Η γέννηση ενός παιδιού είναι μια νίκη απέναντι στον θάνατο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Αν κάτι είναι βέβαιο σε αυτή τη ζωή, είναι η κοινή και καθορισμένη μας μοίρα, αυτό είναι ο θάνατος. Ήρθαμε σε αυτή τη ζωή και κάποτε θα αποχωρήσουμε. Και αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, όσο και αν το προσδόκιμο της ζωής αυξάνεται, όσο και αν το ξεχνάμε μέσα στη δίνη και το χάος της καθημερινότητας.

Γιατί ακόμα και αυτή η ανάγκη μας να παράγουμε και να δημιουργούμε, αυτό το φόβο μας προσπαθεί να κατευνάσει. Να ενισχύσει μέσα μας την πεποίθηση πως κάτι θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ακόμα και αν έρθει εκείνη η στιγμή που δε θα μπορούμε να είμαστε παρόντες με τη φυσική μας παρουσία.

Και αυτός ο πόνος, αυτή η υπαρξιακή ανθρώπινη αγωνία απέναντι στο θάνατο, έρχεται και αμβλύνεται με το γεγονός της γέννησης. Θεωρώ πως είναι ένα παυσίπονο, ένα αντίδοτο απέναντι σε αυτό το συγκλονιστικό γεγονός που αποτελεί το μεγαλύτερο μυστήριο της ίδιας μας της ύπαρξης.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνθηκαν μία εσωτερική ισορροπία όταν μετά από μία σημαντική απώλεια κάποιου προσφιλούς τους προσώπου, βιώνουν μία γέννηση μέσα στην οικογένεια. Και αυτό, διότι είναι μία ανακούφιση στο γεγονός ότι  ο θάνατος μπορεί να είναι μία κοινή μας μοίρα αναπόφευκτη.

Διότι παρά αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα, η Ζωή έχει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και αυτό αποδεικνύεται με τον ερχομό του νέου, του καινούργιου, με τον ερχομό ενός προσώπου καινούργιου.

Ένας καινούργιος άνθρωπος θα ταξιδέψει μέσα στο χωροχρόνο της ιστορίας, θα αποκτήσει βιώματα και θα περάσει από όλες τις χρονικές περιόδους μέχρι το γήρας και το θάνατο.

Ο θάνατος μπορεί να υπάρχει, αλλά δε σταματά την αναδημιουργία της ζωής. Όσο και αν ο θάνατος παύσει την ύπαρξη άλλων προσώπων δεν μπορεί να εμποδίσει και πάλι την ωραιότητα της ζωής που βρίσκει άλλο τρόπο να ανθίσει.

Ένας νεοσσός προσπαθεί να τρυπήσει το αυγό και να δει την πρώτη χαραμάδα φωτός, το πρώτο κοίταγμα στη Ζωή. Έτσι είναι και η δύναμη της Ζωής, μέσα στο φόβο του θανάτου καταφέρνει να ξεπηδήσει, να μεγεθυνθεί, να δημιουργήσει από την αρχή άλλους ανθρώπους.

Γιατί όση δύναμη έχει ο θάνατο, άλλη τόση δύναμη έχει η Ζωή.

Και ο νέος άνθρωπος που έρχεται, αυτό συμβολίζει: τη νίκη απέναντι στο θάνατο, αυτή την κοινή μας μοίρα, η οποία αναδεικνύει την τρωτή μας υπόσταση.

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.