Ερώτηση της Βουλευτή της “Ελληνικής Λύσης” Αναστασίας Αλεξοπούλου με θέμα “Συνθήκες που οδηγούν στον ξαφνικό θάνατο του περιφερειακού τύπου”

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ακολουθεί ερώτηση της κας Αναστασίας-Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτού Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών του Κόμματος “Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος“, που κατατέθηκε στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στις 7-12-2020:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον κ. Υπουργό Οικονομικών, Τον κ. Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

Θέμα: “Συνθήκες που οδηγούν στον ξαφνικό θάνατο του Περιφερειακού Τύπου”

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Είναι αναμφίβολα αυτονόητο, ότι η εύρυθμη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της ελεύθερης και ανεξάρτητης επικοινωνίας έχει ως έναν εκ των βασικών της πυλώνων της την ύπαρξη και ομαλή λειτουργία του τοπικού (περιφερειακού) Τύποτ, ο οποίος, με τη μορφή έντυπων εφημερίδων, προβάλλει τα ζητήματα που απασχολού τις κατά τόπους κοινωνίες της χώρας. Πλην όμως, και σε συνθήκες πανδημικής κρίσης, ο τοπικός Τύπος δέχεται σημαντικά πλήγματα, με συνέπεια, αρκετές περιφερειακές εφημερίδες, πολλές μάλιστα με ιδιαίτερη ιστορία στην πορεία την ελληνικής δημοσιογραφίας, να αντιμετωπίζουν αδιέξοδα και προβλήματα, που οδηγούν ακόμη και στην προοπτική αναστολής της λειτουργίας τους.

Είναι για παράδειγμα, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, τον τρέχοντα Δεκέμβριο του 2020, κλείνει και η παράταση που είχε δοθεί για την υποχρεωτική δημοσίευση των ανακοινώσεων του Δημοσίου στον τοπικό Τύπο. Η δημοσιοποίηση των ανακοινώσεων για προσλήψεις, συμβάσεις έργων και προσκλήσεις ενδιαφέροντος θεωρήθηκαν από την Κυβέρνηση ως “περιττό έξοδο” του Δημοσίου, γι’αυτό και ψηφίσθηκε, ως γνωστόν, η κατάργηση τους. Όλα αυτά, όμως, συσσωρευμένα, δημιουργούν συνθήκες “ξαφνικού θανάτου” για τις τοπικές εφημερίδες της χώρας, εφ’όσον, δεν έχει προβλεφθεί αναπλήρωση των εσόδων αυτών, με συνέπεια να μην δύνανται πλέον πολλές εξ’αυτών να ασκούν επαγγελματική δημοσιογραφία, με ότι κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει για την ανάδειξη των κατά τόπους θεμάτων της ελληνικής περιφέρειας.

Με δεδομένω όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποιές είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης, ως προς τη στήριξη του περιφερειακού Τύπου της χώρας, την ώρα που αποδεδειγμένα πλήττεται από τις τρέχουσες δυσμενείς για τα έσοδα τους εξελίξεις, ως άνω;
  2. Κατά πόσο, πλέον, πληρούν τις προϋποθέσεις της πλήρους διαφάνειας οι ανακοινώσεις του Δημοσίου, από την ώρα που η ενημέρωση γι’αυτές θα γίνεται, από τούδε και στο εξής, αποκλειστικά και μόνο μέσω του Διαδικτύου, και όχι δια του τοπικού Τύπου, όπως συνέβαινε για άνω του ενός αιώνα;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.