Η απόρριψη δείχνει τον χαρακτήρα του άλλου! (Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η απόρριψη δεν έχει σχέση με εμένα, την αξία ή τον χαρακτήρα μου. Ας αποδομήσουμε αυτό το μύθο που εγκαθίσταται μέσα μας από την παιδική μας κιόλας ηλικία και θέλει να μας πείσει να πιστεύουμε πως αξίζουμε στο βαθμό που οι άλλοι ευαρεστούνται από εμάς ή μας αποδέχονται. Αυτό μικραίνει τη δυνατότητα της ουσιαστικής οπτικής μας στο νόημα της ζωής.  Στενεύει την αντίληψή μας διότι μας μαθαίνει να στηριζόμαστε στους άλλους προκειμένου να αισθανόμαστε άξιοι και ικανοί.

Στην πραγματικότητα, η απόρριψη δεν έχει σχέση με εμάς. Οι πιο ικανοί άνθρωποι στην ιστορία της ανθρωπότητας, βίωσαν απανωτές απορρίψεις σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Όμως, δεν επέτρεψαν στους ανθρώπους οι οποίοι είναι έξω από αυτούς να τους ορίσουν, πίστεψαν στην αξία και το όνειρό τους. Για αυτό και πέτυχαν.

Η απόρριψη είναι καθαρά περιγραφή της προσωπικότητας του άλλου. Ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την απόρριψη είναι επειδή για εκείνους αποδεικνύει πως δεν είναι αρκετά καλοί. Αλήθεια, θα έχανε ποτέ το πορτοκάλι τη θρεπτική του αξία επειδή σε κάποιον δεν αρέσει; Θα έπαυε ποτέ ο Μπετόβεν να είναι κορυφαίος μουσικός επειδή σε κάποιον δεν άρεσε πολύ  η μουσική του;

Γιατί ο άνθρωπος που με απορρίπτει, αλήθεια, να έχει δίκιο για εμένα; Πώς ξέρω ότι μου συμπεριφέρεται έτσι επειδή εγώ δεν αξίζω και όχι επειδή εκείνος είναι κομπλεξικός, ζηλεύει ή απλώς έχει λανθασμένη κρίση; Οι άλλοι άνθρωποι είναι έξω από εμένα, δε με γνωρίζουν πραγματικά. Δεν ξέρουν το βάθος του Είναι, την ουσία του πυρήνα μου. Ο άνθρωπος που με απορρίπτει χάνει περισσότερο από εμένα. Εγώ χάνω έναν άνθρωπο που δε με αγαπάει, εκείνος χάνει έναν άνθρωπο που ήταν έτοιμος να του δώσει τα πάντα.

Η απόρριψη είναι απλώς ένα σκαλοπάτι για να φτάσω στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Είναι η συνειδητοποίηση πως οι άλλοι δεν μπορούν να ταράξουν την εσωτερική μου γαλήνη, διότι δεν εξαρτώ την αξία μου από το αν κάποιος με αγαπάει η όχι. Η απόρριψη είναι μία προστασία της ίδιας της ζωής απέναντι σε έναν άνθρωπο ή κατάσταση η οποία στην πραγματικότητα δε μας αξίζει. Μην αφήνεις την ενέργειά σου να στην καταναλώνουν άνθρωποι που δεν το αξίζουν.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.