Η Νέα Δημοκρατία κοντά στους αγρότες

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Το νέο ασφαλιστικό των αγροτών – 12 παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας
και Κοινωνικών Υποθέσεων υπέρ του πρωτογενούς τομέα

Είναι η πρώτη φορά που ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο στήριξης και κάλυψης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με όχημα ένα νέο ασφαλιστικό πλαίσιο και ιδιαιτέρως ευνοϊκές διατάξεις. Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει 12 σημαντικές παρεμβάσεις:

 1. Νέο ασφαλιστικό σύστημα επιλογής 6 ασφαλιστικών κατηγοριών με ειδική μέριμνα
  για τους αγρότες

  Με το άρθρο 36 του ν. 4670/2020 δημιουργήσαμε για τους αγρότες ένα ανταποδοτικό σύστημα ελεύθερης και ευέλικτης επιλογής έξι ασφαλιστικών κατηγοριών, χαμηλότερων σε σύγκριση με αυτές των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, ενισχύοντας και προστατεύοντας το εισόδημα τους.
 2. Νέο ανταποδοτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για αγρότες
  Ασφαλισμένοι του πρωτογενούς τομέα από 30 χρόνια και μία μέρα, πλέον, θα λαμβάνουν με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του ν.4670/2020 αυξημένα ποσά συντάξεων σε σύγκριση με αυτά που θα δικαιούνταν βάσει του προηγούμενου νόμου Κατρούγκαλου- ΣΥΡΙΖΑ.
 3. Απονομή σύνταξης στο λεπτό για όλους τους αγρότες μέσω του ψηφιακού
  συστήματος «ΑΤΛΑΣ» του e-ΕΦΚΑ

  Από 15 Απριλίου 2020 ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» μέσω του e-ΕΦΚΑ, ως αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χειρόγραφης διαδικασίας.
  Στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής λειτουργίας ξεκινήσαμε με δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης. Πρόκειται για τις αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου (χηρείας) και τις αποφάσεις απονομής σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς παράλληλη ασφάλιση. Μέσα στον Ιούλιο, το 40% και πλέον των νέων συντάξεων θα απονέμεται ψηφιακά και μέσα σε μόνο λίγα δευτερόλεπτα.
  Μέσα στο τρέχον έτος θα ενσωματωθούν στο σύστημα «AΤΛΑΣ» και άλλες κατηγορίες συντάξεων και μέχρι το τέλος του 2021 το 85% των συντάξεων θα απονέμονται ψηφιακά μέσα σε λίγα λεπτά.
 4. Νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες του e- ΕΦΚΑ για τους αγρότες
  Οι αγρότες δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται τα περιφερειακά τμήματα του πρώην ΟΓΑ για θέματα ασφάλισης-εισφορών και μητρώου αλλά θα εξυπηρετούνται πλέον από τα τοπικά υποκαταστήματα μισθωτών του e-ΕΦΚΑ ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους.
 5. Δικαίωμα επικουρικής σύνταξης για τους αγρότες
  Στο άρθρο 41 του ν.4670/2020 προβλέπεται ότι από 1.1.2021 θα μπορούν να υπαχθούν στην ασφάλιση του κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, μετά από αίτηση τους, τα πρόσωπα τα οποία ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.
 6. Δυνατότητα υπαγωγής στον κλάδο Εφάπαξ παροχής για τους αγρότες
  Στο άρθρο 41 του ν.4670/2020 προβλέφθηκε η δυνατότητα να υπαχθούν εφόσον το επιθυμούν από 1.1.2021 και στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα χορήγησης εφάπαξ παροχής.
 7. Απαλλαγή ετεροσυνταξιούχων αγροτών με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ από
  ασφαλιστικές εισφορές

  Απαλλάσσουμε τους ετεροσυνταξιούχους αγρότες από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον το εισόδημα τους από την αγροτική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως.
 8. Οι ετεροσυνταξιούχοι αγρότες με εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ θα λαμβάνουν
  κανονικά στο 100% την σύνταξή τους

  Η θέσπιση του εισοδηματικού ορίου των 10.000 ευρώ εναρμονίζεται πλήρως με την ρύθμιση του άρθρου 27 του ν. 4670/2020, σύμφωνα με την οποία δεν μειώνεται το ποσό της σύνταξης των συνταξιούχων πρώην φορέων κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, οι οποίοι αναλαμβάνουν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.
 9. Ο ν.4670/2020 δίνει κίνητρο στους συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ να παραμείνουν
  στα χωράφια τους

  Ήδη από τον Φεβρουάριο, με τον νέο ασφαλιστικό μας νόμο δημιουργήσαμε ισχυρά κίνητρα για να παραμείνουν οι αγρότες συνταξιούχοι στα χωράφια τους. Και αυτό διότι οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ, οι οποίοι συνεχίζουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους λαμβάνουν το 100% της σύνταξης τους, χωρίς την παραμικρή περικοπή και παράλληλα εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
 10. Τέλος στην πολυετή αναμονή – Άμεση καταβολή των εξόδων κηδείας στους
  συγγενείς των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του πρώην ΟΓΑ

  Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού και της διαλειτουργικότητας των συστημάτων απλοποιείται η διαδικασία για την χορήγηση εξόδων κηδείας μέσω της υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης στον διαδικτυακό ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.
  Σε δύο μήνες από σήμερα τελειώνει δια παντός η πολυετής αναμονή, 2-3 ετών για τους συγγενείς των αποθανόντων, οι οποίοι θα λαμβάνουν πλέον τα έξοδα κηδείας που δαπάνησαν άμεσα και χωρίς καμία χρονοτριβή.
 11. Εργόσημο στους μετακλητούς εργάτες γης
  Με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών απασχόλησης των μετακλητών εργατών γης σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ορίστηκε ότι οι πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία θα ασφαλίζονται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων με εργόσημο.
 12. Διατήρηση του επιδόματος ανεργίας για όσους πραγματοποιούν ως και 70
  ημερομίσθια σε αγροτικές εργασίες

  Άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ και δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας μπορούν να πραγματοποιήσουν έως και 70 ημερομίσθια ανά έτος σε αγροτικές εργασίες χωρίς να στερούνται το επίδομα ανεργίας.
  Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα εργατικών χεριών σε εποχιακές εργατικές εργασίες και θα δώσουμε κίνητρο σε πολλούς ανέργους συμπολίτες μας να απασχοληθούν σε αυτές αφού, πλέον, δεν θα χάνουν το επίδομα ανεργίας τους.

Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας Φλώρινας

Γραφείο Τύπου

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.