Η λαγνεία της εξουσίας – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Τη δεκαετία του 1990, αγαπημένοι μου, όποιον και να ρωτούσες θα σε διαβεβαίωνε ότι ο Χρυσόστομος «δεν μασάει τα λόγια του», « τα λέει νέτα σκέτα». Είναι αυτό που λέμε «τσαμπουκάς» και «δε βγαίνει ποτέ απροετοίμαστος», συνήθως «κρύβει άσους στα φαρδυμάνικα του».

Ο πρώην ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πεντέλης, ο πάλαι ποτέ Μητροπολίτης Ζακύνθου, ο δηλωμένος εχθρός του Μακαριστού Χριστοδούλου, ο νυν… «άγιος» Δωδώνης, τότε ήταν πασίγνωστος – κι όχι μόνο στους εκκλησιαστικούς κύκλους – για θέσεις προκλητικές. Ήταν περιζήτητος από τα ΜΜΕ. Ήταν θα λέγαμε ένας σταρ με ράσο.

Οι θέσεις του σκανδάλιζαν γιατί ήταν τις περισσότερες φορές αιρετικές και πολύ «προοδευτικές», για το κατεστημένο που εκπροσωπούσε. Θυμάμαι πως μέχρι και την κατάργηση του ράσου, υποστήριζε ο κ. Χρυσόστομος. Έλεγε ότι οι παπάδες έπρεπε να βγάζουν τα ράσα και να ντύνονται με κουστούμι όταν βρισκόταν μακριά από την περιφέρειά τους.

Ο κατά κόσμον Δημήτρης Συνετός, αγαπημένοι μου, δεν δίστασε ποτέ να πρωταγωνιστήσει σε νομικές και δικαστικές διαμάχες, Ήταν πάντα μέσα σε όλα τα καυτά ζητήματα που απασχολούσαν τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες ιερουργούσε. Σε όσους διατύπωναν ενστάσεις για την υπερβολική δημοσιότητα του δικού του ράσου απαντούσε: «Δεν φταίω εγώ, οι δημοσιογράφοι φταίνε. Αυτοί με κυνηγάνε».

Αυτός, λοιπόν, ο ίδιος επίσκοπος, ήλθε στη δημοσιότητα και πάλι. Μια δήλωση που έκανε στην τηλεόραση με αφορμή την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τις αμβλώσεις ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων: «Δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα. Ε, μην τρελαθούμε τώρα…». (…) «Δε μένει έγκυος με αυτό το θέμα πρέπει να έχει συμμετοχή (…) πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για γίνει σύλληψις».

Αυτά και άλλα πολλά είπε ο Μητροπολίτης. Μετά τον κουρνιαχτό που σήκωσαν οι δηλώσεις του και κυρίως μετά την καταδίκη του από την ιερά σύνοδο βγήκε και ζήτησε συγνώμη. Δεν ήταν και πολύ πειστικός. Λίγο μετά την πήρε πίσω. « Δεν αναθεωρώ… Θα ζητήσω συγνώμη όποτε το κρίνω εγώ», είπε. Είναι, αγαπημένοι μου κυρίως αυτή του η αποστροφή που εμπεριέχουν τα λόγια του που σε παγώνει: « Δεν βιάζεται μία γυνάικα χωρίς να το θέλει… Μην τρελαθούμε τώρα Ε, μην τρελαθούμε τώρα…»

Είναι ο βαθιά ριζωμένος μισογυνισμός του. Είναι αυτή η αντίληψη η «δίχως έλεος» για τη γυναίκα, ακόμη κι όταν αυτή η γυναίκα βρίσκεται στη θέση του θύματος. Είναι το κοσμοείδωλο περί μιαρότητας που σε οργίζει. Είναι η αμαρτία η εγγεγραμμένη στον θηλυκό γενετικό κώδικα από την εποχή της Εύας που σε τρελαίνει, ιδίως όταν σκέφτεσαι τι μπορεί να έχει περάσει και τι ζει σε ψυχικό επίπεδο μια κακοποιημένη σεξουαλικά γυναίκα.

Μια επίσκεψη, έστω μία και μόνο να είχε κάνει, αγαπημένοι μου, ο …Σεβασμιότατος, σε έναν ξενώνα που φιλοξενεί αυτές τις ταλαιπωρημένες υπάρξεις, που μερικές φορές έχουν μαζί τους και μικρά παιδιά – άλλωστε έχει πολλούς τέτοιους και η εκκλησία- θα είχε χαμηλώσει τους τόνους και θα είχε κρατήσει την σκληρή εκκλησιαστική αυθεντία του μακριά από την οθόνη. Κι ίσως τότε να προσπαθούσε, να διαφωτίσει, κι όχι να διατηρήσει στο σκοτάδι το ποίμνιο του. Άλλωστε αυτή δεν είναι η «δουλειά» του; Να ρίχνει φως στα σκοτάδια, να ανυψώνει ηθικά, να ανοίγει δρόμους πνευματικής ανάτασης και σωτηρίας, να αγκαλιάζει, να παρηγορεί, να περιθάλπει, να κρατάει μακριά τους κακοποιημένους από εκείνες τις πανάθλιες απόψεις, του «Δεν φταίει κανείς… τα ‘θελε και τα ‘παθε…»

Στον θρησκευτικό αλγόριθμο, άλλωστε, είναι καθοριστικός ο σεβασμός του σώματος: «κατοικητήριο της ψυχής», δεν το λέει η εκκλησία..; Η απελευθέρωση, αγαπημένοι μου, από τα μεσαιωνικά δεσμά, από τις προκαταλήψεις, και από τα στερεότυπα και το παραλογισμό, απαιτεί, πρώτα απ’ όλα θεολογική αντίσταση. Ο κ. Χρυσόστομος, παρότι γνωρίζει άριστα τα θεολογικά και τα νομικά θέματα, γιατί το έχει σπουδάσει το αντικείμενο, μοιάζει εγκλωβισμένος στον καφενειακό μικρόκοσμό του.

Η «φυλακή» του δεν τον αφήνει να κατανοήσει, κυρίως να διαισθανθεί αυτό το τεράστιο κοινωνικό θέμα, που είναι γέννημα των καιρών και έχει να κάνει με τη βία κατά των γυναικών, μέρος μόνο της οποίας είναι η σεξουαλική βία. Του είναι αδύνατο να συλλάβει τις συντεταγμένες της εποχής. Κλείνει μάτια κι αυτιά και υποκύπτει στις εμμονές του. Το κακό γι’ αυτόν είναι ότι βγήκε να πει αυτά που είχε να πει σε μια κοινωνία που είναι σοκαρισμένη από τα φαινόμενα κακοποίησης, τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, τα φρικτά φονικά που είδαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, και ξεσήκωσε θύελλα.

Βεβαίως, ο συγκεκριμένος Μητροπολίτης ανέκαθεν ήταν θύμα ενός ιδιότυπου ναρκισσισμού. Ας μη γελιόμαστε, αγαπημένοι μου, ο ναρκισσισμός πάντα εγκλωβίζει. Υπέκυπτε συχνά – πυκνά στο «αμάρτημα» της λαγνείας προς την εξουσία. Την εξουσία που του πρόσφεραν τα ΜΜΕ και την επιρροή που συνεπάγεται. Την εκκλησιαστική εξουσία.

Δυστυχώς για εμάς αλλά και για εκείνον δεν τήρησε την αλλοτινή υπόσχεσή του ότι θα είχε εγκαταλείψει το θρόνο του στα 71 οπότε δεν θα είχαμε υποστεί την βάσανο της παρουσίας του στις οθόνες μας. Κάποιοι ίσως, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σκεφτούν : Μήπως όλοι μας δεν έχουμε τους προσωπικούς μας δαίμονες, που μας εμποδίζουν, μας αποπροσανατολίζουν, μας παραπλανούν, κόντρα ακόμη και στην εμπειρία, τη σοφία της ζωής.

Ναι, αλλά στην περίπτωση του του Μητροπολίτη Δωδώνης, ο προσωπικός του δαίμονας θα πρέπει να συγχαίρει τον εαυτό του για τη δουλειά που έχει κάνει. Ο… Άγιος, αγαπημένοι μου, χειροτονήθηκε το μακρινό 1959, τα μάτια του έχουν δει και έχουν ακούσει τόσα όσα δεν έχει δει και δεν έχει ακούσει κανείς… Εκβιασμούς στο πρόσωπο του, σχέδια προσημείωσης χαρτονομισμάτων για να συλληφθούν κακοποιά στοιχεία, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την ανάδειξη αρχιερέων.

Θα έπρεπε να το έχει εμπεδώσει πιά ότι πίσω από κλειστές πόρτες, μπορούν να συμβούν πολλά χωρίς αμοιβαία συναίνεση, τόσα που το ποίμνιο ούτε καν μπορεί να βάλει με το μυαλό του.

Έτσι δεν είναι… άγιε Δωδώνης;

Με αγάπη εύα

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *