Η ζάχαρη του Ντέντο-Κώτσου – Π.Βότσης

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - ΣημείωμαΤο κτήμα του χωριού μας μέχρι και την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα ανήκε σε δυο Τουρκαλβανούς Μπέηδες και αυτοί ήταν ο Ριζά-Μπέης και ο Κενάν-Μπέης. Μόνο μετά το κίνημα των Νεότουρκων άρχισαν να πουλάνε οι Μπέηδες και ν’αγοράζουν οι δικοί μας.

Οι κάτοικοι του χωριού μας ζούσαν σαν κολήγοι, δηλαδή νοίκιαζαν επ’αόριστον ένα μερίδιο (μουλούκι) περίπου 35 στρεμμάτων και πλήρωναν νοίκι (ούσουρ), που ήταν κάτι ξεχωριστό από το χαράτσι (φόρο) τη γνωστή “δεκάτη”.

Οι Μπέηδες δεν έμεναν στο χωριό. Άλλοι εισπράττανε για λογαριασμό τους το νοίκι, ενώ το χαράτσι εισπράττονταν από τους Ταξιλντάρηδες για λογαριασμό του οθωμανικού κράτους.

Οι Μπέηδες σπάνια επισκέπτονταν το χωριό κι όταν το κάνανε φρόντιζαν να συμπεριφέρονται καλά, γιατί ξέρανε ότι οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι μπορούσαν να αποκρύψουν και σοδειά και ζωντανά (ζώα).
Οι εισπράξεις γίνονταν στ’αλώνι, όπου μπορούσε να μετρηθεί η σοδειά. Οι δικοί μας όταν ήθελα να αποκρύψουν κάτι, φρόντιζαν να αλωνίζουν τα σπαρτά στο χωράφι, ενώ οι εισπράκτορες (κυρατζήδες) περίμεναν στ’αλώνια. Για τα ζώα φρόντιζαν να’χουν κρύπτες (κριάλα) όπου τα έκρυβαν από τους καταμετρητές κι έτσι ο φόρος εισπράτονταν από το μειωμένο κοπάδι που τους εμφάνιζαν οι χωρικοί.

Οι Μπέηδες όταν επισκέπτονταν το χωριό φρόντιζαν να τα’χουν καλά με τους κολήγους, που τους αποκαλούσαν και φίλους, για να κερδίσουν τη φιλία τους και να επενδύσουν στο φιλότιμο τους έτσι ώστε να κρύβουν λιγότερα. Με αυτήν την πολιτική και τέτοιες δημόσιες σχέσεις οι Μπέηδες πίστευαν ότι θα’χουν καλύτερες εισπράξεις.

Μέσα στις δημόσιες σχέσεις τους ήταν να επισκέπτονται μερικούς συγχωριανούς μας. Ήταν μεγάλη τιμή για τους συγχωριανούς μας να τους επισκέπτεται ο Μπέης.

Ένας συγχωριανός μας ο ντέντο-Κώτσος, ήταν ένας έξυπνος και ετοιμόλογος γέροντας. Ο Μπέης όταν ερχόταν στο χωριό πάντα επισκέπτονταν το γέρο-Κώτσο και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχαν γίνει φίλοι.

Στο σπίτι που επισκεπτόταν ο Μπέης, οι συγχωριανοί μας τον τρατάρανε συνήθως κάποιο γλυκό ή φρούτο, αφού το αλκοόλ το απαγόρευε το Κοράνι.

Νάτος λοιπόν ο Μπέης σε μια επίσκεψη να ανοίγει την αυλόπορτα του ντέντο-Κώτσου που τον υποδέχτηκε με χαρές και ευχές.
– Καλώς τον Μπέη μας που ο Αλλάχ να του δίνει μακροζωία να ζήσει σαν τα ψηλά βουνά!
– Να’σαι καλά γέρο-Κώτσο καρντάσι μου, εύχομαι κι εγώ για σένα ότι καλύτερο.
– Μπέη μας, βολέψου στα σκαμνάκια μας, εδώ στη σκιά της κληματαριάς και λέω να πιούμε από έναν καφέ.
– Μπράβο γέρο-Κώτσο που το σκέφτηκες και ο καφές είναι ότι περισσότερο επιθυμώ αυτή τη στιγμή.
– Μη βιάζεσαι και μη χαίρεσαι Μπέη μου, γιατί πρέπει να ρωτήσουμε αν έχουμε ζάχαρη(*).
– Χα χα χα πάντα με τα ωραία σου αστεία γέρο-Κώτσο, γι’αυτό και εγώ σ’αγαπώ και ποτέ δεν παραλείπω να σ’επισκέπτομαι.

*(θέλοντας ο γέρο-Κώτσος να “πειράξει” τον μπέη για τους φόρους που επέβαλε στις σοδειές)

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *