Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις Μακρόν για τη μείωση της ανεργίας και δυναμική ανάπτυξη

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

3 Μαρτίου 2018

Κύριε διευθυντή,

Στις 21 Φεβρουαρίου 2018 διάβασα στον τύπο, εφημερίδα «Καθημερινή» άρθρο του HOLGER SCHMIEDING οικονομολόγου της Berenberg Bank με τίτλο «Γαλλική επιτυχία με γερμανική συνταγή».

Ήθελα περιληπτικά μόνο να σχολιάσω μερικά σημεία από το κείμενο αυτό, θα αδικούσα όμως το συνολικό νόημα του σπουδαίου αυτού άρθρου, εάν δεν δημοσιευθεί αυτούσιο, όπως ακριβώς είναι.

Γι’ αυτό σας παρακαλώ εάν είναι δυνατό να δημοσιευθεί στην εφημερίδα σας όπως είναι γραμμένο και αναφέρει τα εξής:

___________________________________________________

Άρθρο Εφημερίδας «Καθημερινή», 21.02.2018

Γαλλική επιτυχία με γερμανική συνταγή

HOLGER SCHMIEDING*

Το τέταρτο τρίμηνο του 2017, η ανεργία στη Γαλλία σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το 1975, πέφτοντας από το 9,6% στο 8,9%. Ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Η αύξηση των θέσεων απασχόλησης αποτελεί θετική εξέλιξη για την οικονομία. Έπειτα από αρκετά χρόνια υποτονικής ανάπτυξης, η αύξηση του γαλλικού ΑΕΠ επιταχύνθηκε σημαντικά στη διάρκεια του περασμένου έτους. Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας έδωσε ώθηση στις εξαγωγές και στις επενδύσεις της Γαλλίας.

Ωστόσο, η επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην ανάκαμψη άλλων οικονομιών. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στη διάρκεια της διετίας 2015-2016 η Γαλλία εφάρμοσε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από κάθε άλλη προηγμένη χώρα.

Το 2017 προχώρησε σε αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας της. Η μεταρρύθμιση της φορολογικής νομοθεσίας δίνει πρόσθετα κίνητρα σε όσες επιχειρήσεις κάνουν προσλήψεις και επενδύσεις, αλλά και σε όσους ανέργους βρουν εργασία. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν έργο του σημερινού προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αλλά είχαν ξεκινήσει από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ολάντ. Ο κ. Μακρόν εφαρμόζει πλέον στη Γαλλία τις μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η Γερμανία εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Οι μεταρρυθμίσεις έχουν μεγάλη σημασία. Έπειτα από τέσσερις δεκαετίες συνεχούς ανόδου της ανεργίας, ενισχύθηκε η απασχόληση στη Γερμανία χάρη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που σχεδίασε το 2004 ο τότε καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και τις παρουσίασε ως «Ατζέντα 2010». Από το 2005 και μετά στη Γερμανία έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 6 εκατ. θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ανεργία από 11,2% στο 3,6% τον Δεκέμβριο του 2017.

Περίπου μία δεκαετία αργότερα, η Γαλλία ενδέχεται να εμφανίσει την ίδια ανάκαμψη της απασχόλησης που γνώρισε η Γερμανία. Η διαφορά ανάμεσα στην ανεργία της Γαλλίας και της Γερμανίας καταδεικνύει το δυναμικό που μπορεί να απελευθερώσει η Γαλλία μέσω των μεταρρυθμίσεων.

Δεν έχουν αντιμετωπισθεί όλες οι προκλήσεις, αλλά ο κ. Μακρόν έκανε την αρχή. Στη διάρκεια της θητείας του ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να περικόψει 120.000 από τα 5 εκατ. θέσεις εργασίας του δημόσιου τομέα, να επιτρέψει τη σύναψη περισσότερων προσωρινών συμβάσεων εργασίας και να εξαρτήσει τις αμοιβές των εργαζομένων από την απόδοσή τους. Οι δαπάνες για επιδόματα ανεργίας θα μπορούσαν να μειωθούν αν οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν πόσο προσπαθούν οι άνεργοι να βρουν εργασία και αν δεν δικαιούνται να αρνηθούν πολλές φορές θέση εργασίας που τους προσφέρεται. Τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης θα αναβαθμιστούν ώστε να μειωθεί το έλλειμμα εξειδικευμένου προσωπικού που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις. Ενδέχεται, έτσι, να περιορισθεί η διαρθρωτική ανεργία και να προσεγγίσει τα επίπεδα της Γερμανίας. Ο κ. Μακρόν σκοπεύει, άλλωστε, να απλουστεύσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, συγχωνεύοντας 37 διαφορετικά συνταξιοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν στη Γαλλία.

Ασφαλώς είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για χρυσή δεκαετία. Θα χρειαστεί χρόνος για τον μετασχηματισμό της Γαλλίας. Έως τώρα, πάντως, ο κ. Μακρόν φαίνεται να έχει δρομολογήσει τις αλλαγές. Τη δεκαετία του 2020 ενδέχεται να αναδυθεί μια Γαλλία που θα επισκιάσει τη Γερμανία. Αν ο κ. Μακρόν εξακολουθήσει να ενισχύει τα θεμέλια της Γαλλίας, η Γαλλία θα γνωρίσει μια χρυσή δεκαετία με ανάπτυξη και απασχόληση μεγαλύτερη και από την ανάπτυξη της Γερμανίας.

  • Επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

________________________________________________

Γίνεται πλέον φανερό η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις αντίστοιχες της Γαλλίας στον τομέα της εργασίας αλλά και για ανάπτυξη. Σ’ ένα σημείο του άρθρου αναφέρει, οι δαπάνες για επιδόματα ανεργίας θα μπορούσαν να μειωθούν αν οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν πόσο προσπαθούν οι άνεργοι να βρουν εργασία και αν δεν δικαιούνται να αρνηθούν πολλές φορές θέση εργασίας που τους προσφέρεται. Αυτό βεβαίως στην Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμοστεί, διότι πλέον τα επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν αρκετά, οι όροι χορήγησης έγιναν πιο δυσμενείς και δεν υπάρχουν ούτε δουλειές πλέον για αναζήτηση εργασίας.

Έτσι μόνο με τέτοιου είδους παρεμβάσεις θα μειωθεί η ανεργία, θα παραχθεί πλούτος, θα υπάρξει αύξηση του Α.Ε.Π. και πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, για να ασκηθεί και κοινωνική πολιτική, αλλά και να ξεχρεωθούν τα δάνεια.

Βεβαίως χρειάζεται ακόμα να γίνουν πράγματα χιλιοειπωμένα και πολύ γνωστά και δεν έγιναν δυστυχώς, όπως χαμηλότοκα δάνεια για επενδύσεις, σταθερό φορολογικό καθεστώς, περιορισμός γραφειοκρατίας, μείωση φορολογίας, δημόσια διοίκηση που βοηθάει και δεν ταλαιπωρεί τις επιχειρήσεις κ.τ.λ.

Κορκοτίδης Π. Κωνσταντίνος
Πτολεμαΐδα

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *