«Η διαφθορά των αρίστων είναι η χειρότερη» – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Πρώτο θέμα διεθνώς, με έναν τρόπου που δε θα τον ζήλευε κανείς, έγινε η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Εύα Καϊλή.

Η Δευτέρα ξημέρωσε με το πρόσωπο της Θεσσαλονικιάς ευρωβουλευτή να φιγουράρει στην πρώτη θέση όλων ανεξαιρέτως των ευρωπαϊκών ΜΜΕ, τα οποία την αναφέρουν ως το κύριο πρόσωπο του αποκαλούμενου Qatar-Gate, μετά και την μετατροπή της προσαγωγής της σε σύλληψη. Κανείς δε γνωρίζει αν η Εύα Καιλή είναι ένα λαμόγιο που το διέφθειραν τα πετροδόλαρα του Κατάρ. Πάνω σε αυτό θα αποφανθούν οι Βέλγοι εισαγγελείς.

Εκείνο όμως που προκαλεί γέλια είναι η «αντιδικία» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το τι είναι -ή μάλλον τί ήταν- η ευρωβουλευτής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι ήταν «Δούρειος Ίππος της ΝΔ». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «ήταν επί πολλά χρόνια στενά συνδεδεμένη με τον κ. Ανδρουλάκη».

Όπως και να το δει κανείς, έχουν και οι δύο δίκιο:

Η Καϊλή έχει διατελέσει βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ οπότε σίγουρα ήταν ΠΑΣΟΚ..

Από την άλλη όμως η πολιτική της συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια έκανε νερά και οι δηλώσεις της μάλλον σε στέλεχος της ΝΔ παρέπεμπαν παρά σε εκπρόσωπο τους ΠΑΣΟΚ στο ευρωκοινοβούλιο. Τη συμπάθειά της για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έκανε καμία προσπάθεια να την κρύψει αλλά και οι υπουργοί και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού δε φείδονταν επαίνους προς το πρόσωπό της. Πρώτος και καλύτερος ο ανιψιός του, Γρηγόρης Δημητριάδης, πριν τον φάνε οι κοριοί!

Συχνά πυκνά έκανε αναρτήσεις στο τουίτερ πότε για να την κολακεύσει και πότε για να τη συγχαρεί: «Μια νέα γυναίκα και πολύ καλή φίλη που πρωταγωνιστεί στα Ευρωπαικά δρόμενα είναι από χθές αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου. Συγχαρητήρια!» έλεγε μια από τις πολλές αναρτήσεις του στο τουίτερ.

Άλλωστε ήταν κοινό μυστικό στην πολιτική πιάτσα ότι η Καϊλή ήταν προ των πυλών της ΝΔ. Απλώς, πριν διαβεί τις πύλες της ΝΔ την πρόλαβαν οι Βέλγοι εισαγγελείς…

Όμως, ο κ. Ανδρουλάκης μάλλον άργησε πολύ διότι η Καϊλή δεν έγινε ξαφνικά «Δούρειος Ίππος της ΝΔ», επειδή έσκασε το σκάνδαλο με το Κατάρ. Η κυρία αυτή, υπονόμευε ανοιχτά βασικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ (στο οποίο υποτίθεται ότι ανήκε) και του ίδιου του αρχηγού του.

Από την πρώτη στιγμή υποβάθμισε την καταγγελία για την παρακολούθησή του και συντάχθηκε με την αντίπαλη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, προσπαθώντας να μη διερευνηθεί το θέμα. Τελευταίο «κατόρθωμά» της ήταν η δήλωση ότι το Κατάρ ήταν πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα!

Παρόλα αυτά, ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε μια στάση ισορροπίας. Ενώ όλοι στο ΠΑΣΟΚ γνώριζαν την υπονομευτική δράση της και προεξοφλούσαν ότι θα μεταπηδούσε στη ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος αρκέστηκε σε ήπιες δηλώσεις αποδοκιμασίας. Η χτεσινή δήλωσή του ότι από τον Σεπτέμβριο είχε αποφασίσει να μην την τοποθετήσει ξανά στο ευρωψηφοδέλτιο είναι όψιμη. Ποτέ δεν την ανακοίνωσε.

Τι είναι λοιπόν η Καϊλή; Στην ουσία, η Καϊλή δεν είναι ούτε δεξιά ούτε σοσιαλίστρια. Κατατάσσεται σε ένα πολιτικό είδος που ανθεί τα τελευταία χρόνια, το είδος των «ακροκεντρώων».

Πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και αυτοπαρουσιάζονται ως «κεντρώοι», αλλά στην πράξη ταυτίζονται με επιλογές και πολιτικές της ΝΔ.

Το «είδος» αυτό «επωάστηκε» την περίοδο 2012-2014 κατά τη συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων, αναπτύχθηκε περισσότερο μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και διατηρείται σε όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας. Ο κ. Ανδρουλάκης το γνωρίζει πως αυτή η κατηγορία πολιτικών προσώπων εκπροσωπείται και σήμερα στο ΠΑΣΟΚ..

Όμως, όπως έδειξε και η περίπτωση Καϊλή, οι αντιδράσεις του είναι βραδυφλεγείς.

Αν και πόσο διεφθαρμένη ήταν η Καϊλή, θα το δείξει η εισαγγελική έρευνα. Όμως, πάνω σε αυτό κάτι ήξεραν οι Λατίνοι που έλεγαν: «Corruptio optimi pessima» (η διαφθορά των αρίστων είναι η χειρότερη). Και δυστυχώς έχουμε ένα σωρό παραδείγματα «αρίστων» να το επιβεβαιώνουν.

Όμως, όλοι αυτοί «οι άριστοι» δεν πέφτουν από τον ουρανό. Κάποιοι τους εκλέγουν. Ο Τζόρτζ Όργουελ το έχει πει έτσι: «Οι λαοί που εκλέγουν διεφθαρμένους πολιτικούς δεν είναι θύματα αλλά συνένοχοι»…

Οι επόμενες εκλογές θα είναι ένα τέστ νοημοσύνης.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *