Η «γλώσσα της αλήθειας» και η «πολιτική ευθύνη» – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Λοιπόν αγαπημένοι μου, θέλω να σας τα πω όλα γρήγορα χωρίς περιττούς προλόγους. Είναι όμως πολλά και ειλικρινά, δεν ξέρω από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Τέλος πάντων, θα κάνω μια προσπάθεια ξεκινώντας από το συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, που την έδωσε ομολογώ, με μεγάλη ψυχραιμία, πατώντας επάνω στα αποκαΐδια ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων δάσους.

Από το μήνυμα του πρωθυπουργού, λοιπόν, συγκράτησα μια φράση: «Προσωπικά θα συνεχίσω να κάνω αυτό που εξαρχής επέλεξα: να μιλώ τη γλώσσα της αλήθειας και να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου».

Δυστυχώς ο πρωθυπουργός μίλησε «τη γλώσσα της αλήθειας» λέγοντας για μία ακόμα φορά ψέματα. Για του λόγου το αληθές ας πάμε λιγουλάκι πίσω και ας πάρουμε σαν μέτρο την άλλη μεγάλη κρίση, την πανδημία, η οποία βέβαια μπροστά στα όσα φρικτά συμβαίνουν σήμερα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα αλλά μόλις κοπάσουν οι φωτιές θα επανέλθει στην κορυφή της επικαιρότητας.

Τον Φεβρουάριο, λοιπόν αγαπημένοι μου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας τη «γλώσσα της αλήθειας» μας διαβεβαίωνε ότι έβλεπε καθαρά το «φως στο τούνελ». Τον Μάιο ακόμα πιο αισιόδοξος και μιλώντας πάλι τη «γλώσσα της αλήθειας», μας διαβεβαίωνε ότι θα έχουμε ένα «φυσιολογικό καλοκαίρι». Η «πρόβλεψή» του βασιζόταν, κυρίως, στους εμβολιασμούς, αλλά δεν συνυπολόγισε ούτε το χαμηλό ποσοστό τους, που δεν μπορούσε να δημιουργήσει την πολυπόθητη ανοσία, ούτε την μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία δημιουργεί νέα-δυστυχώς επικίνδυνα- δεδομένα.

Συμπέρασμα: Το καλοκαίρι διέψευσε τον πρωθυπουργό γιατί κάθε άλλο παρά «φυσιολογικό» ήταν. Όπως τον είχε διαψεύσει και ο χειμώνας, στην πρώτη δοκιμασία με τον ισχυρό χιονιά (Μήδεια) όπου η αποτυχία του ήταν παταγώδης. Αλλά και η δεύτερη, αυτή που περνάμε εδώ και πολλές ημέρες με την πύρινη λαίλαπα είναι τα ίδια και χειρότερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του, με την τραγωδία στο Μάτι σχετικά πρόσφατη, επιχείρησε εξαρχής να προετοιμασθεί- και μιλώντας πάντα «τη γλώσσα της αλήθειας» να το διαλαλήσει, ψηφίζοντας νέο νόμο για την διαχείριση κρίσεων και την αντιμετώπιση κινδύνων…

Και δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έγινε κάτι ξαφνικό. Το αντίθετο, οι προειδοποιήσεις για το κύμα του καύσωνα ήταν έγκαιρες και συνεχείς. Ο πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί (Χρυσοχοΐδης, Χαρδαλιάς κ.α) πήραν μέρος σε αρκετές συσκέψεις ακριβώς για να αποτραπούν οι επιπτώσεις από τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα.

Το «είμαστε έτοιμοι» και το «η Αττική και ολόκληρη η Ελλάδα θα είναι ασφαλείς», που εξέπεμψαν υπουργοί του, μιλώντας τη «γλώσσα της αλήθειας» δεν πατούσαν σε στέρεες βάσεις, αποδείχτηκαν απλά ευχές.

Το χειρότερο όμως αγαπημένοι μου είναι ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να έχει μια δική του άποψη για το τι σημαίνει «πολιτική ευθύνη» και πώς την αναλαμβάνεται. Στο μήνυμά του είπε επί λέξη: «Οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει».

Όμως, διάβολε, δεν μπορεί να οφείλονται σε «τυχόν αστοχίες» ένα εκατομμύριο στρέμματα καμένου δάσους. Δεν μπορεί να οφείλονται σε «τυχόν αστοχίες» οι μεγάλες καταστροφές στην Αττική, στην πολύπαθη Εύβοια και σε τόσους ακόμα νομούς, που έχουν φέρει σε απόγνωση χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν σπίτια, περιουσίες, δουλειές και βλέπουν το μέλλον μαύρο κι άραχνο.

Κατά τούτο, το «τυχόν αστοχίες» του Μητσοτάκη θυμίζει, αγαπημένοι μου, εκείνο το εξοργιστικό «ψάχνω μεγάλα επιχειρησιακά λάθη και δεν βρίσκω», που εξεστόμισε ο υπουργός Νίκος Τόσκας μετά την τραγωδία στο Μάτι.

Τι σημαίνει, τελικά, πολιτική ευθύνη, αγαπημένοι μου; Μα το έχει πει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο νυν πρωθυπουργός από το 2018, όταν αντιπολιτευόταν για το Μάτι: «Οι πολίτες ζητούν το αυτονόητο: ασφάλεια γι’ αυτούς, τις οικογένειές τους και τις περιουσίες τους. Δεν θέλουν άλλα λόγια, δεν θέλουν άλλα ψέματα, δεν θέλουν άλλη στάχτη. Απαιτούν σχέδιο, σοβαρότητα, ευθύνη. Στο δικό μου λεξιλόγιο η πολιτική ευθύνη συνοδεύεται από παραιτήσεις».

Μα θα μου πείτε, αν παραιτηθεί ο Χαρδαλιάς, θα αλλάξει κάτι άμεσα στην αντιμετώπιση της καταστροφικής πύρινης λαίλαπας; Δεν είμαι καθόλου βέβαιη. Όμως ο Μητσοτάκης, έχει δίκιο. Όχι ο σημερινός Μητσοτάκης, που μιλάει τη «γλώσσα της αλήθειας» και λέει για «τυχόν αστοχίες», αλλά ο άλλος Μητσοτάκης, της αντιπολίτευσης, που ζητούσε παραιτήσεις εδώ και τώρα.

Ο Τσίπρας δεν τον μιμήθηκε, δεν ζήτησε παραιτήσεις. Ίσως γιατί και εκείνος το 2018 άργησε να απομακρύνει τα έχοντα την πολιτική ευθύνη πρόσωπα. Σήμερα κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης. Και αυτός έχει την ευθύνη για όσα συμβαίνουν, για όσα κάνουν ή δεν κάνουν οι υπουργοί του και έχουν φέρει σε απόγνωση χιλιάδες πολίτες.

Ο Μητσοτάκης του 2018 είχε δίκιο σε όσα έλεγε για την πολιτική ευθύνη του Τσίπρα και των υπουργών του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του 2021 μιλάει απλά τη «γλώσσα της δικής του αλήθειας», και πατώντας επάνω στη στάχτη που άφησαν ένα εκατομμύριο στρέμματα καμμένου δάσους, κάνει ότι μπορεί για να αποποιηθεί την πολιτική ευθύνη.

Με αγάπη εύα

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.