώτερο σου επιστήμονα που παίζει το ήπαρ με το ένα χέρι πίσω;

Ρώτα μας για τον οισοφάγο, ρώτα μας για το παχύ έντερο, θα ακούσεις και θα ζαλιστείς, θα σου συμβεί αυτό που λένε στην πιάτσα των Taxi, ‘’θα πάθεις πλάκα’’.  Άντε μπράβο που θέλετε να βάλετε χέρι και στους επιστήμονες Γιατρούς, για σοβαρευτείτε λίγο, σαν πολύ αέρα σας δώσαμε ανθρωπάκια πελάτες ασθενείς.

Δεν φθάνει που σας εξετάζουμε, δεν φθάνει που σας κάνουμε την χάρη να ρίχνουμε το βλέμμα απάνω σας, δεν φθάνει που αναπνέετε στο ιατρείο μας τον ίδιο πολυτελή αέρα με μας, τώρα θα ελέγξετε και τις ορθογραφικές μας γνώσεις; Ε όχι, η επιστήμη πρέπει να στέκει ψηλότερα έστω και ανορθόγραφη.

Φοίβος Ιωσήφ

Φοίβος Ιωσήφ

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 960 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.