Η αγωνία του θανάτου

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Μήνες τώρα, η ψυχή μας είναι κατάμαυρη. Στην Ελλάδα και στον κόσμο πεθαίνουν κάθε μέρα χιλιάδες χτυπημένοι από τον κορωνοϊό. Στη μικρή μας πόλη, η θλίψη γίνεται πολύ μεγάλη γιατί λίγο-πολύ γνωριζόμαστε. Ο κορωνοϊός μας φέρνει πιο κοντά. Η μόλυνση με τον covid-19 από τη στιγμή που διαγνωσθεί, η θεραπεία ακολουθεί κάποια στάδια. Όταν τα συμπτώματα είναι ελαφρά ο ασθενής μένει στο σπίτι 14 ημέρες. και ξεπερνάει τα χειρότερα.

Όταν όμως τα συμπτώματα συνεχίζουν και είναι ισχυρά, ακολουθεί το νοσοκομείο. Τα δύσκολα αρχίζουν όταν ο ασθενής πρέπει να μπει σε ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας). Δεν είμαι γιατρός αλλά λίγο πολύ γίναμε και γιατροί.

Έγραψα τα παραπάνω γνωστά, για να αναφερθώ στο κυρίως θέμα αυτού του σημειώματος, που με έχει προβληματίσει πολλές φορές. Ήθελα να σκεφθούμε όλοι, τι σκέφτεται, τι αισθάνεται ένας ασθενής που ξέρει ότι θα μπει στη ΜΕΘ και στη διασωλήνωση.

Οι στιγμές είναι τραγικές και δύσκολες. Πιστεύω ότι κυριαρχεί η αγωνία και η ελπίδα ότι θα τα καταφέρει. Αλλά πάνω από αυτά τα δυο είναι ο φόβος του θανάτου. Η κεφαλή της Ελλάδικής Εκκλησίας, ο Ιερώνυμος, που βγήκε νικητής, δήλωσε ότι φοβήθηκε. Ανθρώπινος και ειλικρινής. Προσωπικά πιστεύω ότι οι άνθρωποι φοβούνται τον θάνατο.

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι βαθιά και ειλικρινά πιστοί (εξαιρώ τους επαγγελματίες πιστούς). Θα ήμουν ευτυχής αν αποδέχονται τον θανατο και τον αντιμετωπίζουν με ηρεμία. Όλοι ξέρουμε ότι ο θάνατος συμβαίνει σε όλα τα έμβια όντα, άρα και στον άνθρωπο.

Ο άνθρωπος όμως έχει συνείδηση του θανάτου του. Γι’αυτό και τον φοβάται εκεί, την τελευταία στιγμή, ο χτυπημένος από covid-19 ασθενής που οδηγείται στη ΜΕΘ. Ο φόβος δεν του επιτρέπει να σκεφθεί και να αποχαιρετίσει τα αγαπημένα του πρόσωπα.

ΥΓ: Αφιερώνω το κείμενο σε μια φίλη μου από τα φοιτητικά χρόνια για την οποία εντελώς άδικα ή ήττα κέρδισε τη νίκη. Αν-Χατ-Μπ.

Θανάσης Γερμανίδης

Θανάσης Γερμανίδης

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 960 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.