O κορωνοϊός με μια άλλη ματιά (της Αλεξάνδρας Λιώτση)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Αυτό που είναι πραγματικά τρομακτικό και τραγικό περισσότερο κι από την εξάπλωση του ιού, είναι η εξάπλωση του τρόμου, του πανικού. Επιδημίες με διάφορους ιούς υπήρξαν πολλές και στο παρελθόν και πολύ πιο θανατηφόρες, όμως αυτό που γίνεται τώρα δεν έχει ξαναγίνει.

Ποτέ δεν έκλεισαν τον κόσμο στα σπίτια του ούτε σταμάτησαν όλες τις δραστηριότητες της ζωής, ούτε καν τότε με την έκρηξη του Τσέρνομπιλ που ήταν ένας τεράστιος κίνδυνος για την υγεία. Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί και δέχεται από τα μέσα ενημέρωσης κάθε υπόδειξη και διαταγή επειδή τον πέτυχαν ακριβώς στο ευαίσθητο σημείο του, στην υγεία του.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά θίγεται και η κοινωνική του ευθύνη και υποχρέωση καθιστώντας τον υπεύθυνο για την τυχόν μετάδοση του ιού στους γύρω του και μάλιστα επιβάλλοντας και χρησιμοποιώντας ακόμα και βία. Κρούσματα από τον ιό υπάρχουν πολλά, όμως οι θανατηφόρες περιπτώσεις σε σχέση με τον πληθυσμό της κάθε χώρας δεν είναι πολλές, τουλάχιστον για την ώρα. Και ασφαλώς δεν είναι όλοι οι θάνατοι λόγω του Κορονοιού, αλλά κι από άλλες πολλές αιτίες.

Υπάρχουν όμως διάφορα ερωτηματικά : Αφού δεν πρέπει να συγχρωτιζόμαστε (να είμαστε πολλοί μαζί) τότε τι γίνεται με τον στρατό, τους Ρομά, τους μετανάστες τους πρόσφυγες ή και τις άλλες ομάδες;

Κι άλλο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να εξαπλώνεται αυτός ο ιός σε τόσα πολλά κράτη με τέτοια ταχύτητα. Έχει φτερά και πετάει από μόνος του; Γιατί δεν είναι δυνατόν βέβαια να μεταφέρεται τόσο γρήγορα από ανθρώπους σε τόσο τεράστιες αποστάσεις. Δημιουργείται λοιπόν η υποψία και το ερωτηματικό:

Μήπως τελικά αυτός ο ιός είναι κατασκευασμένος και κατευθυνόμενος και γι’ αυτό επιλέγονται οι χώρες που θ’απλωθεί; Η Ιταλία είναι μια πολύ σοβαρή και περίεργη περίπτωση. Η Αγγλία που προσπάθησε να εφαρμόσει άλλη τακτική αναγκάστηκε τελικά να συμμορφωθεί με τις παγκόσμιες επιταγές, προφανώς γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν αντιστάσεις.

Και κάτι πολύ σημαντικό: Μήπως αυτή η ταχύτατη διάδοση αποβλέπει στην ξαφνική ακινητοποίηση και αδρανοποίηση όλων των ανθρώπων, όπως αναφέρει στο βιβλίο της «Το δόγμα του Σοκ» η συγγραφέας και δημοσιογράφος Naomi klein;

Πολλά μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό το μεγάλο κακό που μας βρήκε. Τελικά, τώρα άρχισαν να είναι ορατά τ’αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης-μαζικοποίησης και χαλιναγώγησης των ανθρώπων. Καταλήξαμε να είμαστε εξαρτημένα, πειθαρχημένα όντα, χωρίς προσωπικότητα κι ελεύθερη βούληση κι όχι μόνο σαν άτομα αλλά και σαν λαοί.

Ολόκληρη η ανθρωπότητα είναι πιόνι στα χέρια κάποιων εγκεφάλων. Ποιών; Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς, αλλά μόνο να υποπτευόμαστε, χωρίς δυστυχώς να έχουμε τη δύναμη να αποδείξουμε κάτι, βασιζόμενοι όμως σε κάποιες γνώσεις.

Η διανομή των ειδήσεων γίνεται από ορισμένες πηγές, όπως για παράδειγμα στην παρούσα φάση, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από τον οποίο έχουν δοθεί κατευθυντήριες γραμμές σε όλα τα νοσοκομεία και τους ιατρικούς Συλλόγους παγκοσμίως.

Γι’αυτό οι γιατροί είναι οι πρώτοι υποχρεωμένοι να υπακούσουν κι αυτό άλλωστε επιτάσσει το καθήκον τους. Επίσης ανάλογες εντολές δίνονται και προς όλες τις κυβερνήσεις. Έτσι όλοι υποχρεώνονται να υπακούσουν σε κάποιους, χωρίς αντιρρήσεις. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν αναλάβει τον ρόλο της πειθούς με διάφορους τρόπους.

Αλλά πίσω από όλους κρύβονται προφανώς κάποιοι ισχυρότεροι που αποφασίζουν και κατευθύνουν τα τεκταινόμενα σε όλον τον πλανήτη. Οπωσδήποτε όλο αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο, ούτε ξαφνικό. Θα πρέπει να είναι από καιρό σχεδιασμένο και να έχει κάποιους στόχους. Στην παρούσα περίπτωση εφαρμόστηκε σαν πρόβα generale που ασφαλώς πέτυχε…

Τουλάχιστον να γίνει έστω και τώρα αντιληπτό πόσο πιθανό είναι να καταστραφεί αστραπιαία η ζωή στον πλανήτη από διάφορες αιτίες. Ποτέ πριν σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία δεν απειλούνταν η φυσική ζωή στη γη. Αυτό το κατάφεραν τα θαυμαστά επιτεύγματα της τεράστιας τεχνολογίας.

Οπωσδήποτε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και επικίνδυνα. Ποια θα είναι η συνέχεια, κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Αυτό που είναι σίγουρο και ήδη φαίνεται, είναι η μεγάλη πτώση της παγκόσμιας οικονομίας . Ας ελπίσουμε να μην είναι κάτι σαν το ΚΡΑΧ του 1929.

Αλλά για να πούμε και κάτι αισιόδοξο. Δεν αποκλείεται αυτή η ανώμαλη κατάσταση να φέρει στην επόμενη φάση και κάποια θετικά. Το αρχαίο ρητό «ουδέν κακόν αμιγές καλού» είναι πάντα επίκαιρο. Ίσως μερικοί αναθεωρήσουν μερικές λαθεμένες συνήθειες και απόψεις.

Κι ακόμα ίσως υπάρξουν και κάποιες αντιστάσεις σε ότι παράλογο και βλαβερό κυκλοφορεί και είναι αποδεκτό απ’τον πολύ κόσμο και ιδίως από τις νεότερες ηλικίες σαν κάτι σύγχρονο και αναπόφευκτο.

Αλεξάνδρα Λιώτση

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


One thought on “O κορωνοϊός με μια άλλη ματιά (της Αλεξάνδρας Λιώτση)

  • 22/03/2020, 15:48
    Permalink

    Λίγο πριν το Πάσχα μας, οι Εβραίοι θα ανακοινώσουν το εμβόλιο, το οποίο έχουν έτοιμο… Ο τρωσας κ ιασεται… Η οικονομία έπρεπε να κάνει ένα ρεσταρτ… Και η Ιταλία να υποκύψει στην παγκοσμιοποίηση, τέρμα ο φασισμός…

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.