Η «ευαρέσκεια» της Κοκκινοσκουφίτσας – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η κυρία Ελένη Αξιόγλου, αγαπημένοι μου, είναι πρόεδρος του Συλλόγου « Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών στη Λάρισα». Έτσι τουλάχιστον δηλώνει στις συνεντεύξεις της. Επίσης κάτι άλλο που δηλώνει είναι πως πολιτεύεται με τη Νέα Δημοκρατία. Η εν λόγω κυρία λοιπόν, ως γυναίκα αλλά και λόγω της ιδιότητός της, υποθέτω, κλήθηκε να καταθέσει τη γνώμη της για την υπόθεση Μπεκατώρου και «το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης και μάλιστα από άτομα σε θέση εξουσίας».

Και την είπε:

«Αν και η κ. Μπεκατώρου “κομίζει γλαύκας εις Αθήνας”, έκανε άριστα και το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, έστω και μετά από χρόνια. Η όλη προσωπική της αφήγηση, όπως διατυπώθηκαν οι λεπτομέρειες στα ΜΜΕ, θυμίζει πιστά το παραμύθι της “κοκκινοσκουφίτσας”», είπε.

Και αφού, αγαπημένοι μου, μας αφηγήθηκε, λεπτομερώς, το παραμύθι της «κοκκινοσκουφίτσας», και ανέλυσε τους συμβολισμόύς και τα κρυφά του νοήματα, ισχυρίστηκε:

«Τα παραμύθια έχουν διαπαιδαγωγικό χαρακτήρα και το μήνυμα είναι αυτό που από μικρές, εμείς τουλάχιστον από καππαδοκικές και μικρασιάτικες οικογένειες, ξέραμε ότι “οι κυρίες , αν δεν έχουν ευαρέσκεια, δεν μπαίνουν ποτέ στα δωμάτια μοναχικών ανδρών στις εκδρομές, στα συνέδρια και εξωσπιτικές διανυκτερεύσεις κλπ.”».

Και συνέχισε: «Εδώ θα προσέθετα ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις εκδήλωσης ερωτικού ενδιαφέροντος, αν δεν συμφωνεί το ένα μέλος, με ξεκάθαρα πολλά λόγια και όχι με μισόλογα και υπονοούμενα η μονολεκτική συμπεριφορά το λέγει και αποφεύγονται τα «τραύματα», που μας ακολουθούν. Καλό ήταν να του πει ξεκάθαρα και με πολλές λέξεις, όταν τη φίλησε ξαφνικά στο στόμα, ότι η ίδια έχει προτεραιότητα τον πρωταθλητισμό της και όχι την ιδιωτική της ζωή και φυσικά να μην τον ακολουθήσει “με καμία κυβέρνηση” στο δωμάτιό του. Και τα λέγω αυτά ως Πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών στη Λάρισα, όπου βία είναι και η σεξουαλική και η ψυχολογική παρενόχληση. Να θυμίσω δε ότι ο βιασμός πολύ καθυστερημένα χρονικά και εξελικτικά θεωρήθηκε από το ποινικό δίκαιο ότι συμβαίνει και στο ανδρόγυνο μέσα στο γάμο, όταν η σύζυγος πει «Όχι». Πολλές μας έχουμε βιώσει την παρενόχληση κυρίως στον εργασιακό χώρο, αλλά εναπόκειται στη ψυχραιμία εκάστης να αντιδράσει».

Οι να τις χαρακτηρίσω επιεικώς, απαράδεκτες, δηλώσεις της Ελ. Αξιόγλου προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, στα κοινωνικά δίκτυα . Η πολιτευτής της ΝΔ, το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, το παρουσίασε, περίπου, όχι σαν μια φρικτή πράξη που επιβάλλεται με τη βία αλλά σαν επιλογή των γυναικών σύμφωνα με την, όπως την είπε… ευαρέσκεια τους (!) και την ψυχραιμία τους να αντιδράσουν!

Οπού, να θυμίσω, «ευαρέσκεια» σύμφωνα με τον Μπαμπινιωτη είναι: 1.Το συναίσθημα τής ηθικής ικανοποιήσεως, η ευχαρίστηση, η εκδήλωση ή η έκφραση ευχαριστήσεως («σάς εκφράζω την ευαρέσκειά μου») 2. Η ηθική αμοιβή που απονέμεται από την προϊστάμενη αρχή στους υφισταμένους της διοικητικούς υπαλλήλους λόγω τής πρόθυμης εκτελέσεως των καθηκόντων τους σε μιαν ειδική περίπτωση.

Αυτό, λέει ο Μπαμπινιώτης, αυτό τουλάχιστον κατάλαβα εγώ και αν κρίνω από τις αντιδράσεις αυτό κατάλαβαν οι περισσότεροι.

Αλλά η κυρία Αξιόγλου, αγαπημένοι μου, επανήλθε δριμύτερη και στην ιστοσελίδα (tinealarissa.gr), προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, για να μας εξηγήσει, λέει, γιατί δεν εννοούσε αυτό που όλοι εμείς καταλάβαμε αλλά κάτι άλλο. Έδωσε τις διευκρινήσεις της, λοιπόν και μάλλον τα έκανε χειρότερα:

«…στόχος μου ήταν στη συνέντευξή μου αυτή να τονίσω ότι η αυτοπροστασία της γυναίκας είναι σημαντική, γιατί ποτέ δεν ξέρει τα όρια του αρσενικού συνομιλητή της, που σ’ αυτά αναφέρεται και το μεσαιωνικό παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Η κοκκινοσκουφίτσα». Παρουσιάζει το παραμύθι ότι η γυναίκα «κατασπαράζεται» από τον άνδρα και ως εκ τούτου, μολονότι πολιτιστικά έχει εξελιχθεί η κατάσταση και το γυναικείο “όχι” είναι “όχι”, καλό είναι η γυναίκα να αυτοπροστατεύεται με επιλογή αποτρεπτικών συμπεριφορών, γιατί δεν ξέρει μέχρι πού φτάνει η τεστοστερόνη και τα όρια του “ερωτικά εκφραζόμενου” συνομιλητή της. Ουδόλως μίλησα έτσι, για να θίξω ή για να υπαινιχθώ έλλειψη ηθικού υποβάθρου».

Τι κατάφερε με τη διευκρινιστική της δήλωση;

Στις εξοργιστικές δηλώσεις της για τη σεξουαλική παρενόχληση (την οποία συνδέει με την ευαρέσκεια και την ψυχραιμία της κάθε γυναίκας, αλλά και με το παραμύθι της «Κοκκινοσκουφίτσας»!) πρόσθεσε και την «αυτοπροστασία» από την «τεστοστερόνη και τα όρια του ερωτικά εκφραζόμενου” συνομιλητή”»!

Εδώ, αγαπημένοι μου θέλω να τονίσω ότι όλα τα παραπάνω, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα άθλιο μοίρασμα των ευθυνών ανάμεσα στον θύτη και το θύμα, σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης. Και αυτό έγινε από γυναίκα. Αλλά όχι μια οποιαδήποτε γυναίκα. Έγινε από την πρόεδρο του Συλλόγου Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών στη Λάρισα!

Ειλικρινά δεν θα ήθελα να φανταστώ τι θα έλεγε αν δεν είχε και αυτή την ιδιότητα…

Πάντως, οι άθλιες προσεγγίσεις της δεν είναι μακριά από το «Τα ήθελε και τά ‘παθε. Του έδωσε το δικαίωμα. Ε, εάν δεν τα ήθελε κι αυτή δεν θα προχωρούσε ο άλλος» και αυτό είναι άδικο και αποτελεί προσβολή για όλα τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Να τη χαίρονται εκεί στη Λάρισα και στη ΝΔ.

Με αγάπη εύα.

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.