Ερώτηση της Πέτης Πέρκα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την παράταση στις δηλώσεις καλλιέργειας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Μεταφορώντου ΣΥΡΙΖΑ, κα Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα κατέθεσεερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Παράταση στις δηλώσεις καλλιέργειας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού». Την ερώτηση συνυπογράφουν άλλοι 42 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα η κα Πέρκα και οι συνυπογράφοντες Βουλευτές τονίζουν ότι η αναστολή για 15 ημέρες της διαδικασίας υποδοχής αιτήσεων ΟΣΔΕ του έτους 2020 προϋποθέτει την παράταση των δηλώσεων καλλιέργειας στα πρότυπα της Ιταλικής Κυβέρνησης, όπως η ίδια εξασφάλισε σε συνεργασία με την Κομισιόν για παράταση μέχρι την 15η Ιουνίου 2020. Η κα Πέρκα και οι Βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με το ποια μέτρα προστασίας λαμβάνονται για τις δηλώσεις καλλιέργειας στους κατά τόπους φορείς, αν υπάρχει μέριμνα για την ενίσχυση και υποστήριξη των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με ασφάλεια κατά την διάρκεια της πανδημίας και αν Θα δοθεί παράταση των δηλώσεων καλλιέργειας μέχρι τις 15 Ιουνίου 2020.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης είναι το κάτωθι:

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Παράταση στις δηλώσεις καλλιέργειας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού»

Είναι γεγονός πως κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων κατά της έξαρσης του νέου κορονοϊούCovid-19, τελείται στη χώρα μας η πλειονότητα των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.

Παράλληλα, τελείται και η διαδικασία των Δηλώσεων Καλλιέργειας για το έτος 2020, οι οποίες υποβάλλονται από τους παραγωγούς είτε αυτοπρόσωπα στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, είτε μέσω Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων, είτε διαδικτυακά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Πρόσφατα, κατόπιν συνεννόησης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αποφασίσατε την πλήρη αναστολή για 15 ημέρες της διαδικασίας υποδοχής αιτήσεων ΟΣΔΕ του έτους 2020. Η συγκεκριμένη ενέργεια προϋποθέτει όμως την παράταση των δηλώσεων καλλιέργειας στα πρότυπα της Ιταλικής Κυβέρνησης, όπως η ίδια εξασφάλισε σε συνεργασία με την Κομισιόν για παράταση μέχρι την 15η Ιουνίου 2020.

Επειδή, η πλειοψηφία των αγροτών της χώρας μας ανήκει στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (μεγάλες ηλικίες) και διατρέχουν κίνδυνο καθόσον η πανδημία του κορονοϊού ακόμη δεν έχει λήξει.

Επειδή, οι αγρότες πολλές φορές αδυνατούν να υποδείξουν τηλεφωνικά τις ιδιοκτησίες τους.

Επειδή, υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας που ακόμα εκκρεμούν αναδασμοί πρώτης γενιάς, όπου παράλληλα σε μεγάλα αγροτεμάχια μπορεί να βρίσκονται μέχρι και δέκα (10) καλλιεργητές, οι οποίοι θα πρέπει να υποδείξουν με φυσική παρουσία τα τμήματα που καλλιεργούν,

Επειδή, στη ζωική παραγωγή είναι απαραίτητο να έχουν ενημερωθεί τα Μητρώα Ζωικού Κεφαλαίου και δεδομένου των μέτρων που υπάρχουν, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης υπολειτουργούν.

Επειδή για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων είναι αναγκαία η φυσική παρουσία των δύο μερών σε Κ.Ε.Π., τα οποία λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων δεν λειτουργούν για τέτοιες περιπτώσεις.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποια μέτρα προστασίας λαμβάνονται για τις δηλώσεις καλλιέργειας στους κατά τόπους φορείς;
  2. Υπάρχει μέριμνα για την ενίσχυση και υποστήριξη των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με ασφάλεια κατά την διάρκεια της πανδημίας;
  3. Θα δοθεί παράταση των δηλώσεων καλλιέργειας μέχρι τις 15 Ιουνίου 2020;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 960 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.