Η εποχή της προπαγάνδας

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Κάποτε επισκέφθηκε ο Κέννεντυ τη Μόσχα. Τον υποδέχθηκε ο Χρουτσόφ  και στο διάστημα της παραμονής του εκεί, έκαναν μαζί έναν περίπατο στο πάρκο της Μόσχας.

Ξαφνικά βλέποντας τους νέους να αθλούνται αποφάσισαν να τρέξουν σε μια μικρή απόσταση για να δουν ποιός είναι ταχύτερος. Πράγματι έτρεξαν και ο Κέννεντυ πιό νέος, βγήκε πρώτος.

Την επομένη στα Ρωσικά φύλλα των εφημερίδων – δεν υπήρχε τηλεόραση και εικόνα – δημοσιεύτηκε η είδηση  η οποία έλεγε. “Στη Μόσχα έγιναν διεθνείς αγώνες στίβου. Σ’ αυτούς συμμετείχαν και ο Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Νικήτα Χρουτσόφ και ο Πρόεδρος της Αμερικής Τζων Κέννεντυ. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο μεν Χρουτσόφ βγήκε δεύτερος, ο δε Κέννεντυ προ τελευταίος”.

Αν εξετάσουμε την είδηση είναι πράγματι εν μέρει αληθινή. Οι αγώνες ήταν διεθνείς, αφού συμμετείχαν άνθρωποι από δύο κράτη. Ο Κέννεντυ πράγματι βγήκε προ τελευταίος και ο Χρουτσόφ δεύτερος. Στην είδηση αποκρύφτηκε το γεγονός ότι έτρεξαν μόνο αυτοί οι δύο.

Το παραπάνω παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό της προπαγάνδας. Μια είδηση σχεδόν αληθινή που αποκρύπτοντας ένα μέρος της παραλλάσει τελείως το νόημά της.

Η προπαγάνδα, (έντυπη ή προφορική) είναι η συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια διάδοσης ιδεών και απόψεων με σκοπό τον επηρεασμό της συνείδησης της κοινής γνώμης προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και με συγκεκριμένους στόχους.

Αυτός είναι ο διεθνής ορισμός της προπαγάνδας.

Η προπαγάνδα είναι μέρος της επικοινωνίας. Η τελευταία εκτός της προπαγάνδας, επιμερίζεται και στην είδηση, στην διαφήμιση αλλά και στον ψίθυρο.

Είδηση είναι η πληροφορία που μεταδίδεται και περιγράφει τα γεγονότα ακριβώς όπως είναι.

Η προπαγάνδα, όπως προείπαμε περιγράφει  τα γεγονότα διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, η διαφήμιση ωραιοποιεί και υπερβάλει στα μηνύματά της και ο ψίθυρος μεταδίδει τερατωδώς το γεγονότα που μπορεί να είναι και ανύπαρκτα.

Πρόσφατα σε ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης, μεταδόθηκε η είδηση ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Καστοριά έγινε όχι για τον κορωνοϊό αλλά  για να μπορέσει η Κυβέρνηση να μεταφέρει στο Νεστόριο δεκαπέντε χιλιάδες μετανάστες!!!

Μάλιστα για να γίνει πιστευτή η πληροφορία δημοσιεύθηκαν και φωτογραφίες μεταναστών που ήταν συγκεντρωμένοι στην Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.

Μάταια οι Αρχές προσπαθούσαν να πείσουν ότι η είδηση δεν ήταν αληθής και κανένας μετανάστης δεν θα μετοικούσε στο Νεστόριο.

Σαφώς ύστερα από μέρες η αλήθεια επέπλευσε, αλλά κανείς δεν θυμάται πλέον ποιός ήταν ο μαιευτήρας αυτής της προπαγανδιστικής είδησης. Προφανώς ο εμπνευστής της έκανε τη δουλειά του.

Ακούμε συχνά στην τηλεόραση από πολίτες ότι ο κορωνοϊός δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια γρίπη. 

Όπως καταλαβαίνουμε η είδηση αυτή είναι μια μορφή προπαγάνδας. Πράγματι ο ιός αυτός είναι ένας από τους Κορωνοϊούς όπως η γρίπη. Η είδηση παραβλέπει ότι είναι περισσότερο μεταδοτικός, ότι προσβάλει τον πνεύμονα και την καρδιά, ενώ η γρίπη είναι ηπιότερη, ότι ο χρόνος νοσηλείας διαρκεί επί πολύ χρόνο και ότι είναι κατά πολύ περισσότερο θανατηφόρος. 

Σε διάφορες μετρήσεις της γνώμης των πολιτών, υπάρχει ένα μεγάλο σχετικά ποσοστό πολιτών που φθάνει και στο τριάντα τα εκατό που πιστεύει ότι η Κυβέρνηση μεγαλοποιεί το γεγονός αυτό, ότι κάτι άλλο κρύβεται σε διεθνές επίπεδο πίσω από τον ιό, ότι στόχος των οξαποδώ είναι η μείωση του πληθυσμού της γης  ή η εξόντωσή του και ένα σωρό τέτοιες συνωμοτικές και τερατώδεις απόψεις. Σαφώς είναι προϊόντα παραπληροφόρησης και γιατί όχι προπαγάνδας.

Οι εύπιστοι αυτοί άνθρωποι σαφώς μετανιώνουν όταν ο ιός τους χτυπά την πόρτα, αλλά όταν ακούν από πρόσωπα με υψηλή θέση στην κοινωνία, ό,τι και αν αυτοί πρεσβεύουν, τότε όχι μόνο αποθαρρύνονται αλλά ενισχύουν και την λανθασμένη πληροφόρηση που έχουν.

Τελικά οι κοινωνίες θα πρέπει να αμύνονται έναντι οποιασδήποτε στρεβλής και κακόβουλης πληροφόρησης, που στόχο έχει, να θολώσει τα νερά προς όφελος  των εμπνευστών της.

Τελικά είναι βέβαιο ότι αν κάποιος ανακάλυπτε το φάρμακο εναντίον του καρκίνου, μερικοί θα υποστήριζαν ότι αυτή η ανακάλυψη πλήττει βαρύτατα την οικονομία των επαγγελμάτων της ιατρικής και τις φαρμακοβιομηχανίες.

Αιδώς Αργείοι!!!

Κωνσταντίνος Τζέκης


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 950 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.