Η Διχόνοια, το μεγάλο διαχρονικό πάθος της φυλής μας – Το υπερΗΧΩγράφημα της εβδομάδας

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

«Η Διχόνοια που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή καθενός χαμογελάει πάρ’ το” λέγοντας “και σύ”. Κειό το σκήπτρο που σας δείχνει έχει αλήθεια ωραία θωριά, μην το πιάστε γιατί ρίχνει εισέ δάκρυα θλιβερά». – Διονύσιος Σολωμός (από τον εθνικό μας ύμνο)

Το χειρότερο πράγμα, ή μάλλον ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να συμβεί σε μια χώρα, είναι να διχαστεί βαθιά. Η Ιστορία της Ελλάδας μας είναι γεμάτη από διχασμούς. Είναι γνωστό σε όλους πως ακόμα και εκείνη την ώρα της μεγάλης μάχης για την εθνική μας ανεξαρτησία, ο σπόρος του διχασμού έβγαλε τους δηλητηριώδεις καρπούς του και μόλυνε τους Έλληνες με ολέθρια αποτελέσματα.

Και να ‘μαστε πάλι και τώρα διχασμένοι! Διχασμένοι, ίσως πρώτη φορά στη μεταπολεμική μας Ιστορία, σε τόσο μεγάλο βαθμό και σε τόσο πολλά μέτωπα. Στην ελληνική κοινωνία το πάθος και το μίσος είναι σχεδόν ανεξέλεγκτα. Το γεγονός αυτό κάνει τους νέους διχασμούς πιο επικίνδυνους από ποτέ.

Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο διχασμός κατ’ αρχάς αφορά την πολιτική, η οποία έχει πέσει σε πολύ χαμηλό και αγοραίο επίπεδο. Δεν θυμάμαι περίοδο, ούτε καν τη δεκαετία του 1980, που οι πολιτικοί να φέρονται και να εκφράζονται με τόσο άγριο τρόπο έναντι των αντιπάλων τους. Ούτε όρια υπάρχουν πια, ούτε «κόκκινες γραμμές».

Το κακό τώρα έχει γιγαντωθεί. Οι γέφυρες της όποιας συνεννόησης καίγονται, δυναμιτίζονται συστηματικά. Το επίπεδο πέφτει κάθε μέρα όλο και περισσότερο…

Ο διχασμός αφορά πρώτη φορά και τα εθνικά ζητήματα. Η υπόθεση των Σκοπίων δίχασε τον κόσμο. Χάθηκε η λογική και μοιραστήκαμε πάλι σε «πατριώτες» και «προδότες». Διχασμός υπάρχει και ανάμεσα σε όσους πληρώνουν παράλογους φόρους και στους άλλους που βρίσκουν τρόπους να φοροδιαφεύγουν. Ανάμεσα στους άνεργους ή τους χαμηλά αμειβόμενους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις και σε αυτούς που θεωρείται ότι «βολεύτηκαν» σε διάφορες θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Διχασμός υπάρχει και στο ποδόσφαιρο. Βέβαια, ποδοσφαιρικός διχασμός πάντοτε υπήρχε, αλλά αφορούσε κυρίως τους οργανωμένους. Δεν γνωρίζω πως, αλλά κάπως τα καταφέραμε και αυτόν τον διχασμό τον διογκώσαμε και, σε συνδυασμό με πολλούς άλλους παράγοντες, τον ανακηρύξαμε σε μείζον θέμα για τη χώρα.

Μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης από την Κατερίνη και πάνω κινείται σε πολύ διαφορετικό αστερισμό τον τελευταίο καιρό. Ο παραδοσιακός θυμός της Θεσσαλονίκης με την Αθήνα έχει τώρα μπει σε ένα μπλέντερ, όπου ο ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης και η υπόθεση των Σκοπίων, τον έχουν μεταλλάξει σε κάτι πιο βαθύ και πιο βαρύ. Μάλιστα, ο κίνδυνος να χωρισθούμε σε βόρειους και νότιους δεν είναι ασήμαντος.

Παραδοσιακά, οι μεγάλοι διχασμοί συνέπεσαν με μεγάλες εθνικές περιπέτειες. Σήμερα, θαρρώ πως έχει ξεκινήσει μια τέτοια. Τα πράγματα δείχνουν πως έχουμε μπει για τα καλά σε αυτόν τον δρόμο. Εύχομαι και ελπίζω το ισχυρό ένστικτο αυτοσυντήρησης να μας ταρακουνήσει και να ξυπνήσουμε πριν να είναι πολύ αργά.

Δυστυχώς, σε αυτόν τον τόπο δεν μαθαίνουμε την Ιστορία μας και έτσι αναγκαζόμαστε να τη ξαναζούμε, πιο κακόγουστη αλλά πάντα με τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες…

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *