Εσείς πώς την… «παλεύετε»; – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Σε μια παλιά της τηλεοπτική συνέντευξη η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ αγαπημένοι μου ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα που είχε πει ήταν και το εξής συνταρακτικό: «Το πιο δύσκολο πράγμα δεν είναι να πεις τι θα κάνεις στη ζωή σου, είναι να πεις τι θα κάνεις κάθε μέρα. Το πιο δύσκολο πράγμα είναι η καθημερινότητα».

Και θυμήθηκα τα λόγια της γιατί αυτή η καθημερινότητα είναι που για Τρίτη συνεχή χρονιά γίνεται ο μεγάλος καταραμένος εφιάλτης, ο μεγάλος μας αντίπαλος. Ξυπνάς το πρωί ανοίγεις τα μάτια σου και μόλις συνειδητοποιείς τι σε περιμένει εκεί έξω, θέλεις να παραμείνεις κουρνιασμένος μέσα στο λυσίπονο κρεβάτι σου, μακριά από τις πληγές και τα δεινά του κόσμου, μακριά από τον αγώνα που πρέπει εκ νέου να δώσεις για να βγει η μέρα. Θέλεις να γυρίσεις πλευρό και να αντικρύσεις τη ζωή παραιτημένος και ρίψασπις.

Όχι, βρε, αδελφέ δεν αντέχεται ένας τρίτος στη σειρά κολασμένος χειμώνας –ο πιο δύσκολος, μας απειλούν , οι κυβερνητικοί, χειρότερος και αυτόν του 1942!– απλά, δεν α-ντέ-χε-ται. Έστω και με βαριά καρδιά, πετάς τα σκεπάσματα σηκώνεσαι πάνω και το παλεύεις. Γιατί είναι αρχές Οκτωβρίου αγαπημένοι μου και όλοι οι μηχανισμοί άμυνας πρέπει να επιστρατευτούν για να αντιμετωπιστεί η «φτωχοποίηση» στην ζωή μας.

Ένα παλιρροϊκό κύμα απάθειας, άρνησης, κυνισμού και μαύρης- πίσσα απαισιοδοξίας, μας έχει παρασύρει αλλά, η πολυκρίση του φετινού χειμώνα μας αναγκάζει να ανασκουπωθούμε κάπως, να σηκώσουμε τα μανίκια και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι στο διάολο μέτρα να πάρουμε για να την αντιμετωπίσουμε.

Θυμάστε π.χ. εκείνη τη λίστα για τα ψώνια της μαμάς; Ε, σας βεβαιώνω πως έχει γίνει της μόδας. Είναι πολλοί εκεί έξω που αρχίζουν να υιοθετούν τα άλλοτε κατακριτέα και μπανάλ μαθήματα οικιακής οικονομίας: Φτιάχνουν λίστες για τα ψώνια και φροντίζουν μάλιστα να τις τηρούν ευλαβικά, αρχίζουν να συγκρίνουν τιμές, κατέβασαν την χύτρα τασύτητος από το ράφι για πιο οικονομικά μαγειρέματα, για να μην μιλήσω για τους καυγάδες των ενοίκων που έχουν επανέλθει στις πυλωτές ων πολυκατοικιών προκειμένου να βρεθεί η οικονομικότερη λύση για τη λειτουργία της κεντρικήςθέρμανσης.

Δεν ξεχνώ και τα, ουρλιαχτά των γονέων στους εφήβους για τον ανοιχτό θερμοσίφωνα, ή για το ξεχασμένο αναμένο φως στο μπάνιο και όπου αλλού. Επίσης το χουχούλιασμα από νωρίς στο κρεβάτι. Από μια άποψη και αν το σκεφτεί κανείς με λίγη και καλή διάθεση αυτό το προαναγγελθέν από τη κυβέρνηση «δελτίο στο ρεύμα», και η επερχόμενες συσκοτίσεις ίσως και να είναι το αντίδοτο στην δημογραφική κατάρρευση της χώρας που με τις σημερινές προβλέψεις μέχρι το 2100 θα έχει 8,1 εκατομμύρια κατοίκους.

Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω αγαπημένοι μου, αλλά υπάρχει ακόμα μια εξοικείωση με τους «παλιούς» εφιάλτες που μας κληροδότησαν η δεκαετής κρίση και η πανδημία. Κάτι σαν σιωπηρή αποδοχή, μια αναισθησία, ένας μιθριδατισμός, μια ανοσία στις κακουχίες, μια παχυδερμία.

Για παράδειγμα ο κορωνοϊός που πέρυσι προκαλούσε κρίσεις πανικού, φέτος φέρνει μόνο ένα ελαφρύ ανασήκωμα των ώμων. Φέτος έχουμε αποδεχτεί και υπομένουμε στωικά όχι μόνο μια ενδεχόμενη νέα έξαρση της Covid -19 αλλά και την άρτι αφιχθείσα επιδρομή των ιώσεων εξαιτίας της «ανοσολογικής αδράνειας» των περασμένων ετών.

Πώς θα περάσει άραγε αυτός «ο χειμώνας της δυσαρέσκειας», όπως τον αποκαλεί ο Εconomist;

Υποψιάζομαι αγαπημένοι μου πως τα σοβαρά και τα ουσιώδη θα τα απωθήσουμε, θα αράξουμε στους καναπέδες και θα αναλωθούμε και πάλι σε συζητήσεις πάνω στις άπειρες τηλεοπτικές σειρές που προβάλλονται από όλα μα όλα τα κανάλια της τηλεόρασης Προσωπικώς, δεν έχω ξαναδεί– ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου –τέτοια εμμονική προσκόλληση στις εγχώριες σειρές μυθοπλασίας.

Συναντάς κόσμο στον δρόμο και κανείς δεν θέλει να σου πει τα νέα του ή να ρωτήσει τα δικά σου. Σου μιλάνε, ωστόσο, με αγωνία για τις συμφορές στη φαμίλια των Σταματάκηδων του Σασμού. Σε ρωτούν επίσης, με νόημα –σα να διακυβεύονται πολλά– ποιος τελικά σκότωσε τη Μυρτώ Ροδίτη ή αν θα τα καταφέρουν να ζήσουν έναν έρωτα έστω και Φυγά ο Μάρκος και η Αλεξάνδρα.

Υπάρχουν όμως και οι πολλοί που έχουν αρχίσει να «πέφτουν» αγαπημένοι μου. Πόσα χτυπήματα μπορεί να δεχτεί αυτή η πολύπαθη ψυχική υγεία;

Ο Αρθουρ Σ. Μπρουκς που τυγχάνει εκτός από ψυχίατρος να είναι και οικονομολόγος σε άρθρο του στο Αtlantic με τον ενοχλητικό τίτλο «How to be happy in a recession» («Πώς να είσαι χαρούμενος σε μια περίοδο ύφεσης») υποστηρίζει πως «Μια οικονομική ύφεση δεν είναι απαραίτητο να προκαλέσει και μια συναισθηματική. Η δυστυχία που συνοδεύει μια ύφεση είναι υπαρκτή και δεν είναι παράλογο να τη νιώσεις. Το ένστικτό σου ενδεχομένως να σου λέει ότι ο τρόπος να καταπολεμήσεις αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα είναι να εστιάσεις στο πρόβλημα… Όμως όχι, πρέπει να κάνεις το ακριβώς αντίθετο, να βρεις τον τρόπο να δίνεις λιγότερη προσοχή από ό,τι σου λέει ο εγκέφαλός σου».

Για να γίνει αυτό ο Μπρουκς, προτείνει, μεταξύ άλλων, «να πάψεις να βλέπεις ειδήσεις ή τουλάχιστον να μειώσεις την κατανάλωση στα 45 λεπτά ή λιγότερο, μια φορά την ημέρα. Τα δελτία ειδήσεων δεν σου προσφέρει παρά ένα απατηλό αίσθημα ελέγχου και οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες (π.χ για τον πληθωρισμό, την ακρίβεια ή τις τελευταίες εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και όπου γης, απλά στέλνουν τα επίπεδα του στρες σου στη στρατόσφαιρα…»

Αυτά και άλλα πολλά λέει ο ΄Άρθουρ Μρούκς και άλλοι επιστήμονες του είδους όμως μεταξύ μας κάτι καλό έχει και ο χειμώνας του ΄22.

Το γεγονός ότι βάζει τέρμα στο στίγμα της οικονομικής δυσχέρειας δεν το λες και λίγο. Ποτέ κανείς δεν μιλούσε με τόση άνεση και τόσο απενοχοποιημένα για την άθλια οικονομική του κατάσταση. Άλλωστε όλοι θα βράζουμε σε λίγο στο ίδιο (σχεδόν) καζάνι.. «Είμαι φτωχή…! Και δε με νοιάζει από τη στιγμή που βλέπω ότι γύρω μου οι περισσότεροι είναι σαν εμένα»… μου εξομολογείται μια φίλη, η οποία πρόσφατα έχασε τη δουλειά της.

Όποιο, όμως, μηχανισμό άμυνας και να επινοήσουμε, αγαπημένοι μου, οι σκιές και τα τύμπανα δεν θα σταματήσουν σύντομα. Ας επιστρατεύσουμε κουράγιο, πρακτικότητα, δύναμη, επινοητικότητα, αλληλεγγύη, χιούμορ και αισιοδοξία για να την παλέψουμε την κάθε μέρα. Ο δύσκολος χειμώνας του 2022 επελαύνει και αφού δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε ας τον απολαύσουμε.

Υ.Γ: Ας ελπίσουμε μόνο φέτος να μη δούμε χριστουγεννιάτικα δέντρα από τον Οκτώβριο…

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *