Η Πολιτική Συνοχής συμβάλλει στην αναβάθμιση των υποδομών του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Λευκώνα του Δήμου Πρεσπών

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Του Γεωργούλα Σταύρου

Η είδηση για την μετατροπή του περιφερειακού ιατρείου Λευκώνα του Δήμου Πρεσπών σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο το καλοκαίρι του 2017 σηματοδότησε για τους κατοίκους της Πρέσπας μια ιδιαίτερης σημασίας αλλαγή σελίδας σε επίπεδο κάλυψης των πρωτοβάθμιων αναγκών υγείας στην ακριτική αυτή περιοχή. Ο Δήμος Πρεσπών, άλλωστε, πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί τον μικρότερο και πιο αραιοκατοικημένο ηπειρωτικό  δήμο της Ελλάδας, έχει το μειονέκτημα να βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το κοντινότερο νοσοκομείο. Επιπρόσθετα, η τοπογραφία της περιοχής δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση καθώς ο κάτοικος της Πρέσπας είναι αναγκασμένος να διασχίσει ένα πέρασμα σε ύψος περίπου 1600 μέτρων για να ταξιδέψει στη γειτονική Φλώρινα σε περίπτωση σοβαρής ιατρικής ανάγκης.

Διακαής πόθος των τοπικών αυτοδιοικήσεων της Πρέσπας ήταν διαχρονικά η λειτουργία εντός των ορίων του Δήμου μιας δομής που θα είχε τη δυνατότητα να παρέχει απαραίτητες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στον απομονωμένο πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής. Από το 2003, οπότε και με ομόφωνη απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου παραχωρήθηκε έκταση 175 τετραγωνικών μέτρων για την κάλυψη των αναγκών του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στον Λευκώνα, έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι.

Σήμερα το ιατρείο λειτουργεί με τέσσερις αγροτικούς ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, εξασφαλίζοντας κάλυψη των βασικών αναγκών πρωτοβάθμιας περίθαλψης.  Παράλληλα διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο το οποίο καλύπτει σε κάποιον βαθμό την ανάγκη για άμεσες διακομιδές σε γειτονικές δομές δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν ελλείψεις, με σημαντικότερη τη μη στελέχωσή του με μόνιμο ιατρικό προσωπικό με την ειδικότητα του γενικού ιατρού ή παθολόγου. Παρά τα κίνητρα που δίνει ο Δήμος μέσα από το επιμίσθιο που παρέχει σε όσους αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση για να καλύψουν τη συγκεκριμένη θέση, η τελευταία προκήρυξη βγήκε “άγονη”. Η έλλειψη μόνιμου ιατρού ειδικότητας είχε ως αποτέλεσμα και τη μη ένταξη του ιατρείου ως εμβολιαστικού κέντρου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των Πρεσπών να είναι αναγκασμένοι να ταξιδέψουν στη Φλώρινα προκειμένου να εμβολιαστούν κατά του Covid-19.

Η πλήρης λειτουργία του ιατρείου και η λειτουργία του στο 100% των δυνατοτήτων του αποτελεί βασικό στοίχημα και για την παρούσα δημοτική και περιφερειακή αρχή. Στα πλαίσια αυτά και με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας τόσο προς τους κατοίκους όσο και προς τους επισκέπτες στον Δήμο Πρεσπών, σε συνεργασία με την 3η Υγειονομική Περιφέρεια και με τη βοήθεια των χρηματοδοτικών εργαλείων της Πολιτικής Συνοχής, υπεγράφη πρόσφατα από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργο Κασαπίδη, η ένταξη της πράξης “Αναβάθμιση υποδομών Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Λευκώνα Δήμου Πρεσπών”, συνολικού προϋπολογισμού 289.250 ευρώ.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει δράσεις βελτίωσης των κτιριακών υποδομών και προμήθεια ιατροτεχνολογικού, ξενοδοχειακού και λοιπού εξοπλισμού τού Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Λευκώνα, μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Μακεδονία” και του Άξονα Προτεραιότητας 9 – «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Για το έργο και τη σημασία του για την περιοχή της Πρέσπας αλλά και τη συμβολή του ΕΤΠΑ στην υλοποίησή του μίλησε στην εφημερίδα “ηχώ” Φλώρινας ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης:

«Από την έναρξη της θητείας μας το 2014, προτεραιότητά μας ήταν η υγεία και η παιδεία. Το 2017 επισκέφτηκε τις Πρέσπες ο τότε Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και έγινε μια πρώτη κουβέντα για την αναβάθμιση του αγροτικού ιατρείου, που προϋπήρχε στον Λευκώνα και εξυπηρετούνταν από δύο αγροτικούς ιατρούς, σε πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο. Πράγματι, το ΦΕΚ για την ίδρυση του Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου Λευκώνα δεν άργησε να βγει, ύστερα από τις υπογραφές των συναρμόδιων Υπουργών.

Στη συνέχεια ξεκίνησε ένας αγώνας, όπου με την έκδοση του ΦΕΚ εγκρίθηκαν θέσεις για τρεις γιατρούς γενικής ιατρικής ή παθολογίας, 2 νοσηλευτών, μιας μαίας και δύο ατόμων για πλήρωμα ασθενοφόρου. Έγινε προκήρυξη για την πρόσληψη ενός γιατρού γενικής ιατρικής ή παθολογίας αλλά ο διαγωνισμός, δυστυχώ, βγήκε άγονος. Τώρα περιμένουμε να επαναπροκηρυχθεί η θέση αυτή, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει επιτέλους με ιατρό ειδικότητας. Εμείς σαν δήμος αποφασίσαμε να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια και με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ενισχύουμε τον μισθό του ιατρού με το ποσό των 300 ευρώ, το οποίο θα παρέχεται προκειμένου να καλύπτει κάποια από τα έξοδα διατροφής ή διαμονής του. Η στελέχωση όμως είναι δύσκολη καθώς οι μισθοί που δίνονται στους ιατρούς είναι γενικά μικροί. Έπειτα, ένας ιατρός που θα έρθει στην Πρέσπα θα είναι μακριά από τα κέντρα, όπου μπορεί πιο εύκολα να αναβαθμιστεί. Πιστεύουμε όμως ότι αν δοθούν ισχυρά κίνητρα και από την πολιτεία σε αυτές τις περιοχές, θα δηλώσουν ενδιαφέρον και άλλοι ιατροί ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό που οραματιζόμαστε και εμείς όλα αυτά τα χρόνια. Χρειάζονται επιπλέον κίνητρα. Ο Δήμος μας, αν και φτωχός, έχει βάλει όπως είπαμε ένα επιμίσθιο, από εκεί και πέρα όμως το ζήτημα των απολαβών είναι θέμα ισχυρής παρέμβασης και βούλησης της πολιτείας.

Αυτήν τη στιγμή, για να έχετε μια εικόνα, το ιατρείο εξυπηρετείται από τέσσερις αγροτικούς ιατρούς, σε 24ωρη βάρδια. Υπάρχει επίσης ένα ασθενοφόρο και ένας οδηγός καθώς και τρεις νοσηλευτές. Βέβαια οι αγροτικοί ιατροί έχουν, ας το πούμε, “ημερομηνία λήξης”, φεύγουν δηλαδή όταν τελειώσει το αγροτικό τους και αναπληρώνονται και πάλι από νέους αγροτικούς ιατρούς. Κύριος στόχος μας φυσικά είναι η μόνιμη παρουσία ιατρού ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας. Αξίζει να αναφέρω ότι αυτός είναι και ο λόγος που η Πρέσπα, ενώ είχε προγραμματιστεί, τελικά δεν έγινε εμβολιαστικό κέντρο. Η απουσία δηλαδή ιατρού ειδικότητας. Ο κάτοικος της Πρέσπας έπρεπε να πάει στη Φλώρινα προκειμένου να εμβολιαστεί. Εμείς μπορέσαμε να μετακινήσουμε ανθρώπους, οι οποίοι δεν είχαν κάποιο όχημα, καθώς η περιοχή των Πρεσπών, όπως γνωρίζετε, δεν έχει δημόσια συγκοινωνία. Υπάρχει πλέον μόνο ένα δρομολόγιο από και προς Φλώρινα ανά εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος της Πρέσπας έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα για εμβολιασμό και έχουμε ένα καλό ποσοστό που ξεπερνάει το 65% με 70%. Αυτήν την περίοδο είμαστε σε συζητήσεις με την 3η ΥΠΕ ώστε να δημιουργηθεί εδώ τουλάχιστον μια κινητή μονάδα για να καλύπτει αυτές τις ανάγκες.

Γενικά ως δήμος όλα αυτά τα χρόνια στεκόμαστε δίπλα στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο. Έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις για να το αναβαθμίσουμε. Την περίοδο αυτή, λόγω του covid, το εξοπλίσαμε με έναν οικίσκο, προκειμένου να διενεργούνται στον χώρο rapid test. Προμηθευτήκαμε και αναλάβαμε την αγορά των τεστ από το εμπόριο, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των κατοίκων, ώστε να μη χρειάζεται να μεταβαίνουν οι δημότες μας στη Φλώρινα, να είναι κοντά στο σπίτι τους και να κάνουν τεστ όποτε το επιθυμούν. Επόμενη βοήθεια ήρθε και από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και το «ΠΟΛΥΠΡΕΣΠΑ», οπότε και αγοράσαμε εξοπλισμό για τη λειτουργία του ιατρείου. Αυτό μάλιστα το έχουμε κάνει αρκετές φορές.

Τώρα πλέον έχει έρθει και η νέα χρηματοδότηση για τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού του ιατρείου. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο προϋπολογισμού περίπου 290.000 ευρώ. Το πρώτο υποέργο προβλέπει τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών και των Η/Μ εγκαταστάσεων. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει την ενεργειακή του αναβάθμιση μέσα από τοποθέτηση θερμομόνωσης στο σύνολο των εξωτερικών τοιχοποιιών του κτιρίου, τοποθέτηση θερμομόνωσης στην οροφή του κτιρίου και συγκεκριμένα κάτω από την κεραμοσκεπή και πάνω από την υπάρχουσα πλάκα καθώς και αντικατάσταση των υπαρχόντων, παλιών κουφωμάτων με νέα, με διπλό τζάμι, PVC, πολυθαλαμικά. Επιπλέον περιλαμβάνει εργασίες ανασχεδιασμού των εσωτερικών χώρων, εργασίες ανακαίνισης των εσωτερικών χώρων και των χώρων wc, εργασίες εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου, της περίφραξης του οικοπέδου και του λεβητοστασίου, εργασίες εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων θέρμανσης – ψύξης και εργασίες εκσυγχρονισμού των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων φωτισμού. Ο δε ιατροτεχνολογικός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός, η προμήθεια του οποίου καλύπτεται από το 2ο υποέργο, θα συμβάλει στο να αναπληρωθεί ό,τι χρειάζεται για την άμεση λειτουργία του ιατρείου. Όλα αυτά γίνονται στα πλαίσια της ΟΧΕ (Ολοκληρωμένης Χωρικής Επέμβασης ), η οποία γίνεται για την αξιοποίηση των λιμνών σε περιοχές όπου υπάρχουν και έχει ενταχθεί και η Πρέσπα. Ευελπιστούμε ότι η επόμενη ΟΧΕ, η οποία θα ισχύσει από τον Γενάρη το 2022, θα είναι πιο γενναιόδωρη.

Γενικά θεωρώ ότι το Πολυδύναμο Ιατρείο έχει μέλλον, αλλά χρειάζεται ακόμα να γίνουν αρκετά πράγματα. Για παράδειγμα, πρέπει να ενισχυθεί το πλήρωμα του ασθενοφόρου ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει 24ωρη  βάρδια. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα για το οποίο προσπαθούμε με την 3 ΥΠΕ να βρούμε λύσεις, ώστε να λειτουργήσει σωστά και όπως αρμόζει σε ένα πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο. Και ο περιφερειάρχης είναι κοντά μας και θέλουμε την αναβάθμισή του σε Κέντρο Υγείας και, γιατί όχι, σε κέντρο υγείας με διασυνοριακό χαρακτήρα. Δηλαδή με το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης στον Λαιμό να μπορεί να εξυπηρετήσει περιστατικά που χρίζουν άμεσης ανάγκης και από τις όμορες περιοχές με τις οποίες συνορεύει ο Δήμος μας. Υπάρχει βούληση και είναι και στις προθέσεις του Περιφερειάρχη η συγκεκριμένη αναβάθμιση. Γίνεται συζήτηση ώστε να μπει και ελικοδρόμιο, ούτως ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν κατεπείγοντα περιστατικά.

Το ιατρείο αυτήν τη στιγμή εξυπηρετεί περίπου 1560 κατοίκους. Παράλληλα εξυπηρετούνται και όσοι επισκέπτονται την περιοχή μας, καθώς έχουμε σημαντική τουριστική κίνηση. Σε μια απομακρυσμένη περιοχή όπως είναι η Πρέσπα, αντιλαμβάνεστε ότι η παρουσία μιας τέτοιας μονάδας είναι μεγάλης σημασίας, καθώς τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες δεν θα είναι αναγκασμένοι να ταξιδέψουν στη Φλώρινα ή στην Καστοριά και θα τους δίνεται η δυνατότητα να αισθάνονται ασφαλείς στον τόπο τους. Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι άλλωστε, όπως προανέφερα, ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους. Στα πλαίσια αυτά, πιθανόν στην επόμενη προγραμματική περίοδο να εντάξουμε και άλλες δράσεις με στόχο την αναβάθμιση του ιατρείου. Για παράδειγμα μέσω κάποιων INTERREG τα οποία ίσως μπορούν να “κουμπώσουν”.

Όλα αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ειδικά για έναν φτωχό Δήμο όπως αυτός της Πρέσπας, προφανώς και έχουν ευεργετικό χαρακτήρα. Φανταστείτε ότι ο Δήμος μας έχει ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 100.000 ευρώ για να κάνει τις επενδύσεις του. Την ίδια στιγμή σκεφτείτε ότι εκτελούμε επτά διασυνοριακά έργα ύψους άνω των 2 εκ. ευρώ, είκοσι φορές δηλαδή πάνω από τον προϋπολογισμό που έχουμε από το κράτος. Παράλληλα, έχουμε καταθέσει προτάσεις στο ΕΣΠΑ, οι οποίες αγγίζουν τα 12 εκ. ευρώ, τα 4,5 εκ. ευρώ που έχουμε υποβάλει στο πλαίσιο της Οργανωμένης Χωρικής Επένδυσης και τα 6,5 εκ. ευρώ που έχουμε υποβάλει στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Επίσης τρέχει το αρδευτικό, που είναι έργο προϋπολογισμού περίπου 20 εκ. ευρώ, για το οποίο πιθανόν να έχουμε τη σύμβαση μέχρι το τέλος του μήνα ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του μέσα στον Αύγουστο. Όλα αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία και κυρίως τα INTERREG, που αφορούν διασυνοριακές περιοχές, βοηθούν πάρα πολύ τον Δήμο μας, δίνοντας ουσιαστική ανάσα ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση έργων τα οποία θα ήταν ανέφικτα με ίδιους πόρους, κάτι που φαίνεται από το ότι δεν γίνονται εδώ και τόσα χρόνια. Άλλωστε οι ίδιοι πόροι του Δήμου είναι επίσης εξαιρετικά περιορισμένοι, καθώς οι καιροί είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, παράγοντας που επίσης οδήγησε στην καθυστέρηση υλοποίησης έργων. Για Δήμους όπως ο Δήμος Πρεσπών μπορούμε να πούμε ότι τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία είναι μονόδρομος, είναι το Α και το Ω για την εξυπηρέτηση των αναγκών και των απαιτήσεων του πολίτη σε επίπεδο καθημερινότητας».

EURACTIV_ESPA
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.