Η μάστιγα της εγκληματικότητας (Γράφει η Ερασμία Ιωαννίδου)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η εγκληματικότητα αποτελεί ένα παγκόσμιο και ανησυχητικό κοινωνικό φαινόμενο που υπήρχε από ανέκαθεν στις κοινωνίες. Βέβαια αυτό που τη διαφοροποιεί στο σήμερα από το χθες είναι α) η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται, β) η βαρύτητα των προσχεδιασμενων και στοχευμένων πράξεων που την περιβάλλει και γ) τα αίτια που οδηγούν στο φαινόμενο αυτό.

Η αληθεια είναι ότι το πρόσωπο της εγκληματικότητας το τελευταίο καιρό στην Ελλάδα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και κυρίως η “νεανικη βία” και η επιθετικότητα, που είναι ένα σύνθετο και πολυδιάστατο θέμα που επιφέρει κοινωνική παθογένεια στη σύγχρονη κοινωνία. Η αυξητική της τάση αποτελεί έναν αργό θάνατο με συνέπειες φοβίας και ανασφάλειας στο κοινωνικό σύνολο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανάπτυξη σε κανέναν τομέα.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην “παραβατική” αυτή συμπεριφορά, στους “νόμους του δρόμου” και της “άγριας σιωπής” κυρίως απο νέους ανθρώπους είναι:

η οικονομική κρίση ως επί το πλείστον, η κοινωνική και η οικογενειακή. Τόσο η ανέχεια, η ανεργία, η αδιαφορία της κοινωνίας η οποία στερεί τη δυνατότητα για ίσες ευκαιρίες στους νέους και για την κοινωνικοποίηση τους μέσα στο σύνολο, όσο και η έλλειψη της θαλπωρής, της στοργής και της στήριξης από την ίδια την οικογένεια, δημιουργούν την αλματώδη αύξηση του φαινομένου.

Η αντιμετώπιση της μάστιγας αυτής θα πρέπει να γίνει με την λήψη καθολικών μέτρων, να έχει πρόσωπο και χαρακτήρα ουσιαστικών και ριζικών αλλαγών από ένα κράτος δικαίου που θα εφαρμόζει το σύστημα της αμερόληπτης δικαιοσύνης ώστε να μην παίρνουν οι άνθρωποι από μόνοι τους την σκυτάλη του “σιωπηλού νόμου” της νύχτας και της εκδίκησης.

Ο άνθρωπος εκ φύσεως έχει όνειρα και κυρίως ο νέος που διψάει να πραγματοποιήσει τα όσα ποθεί για να χτίσει την “κουλτούρα” της ανάπτυξης, της ευημερίας και της προόδου, θα πρέπει να γαλουχηθεί με σωστά πρότυπα συμπεριφοράς γεγονός που χτίζεται και διαμορφώνεται μέσα από την παιδική ηλικία με την κατάλληλη καθοδήγηση της οικογένειας, της κοινωνίας και του ιδανικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Και επειδή η ελπίδα της πραγμάτωσης των ονείρων αποτελεί προϋπόθεση για την εκπλήρωση των υλικών και πνευματικών στόχων των νέων ανθρώπων με τον σωστό προσανατολισμό, τα υψηλά ιδανικά, τους στόχους και τις αξίες της ζωής ακόμη και τα ναυαγισμενα όνειρα, θα γίνουν οραματα ζωής.

Έρη Ιωαννίδου

Ιωαννίδου Ερασμία – Οικονομικός σύμβουλος- Κειμενογράφος

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.