Η εκούσια απαγωγή που απέτυχε (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Εκείνη στα δεκαέξι κι εκείνος στα δεκαεφτά. Όλοι ξέρανε στο χωριό πως αγαπιούνται κι όχι μόνο αυτό, αλλά και πως «τα’χουν φτιαγμένα», εκτός από τους ίδιους που δεν ήξεραν ότι το ξέρουν όλοι στο χωριό. «Ο κόσμος το’χε τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι».

Τους χάζευαν και χαμογελούσαν στο χωριό αν τύχαινε ν’αντάμωναν στον δρόμο και δεν τολμούσαν ούτε να κοιταχτούν για να μην τους «καταλάβουν». Κάποιος που δεν τους ήξερε και τους έβλεπε για πρώτη φορά θα έλεγε πως τ’άτομα αυτά έχουν μεγάλο μίσος μεταξύ τους.

Κανονίστηκε ένα ραντεβού στα χαλάσματα των διπλανών σπιτιών από το σπίτι Εκείνης. Εκείνος όμως, επειδή ήταν πολύ αργά η συνάντηση κι έπρεπε να κοιμηθούν όλοι στο σπίτι της για να μπορεί εκείνη να το σκάσει, κανόνισε να’ναι κι ένας φίλος του μαζί του για να φιλάει τσίλιες.

Όλα στην αρχή φάνηκε ότι πήγαιναν κανονικά, όπως ήταν σχεδιασμένα και κανονισμένα. Δεν πέρασε όμως πολλή ώρα κι ακούστηκε μεσ’τη σιγαλιά της νύχτας μια αγριοφωνάρα που ήταν του αδελφού της και την αναζητούσε.

Πετάχτηκε ξαφνιασμένο το ζευγάρι, ειδοποιήθηκε και ο τσιλιαδόρος φίλος κι έγινε «σύσκεψη». “Τι κάνουμε τώρα;”, αναρωτήθηκε Εκείνος. “Εγώ δεν επιστρέφω σπίτι. Θα με σκοτώσει ο αδελφός μου”, είπε τρέμοντας Εκείνη. “Τότε πάμε στο σπίτι μου”, είπε Εκείνος, “και βλέπουμε”.

Εκείνη είχε εφοδιαστεί και με μια σκούρα κουβέρτα για να κάθονται στα μαλακά. Βγήκαν και οι τρεις απ’τα χαλάσματα, σκεπάστηκαν για παραλλαγή μέσα στη νύχτα και για να μη φαίνονται και ξεκίνησαν για το σπίτι Εκείνου.

Ήταν και για τους τρεις και για την ηλικία τους κάτι σαν παιχνίδι έως και περιπέτεια, όχι κάτι πολύ σοβαρό. Το δρομολόγιο που χάραξαν ήταν αρκετά περίεργο και πολύπλοκο, αφού ανηφόρισαν, πέρασαν αριστερά από το νεκροταφείο του χωριού κι όταν έφτασαν στην άκρη του, έστριψαν δεξιά, μπήκαν σε χωράφια κι ακολουθώντας μια χαραδρούλα βρέθηκαν σπίτι Εκείνου, πάντα νομίζοντας ότι τους ακολουθούσε ο αδελφός Εκείνης.

Ο φίλος μ’ Εκείνη περίμεναν έξω από το σπίτι κι Εκείνος ανέβηκε στο σπίτι, για να ξυπνήσει τη μάνα του, ενώ ξύπνησε και η αδελφή του. “Έφερα νύφη…” “Ποια είναι αυτή”, ρώτησαν σχεδόν μ’ένα στόμα μάνα κι αδελφή. Όταν άκουσαν τ’όνομά της, πάλι μάνα κι αδελφή μ’ένα στόμα και σχεδόν κραυγάζοντας είπαν: “να πάει αμέσως σπίτι της”.

Ακολούθησε ένας έντονος διάλογος και τελικά Εκείνος έπεισε τη μάνα του να κάνει το εγχείρημα. Έλα όμως που έπιασε τη μάνα μια ακατάσχετη διάρροια και κάθε τόσο σταματούσαν κι έμπαινε στα χαλάσματα, για να ανακουφιστεί κι ευτυχώς μετά τον Εμφύλιο τα χαλάσματα ήταν πολλά κι έτσι γρήγορα και κάθε τόσο μπορούσε να ξελαφρώνει.

Φτάσανε και οι τέσσερις έξω από το σπίτι Εκείνης. Η Μάνα Εκείνου, αφού ξαλάφρωσε, γέμισε θάρρος την καρδιά της, ξύπνησε τη μάνα Εκείνης- σιγά μην κοιμότανε μετά από τόση φασαρία- κι άρχισαν οι «διαπραγματεύσεις» επανόδου της «κλεμμένης».

Μετά από αρκετή ώρα και πολλές προσπάθειες πείστηκε και ο σκληρός αδελφός κι Εκείνη επέστρεψε στο σπίτι της λέγοντας στους δυο φίλους: «ντροπή να μην μπορείτε να κλέψετε, μια κοπέλα που ήθελε να την κλέψετε κι έφυγε από το σπίτι της για να σας διευκολύνει».

Την άλλη μέρα είχε συμφωνηθεί τόσο Εκείνη όσο κι Εκείνος να δουλέψουν στα χωράφια του φίλου τους. Εκείνος ήρθε το πρωί στην ώρα του, Εκείνη δε φαινότανε. “Πήγαινε να δεις γιατί καθυστερεί”, είπε ο πατέρας του φίλου τους.

Ξεκίνησε ο καψερός κάνοντας πως δεν ήξερε τίποτα απ’αυτά που είχαν γίνει τη νύχτα. Όταν έφτασε στο σπίτι της, έβαλε μια φωνή αναζητώντας Εκείνη, βγήκε όμως η μάνα της και του είπε: “Δεν πρόκειται να’ρθει να δουλέψει γιατί δεν έκλεισε μάτι όλη νύχτα. Είχε μια ασταμάτητη διάρροια και είναι εξαντλημένη κι ανήμπορη. Ίσως έφαγε κάτι χαλασμένο χτες το βράδυ και την πείραξε”.

Ο φίλος ήξερε τι την «πείραξε», έφυγε και μετέφερε το ψέμα που του είπανε στον πατέρα του. Κι όμως τίποτα δεν τους σταμάτησε. Παντρεύτηκαν, κάνανε μια καλή οικογένεια και χαίρονται σήμερα και καμαρώνουν τα εγγόνια τους. Φαίνεται πως δεν βρέθηκαν εκείνα τα μέτρα και τα υλικά που μπορούν να εμποδίσουν τον έρωτα.

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ,
Σεπτέμβρης, 2014

Βότσης Πέτρος - Σημείωμα

Πέτρος Βότσης


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.