Η κατάσταση χωρίς περιτύλιγμα – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες καλλιεργείται το έδαφος για την «ανάγκη να τα βρούμε» με την Τουρκία, έστω κι αν αυτό σημαίνει κάποιες «λογικές» παραχωρήσεων. Αυτό άλλωστε δεν είναι μυστικό. Η πολιτική κατευνασμού ως γνωστόν, είναι το μόνο δόγμα που ακολουθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει έρθει η στιγμή που η τουρκική ηγεσία ζητά ακόμη περισσότερα. Για την ακρίβεια ζητά τα «πάντα»… Αν παρακολουθήσουμε με τη σειρά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, θα δούμε καθαρά από τη μία την «ελαστικότητα» της Αθήνας και από την άλλη τη μεγαλομανή υπεροψία της Άγκυρας:

α) Είχαμε πρώτα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, μετά την αμφισβήτηση του συνόλου των ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Ακολούθησε το πάγωμα της επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Μετά την υπογραφή της ελληνοϊταλικής συμφωνίας για την ΑΟΖ, ξεκίνησαν οι  μεσολαβητικές προσπάθειες, από την Ιταλία, αρχικά αλλά και κυρίως από τη Γερμανία που «έφεραν σε επαφή» τον Μητσοτάκη με τον Ερντογάν. Η συμφωνία έγινε τηλεφωνικά με πρωτοβουλία του Μητσοτάκη.

β) Μετά από αυτό το τηλεφώνημα το οποίο υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε τη «γέφυρα» για επαφές και εκτόνωση, ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

γ) Σαν απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε στις Βρυξέλλες. Η θέση της ήταν: «αναμένουμε κατάλογο κυρώσεων στην περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα»

δ) Παρά αυτήν τη «μεγάλη τουρκική πρόκληση» με την Αγία Σοφία (η οποία, υποτίθεται είχε εξοργίσει την Αθήνα) στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και κάτω από τη διαμεσολάβηση του επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου της Μέρκελ πραγματοποιήθηκε «μυστική συνάντηση» των διπλωματικών συμβούλων Μητσοτάκη – Ερντογάν, προφανώς για να κωδικοποιήσουν τα επόμενα βήματα συνομιλιών.

ε) Αυτήν τη «μυστική συνάντηση» την έκανε βούκινο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Η ελληνική κυβέρνηση ήρθε σε δύσκολη θέση γιατί από τη μία εμφανίζεται να ζητά κυρώσεις κατά της Τουρκίας και από την άλλη να προστρέχει σε έναν διάλογο, τον οποίο διάλογο, για να τα λέμε όλα, τον απαιτεί ορθά – κοφτά (και) το Βερολίνο.

ζ) Ακριβώς μετά τη δημοσιοποίηση της «μυστικής συνάντησης», η Τουρκία, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τις ξεκάθαρες προθέσεις της, ανακοίνωσε ότι στέλνει το «Γιαβούζ» να «τρυπήσει» στην κυπριακή ΑΟΖ.

η) Και, τέλος, για να μην ξεχνιόμαστε, την  ημέρα που συμπίπτει με την τέταρτη επέτειο από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, με tweet επανέλαβε το τουρκικό αίτημα για την παράδοση των οκτώ στρατιωτικών που βρήκαν άσυλο στην Ελλάδα.

Για να ερμηνεύσει κάποιος την τουρκική συμπεριφορά, δεν χρειάζεται να είναι ειδικός στις διπλωματικές σχέσεις. Η λογική της είναι σαφής και ξεκάθαρη. Άλλωστε η Τουρκία, σχεδόν πάντα προειδοποιεί για ό,τι σκοπεύει να πράξει. Και  Συνήθως κάνει αυτά για τα οποία έχει προειδοποιήσει.

Αυτό το γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση και αναζητά τρόπους για να προλάβει να αντιμετωπίσει τις έρευνες νότια της Κρήτης που έχει προαναγγείλει η τουρκική κυβέρνηση. Αν κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα και αφού θίγονται ευθέως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους έναν κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Ο κατάλογος αυτός θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που τα τουρκικά λόγια γίνουν πράξεις. Επίσης η κυβέρνηση έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει αυτό που ελπίζει να μην χρειαστεί: θα αντιμετωπίσει στρατιωτικά κάθε τουρκική προσπάθεια αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. 

Τώρα το πόσο πειστικά μπορεί να ακούγονται αυτά τα λόγια αποφασιστικότητας που είναι υποχρεωμένη να αρθρώσει η ελληνική κυβέρνηση, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Το θέμα είναι πως η Τουρκία, δεν φαίνεται να  πτοείται από τη ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης καθώς, όπως είδαμε, εξακολουθεί να ακολουθεί την ατζέντα της στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας το «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επίσης ένας ακόμη λόγος που η Τουρκία δεν παίρνει στα σοβαρά τις ελληνικές προειδοποιήσεις είναι ότι γνωρίζει πως η Αθήνα δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από εταίρους και συμμάχους «να καθίσει στο τραπέζι και να τα βρει με την Άγκυρα».

Η Τουρκία, αυτό που κατά κύριο λόγο επιδιώκει είναι το ξεκίνημα ενός ακόμη ελληνοτουρκικού γύρου συνομιλιών. Άλλωστε έχει τοποθετήσει πάνω στο τραπέζι καθαρά όλες τις διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας η οποία, αν προσέλθει σε διάλογο, θα υποχρεωθεί να συζητήσει μόνο πάνω σε αυτές τις τουρκικές  απαιτήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η άρνηση της Αθήνας να «συνομιλήσει» λειτουργεί υπερ της Τουρκίας καθώς οι εταίροι και οι σύμμαχοι «νίπτουν χείρας» και υποδεικνύουν στις ελληνικές κυβερνήσεις ότι αφού αρνούνται τον διάλογο, θα πρέπει να βρουν τρόπο να τα βγάλουν πέρα μόνες τους με την Τουρκία.

Είναι γνωστό πως σε στρατιωτικό επίπεδο η ισορροπία δυνάμεων έχει γείρει, τις τελευταίες δεκαετίες, αποφασιστικά υπέρ της Τουρκίας. Οπότε οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να  αντιμετωπίσουν το θεμελιώδες δίλημμα: «αντίσταση ή υποταγή»

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ακούγονται «όμορφες» οι γερμανικές διαμεσολαβητικές προσπάθειες.

Εξάλλου, ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται…

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.