«Η ιστορία δεν παραδίδει μαθήματα, αλλά μόνο τιμωρεί για την άγνοια των μαθημάτων…» Όσσο – υπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, η οποία μετράει σχεδόν έναν αιώνα, έχουν ληφθεί αρκετές σημαντικές έως καθοριστικές αποφάσεις, στη λήψη των οποίων η ψήφος της εκάστοτε αντιπολίτευσης ήταν αρνητική.

Το ότι το ίδιο συνέβη και στις μέρες μας με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι πρωτόγνωρο και δεν μας ξενίζει, γιατί ανάλογες αποφάσεις και αρνήσεις έχουν προηγηθεί.

Απλά, παρά το γεγονός ότι η ιστορία διδάσκει, το πολιτικό μας προσωπικό μάλλον είναι ανεπίδεκτο μαθήσεως και ως εκ τούτου τα μαθήματα της ιστορίας δεν είναι ικανά να αποτρέψουν σοβαρά έως ιστορικά λάθη. Και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους.

Πρώτον, επειδή ο φόβος του πολιτικού κόστους, μαζί με την ψηφοθηρία, απαγορεύουν σε κόμματα και πρόσωπα να υποστηρίξουν μια λύση με την οποία κατά βάθος συμφωνούν.

Και, δεύτερον, οι σημερινοί πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν ιστορική γνώση ή δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτήν και ακόμα δεν έχουν αίσθηση του βάρους αυτού που λένε.

Διαφορετικά θα φρόντιζαν να πληροφορηθούν τα σοβαρά λάθη που έπραξαν οι προκάτοχοί τους και δεν θα τα επαναλάμβαναν. Λίγα παραδείγματα για του λόγου το αληθές: στις 28 Μάιου 1979 έγινε στο Ζάππειο η πανηγυρική τελετή για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ, που ήταν τότε αξιωματική αντιπολίτευση, δεν εκπροσωπήθηκε.

Έναν μήνα μετά, στις 28 Ιουνίου, η Συνθήκη ένταξης επικυρώθηκε από τη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από την ψηφοφορία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου στην ομιλία του υποσχέθηκε ότι, μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση, θα κάνει δημοψήφισμα.

Ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε δημοψήφισμα για την ένταξη, ούτε ο Ανδρέας για την (πιθανή) αποχώρηση.

Στην πορεία, το ΠΑΣΟΚ έγινε το πιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα! 21 χρόνια αργότερα ο Κώστας Σημίτης ενέταξε τη χώρα και στη ζώνη του ευρώ.

Στις 19 Αυγούστου 1982 ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης 1941- 1944. Η ΝΔ αποχωρεί από την ψηφοφορία. Ο τότε αρχηγός της Ευάγγελος Αβέρωφ, αδύναμος και αμφισβητούμενος, αρνείται την αναγνώριση του ΕΑΜ, γιατί αυτό αποτελούσε «συγχωροχάρτι στο Κομμουνιστικό Κόμμα».

Εδώ καλό θα ήταν να θυμίσουμε πως το δικό του κόμμα, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, εφτά χρόνια νωρίτερα είχε αναγνωρίσει το ΚΚΕ!

Ο πρωτόγονος αντικομμουνισμός του δεν τον άφησε να κάνει ένα ακόμα, αυτονόητο, βήμα. Αυτό που είχε την τόλμη να κάνει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, προδικτατορικός ηγέτης της ΕΡΕ και σφόδρα αντικομμουνιστής, ο οποίος δεν αποχώρησε από την ψηφοφορία και είπε: «Είναι αναγκαίο να αναγνωριστούν όλες οι αντιστασιακές οργανώσεις, φυσικά και το ΕΑΜ, που ήταν η μεγαλύτερη και είχε τα περισσότερα θύματα».

Από το βήμα της Βουλής, ο Αβέρωφ πρόβλεψε: «Δεν θα αργήσουμε να έρθουμε στην κυβέρνηση». Και υποσχέθηκε: «Όταν θα έρθουμε θα καταργήσουμε τον παρόντα νόμο». ‘Έπεσε και στα δύο έξω! Πέρασαν επτά χρόνια για να γίνει η ΝΔ κυβέρνηση (1989). Και όταν ήρθε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν κατήργησε το νόμο, αλλά έκανε κυβέρνηση με το ΚΚΕ!

Βέβαια, υπάρχουν και άλλα τέτοια παραδείγματα μικρότερης σημασίας, που είναι όμως ενδεικτικά, όπως ο πολιτικός γάμος που καθιερώθηκε το 1982 και η απάλειψη του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες το 2000.

Η δεξιά αντιπολίτευση τα πολέμησε λυσσαλέα, υποσχέθηκε ότι θα τα καταργήσει, αλλά δεν το έκανε ποτέ. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια μεγάλη πολιτική απόφαση, που δίνει λύση σε ένα χρονίζον θέμα εξωτερικής πολιτικής. Λύση που επιδίωκαν όλες οι κυβερνήσεις μετά το 1992.

Η αντιπολίτευση είπε «Όχι», όπως το 1979 και το 1982. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά πως φαίνεται, διακατέχεται από ανασφάλειες ανάλογες με εκείνες του Αβέρωφ.

Η Φώφη Γεννηματά, διαχειριζόμενη ένα μικρό και κλυδωνιζόμενο κόμμα, δεν είχε την «πολυτέλεια» να αντιληφθεί την ιστορική σημασία του θέματος. Και οι δύο -Μητσοτάκης και Γεννηματά- μοιραία είπαν «Όχι», προσθέτοντας στην αλυσίδα μεγάλων λαθών της Μεταπολίτευσης το δικό τους.

Ο πρόεδρος Τζων Κένεντι είχε πει: «Ένα λάθος γίνεται σφάλμα μόνο όταν προτιμάμε να μην το διορθώσουμε». Δυστυχώς, το λάθος έχει συντελεσθεί και τώρα πια, ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος δεν μπορούν να το αλλάξουν.


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 917 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό8%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *