Ευθύνες (Γράφει ο Θανάσης Γερμανίδης)

Κοινοποιώντας δείχνεις το ενδιαφέρον σου...

Από το βιβλίο “Λέγε με Καΐρα” του Δημήτρη Στεφανάκη. Στη σελίδα 22 αναφέρεται σε ταβέρνα του παππού του:

Η ταβέρνα συνόρευε με το Μάτι, τον μικρό πευκώνα που τον καταπάτησαν -φτου- για να τον κάνουν και αυτόν οικόπεδα οι αθεόφοβοι. Σήμερα έχει μείνει ότι πρόλαβε και έσωσε ο Δήμος: πέντε σειρές δέντρα όλες και όλες. Τότε ήταν ένα άλσος σε μια έκταση περί τα ογδόντα στρέμματα με κάτι γιγάντια πεύκα που ο κορμός τους μετά δυσκολίας χωρούσε στην παιδική μας αγκαλιά. Τον καιρό εκείνο το Μάτι γνώρισε πολύ μεγάλες στιγμές, αφού τα μισά και πλέον ραντεβούδάκια της περιοχής κατέληγαν συνήθως εδώ εξ ού και η ονομασία του…

Σε άλλη σελίδα:

Το σπίτι αυτό, προπολεμικά χτισμένο την εποχή όπου εδώ πάνω δεν υπήρχε παρά η ταβέρνα του παππού. Μεταπολεμικά, όταν άρχισε σιγά-σιγά να σπέρνεται ο τόπος με ακαλαίσθητα σπίτια, αυθαίρετα στην πλειονότητα τους…

Σε άλλη σελίδα:

…το Μάτι καταπατήθηκε, στο όνομα της οικοδόμησης και της προόδου…” (Αναφέρεται μετά την πτώση της Χούντας -20 Ιουλίου 1974-).

Διάβασα αυτές τις μέρες αυτό το καλό βιβλίο και τα κομμάτια που απομόνωσα αναφέρονται στην περιοχή της Αττικής, το Μάτι που έγινε η μεγάλη θανατηφόρα τραγωδία με δεκάδες θύματα. Τότε η Ν.Δ., ως αντιπολίτευση κατήγγειλε τον Τσίπρα, ως υπεύθυνο για τη τραγωδία. Τώρα με τον θανατηφόρο χιονιά στα πλούσια Βόρεια Προάστια, ο Τσίπρας ζήτησε να αναληφθεί πολιτική ευθύνη από τον Μητσοτάκη.

Θα αποδεχόμουν και τις δυο απόψεις αν και οι δυο κυβερνήσεις είναι εξ’ ημισείας κυνερνήσεις. Μετά τον εμφύλιο, εδώ και πολλά χρόνια, οικοδομήθηκαν αυθαίρετα σε παραθαλάσσιες περιοχές κάτω από τη μύτη Υπουργείων-Πολεοδομιών-Δασαρχείων κλπ.

Αγοράστηκαν “οικόπεδα” μέσα σε δασωμένες περιοχές. Για να μεγαλώσουν τα οικόπεδα στένεψαν οι δρόμοι (και άντε να μπει όχημα της Πυροσβεστικής). Στις περιοχές αυτές οι κάτοικοι βρήκαν πεύκα πενήντα και εξήντα χρόνων και φυτεψαν καινουργια με αποτέλεσμα κάθε σπίτι να περιβάλλεται από πολύ ψηλά δέντρα (το πεύκο είναι πολύ επικίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς). Για το κλάδεμα των πεύκων την ευθύνη είχε η ΔΕΗ και τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ.

Αλλά “μή τολμήσετε να κόψετε το δεντρο μου, θέλω τον ίσκιο μου…

Όταν ζητείται η ανάληψη πολιτικής ευθύνης π.χ. από Υπουργό, μόνο αν παραιτηθεί θα έχει νόημα, αλλιώς μένει λόγος κενός (έπεα πτερόεντα). Βιλάρες χτισμένες πάνω στο κύμα και οι ιδιοκτήτες τους φράζουν με σύρμα τις προσβάσεις προς τη θάλασσα. Οι ακτές ανήκουν στη φτωχολογιά.

Θυμάμαι τον Αντώνη Τρίτση (από τους πολύ καλούς Υπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ), είχε προσπαθήσει, αλλά πάντα σε αυτήν την χώρα η πλουτοκρατία τα καταφέρνει να είναι υπεράνω νόμων.

Θανάσης Γερμανίδης

Θανάσης Γερμανίδης


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 914 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό8%

Terra Greca - Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων - Φλώρινα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *