Η γεύση είναι ηδονή..!

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Το φαγητό δεν είναι μόνο αναγκαίο για την επιβίωση και για την τροφοδότηση του οργανισμού μας με όλες τις απαραίτητες ουσίες και θερμίδες που είναι απαραίτητες για την ευζωία και τη μακροζωία του.

Είναι και μία πηγή ηδονής, ευχαρίστησης, απόλαυσης. Ίσως αυτή η αίσθηση της χαράς να έχει τοποθετηθεί σοφά, για να σε οδηγεί στο να τρως και να διατηρείσαι στη ζωή.

Όσες φορές αισθάνθηκα το αίσθημα της πείνας, διαπίστωσα πως δεν ήθελα να καταναλώσω απλώς μία τροφή για να αισθανθώ το αίσθημα αυτό να υποχωρεί. Ήθελα να καταναλώσω κάτι το οποίο να μου προκαλέσει ευχαρίστηση.

Αυτή είναι η ηδονή της γεύσης, το γεγονός που καθιστά το φαγητό μία εκ των μεγαλύτερων απολαύσεων της ζωής.

Αρκεί αυτή η ηδονή να μην καταλήξει καταστροφική, αντί δημιουργική. Αν σε οδηγήσει σε ακόρεστη λαιμαργία, τότε μάλλον θα την αξιοποιείς με βλαπτικό, επιζήμιο τρόπο.

Οι νυχτερινές επιθέσεις στο ψυγείο δεν απαλλάσσουν από τα ψυχικά βαρίδια, ούτε απελευθερώνουν από τα προβλήματα πάσης φύσεως. Το φαγητό στηρίζει τη ζωή και η ορθή διατροφή προασπίζει την υγεία. Αλλά πόσο αυτό μπορεί να τηρηθεί, πόσο βασικό ρόλο διαδραματίζει το φαγητό στην αξιολόγηση της προσωπικότητάς μας;

Η γεύση είναι ηδονή, δημιουργεί ένα αίσθημα αξεπέραστης ευχαρίστησης στον ουρανίσκο του ανθρώπου, ειδικότερα όταν πρόκειται για μία τροφή που ο ίδιος αγαπά να καταναλώνει. Όμως, η κατανάλωση μπορεί και αυτή να γίνει εξάρτηση, από πηγή χαράς να καταλήξει πρόβλημα.

Είναι γεγονός πως το φαγητό αποτελεί το ευκολότερο ξέσπασμα για άγχη, αίσθημα μοναξιάς και καταπιεσμένα συναισθήματα. Ένας άνθρωπος που αποζητά τόσο έντονα την ηδονή της γεύσης και ακατάπαυστα, σίγουρα έχει μέσα του κάποιο έλλειμμα το οποίο προσπαθεί να καλύψει.

Η ηδονή δεν απέχει από την οδύνη, ακόμα και στην περίπτωση του φαγητού. Και είναι ωραίο να απολαμβάνει μία σαλάτα του Καίσαρα, μία πίτσα, μία κρέπα από την οποία ξεχύνεται πραλίνα σοκολάτας… ναι πραλίνα..!

Αχ, ναι, τι μαγική η στιγμή που στη γλώσσα κυριαρχεί η πανδαισία των γεύσεων, εκεί όπου ακόμα και το στομάχι έχεις ξεχάσει επειδή στη χαρά της γαστρονομικής πανδαισίας έχεις αφεθεί.

Ναι, η γεύση είναι ηδονή. Αλλά πρέπει να την κουμαντάρεις εσύ, να μη γίνει η αφέντρα της ζωής σου…

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *